Cum trebuie citit războiul PSD-PNL? Explicaţiile unui cunoscut politolog: Electoratul nu are o memorie atât de bună

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
26.08.2024

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat, la Digi24, în ce cheie trebuie citite atacurile tot mai dure care au loc în sânul coaliţiei de guvernare PSD-PNL.

Cristian Pîrvulescu: Atacurile la care asistăm în ultimele zile au fost catalogate de domnul Crin Antonescu ca fiind butaforie, posibil butaforie. Şi nu este singurul care gândeşte astfel. Sigur, nu e prima mea ipoteză, dar n-aş exclude-o. Oare cele două partide nu se poziţionează spre deosebire de 2009, când erau în război direct? Pentru că era Mircea Geoană vs. Traian Băsescu.

Acum, Klaus Iohannis nu este contracandidatul domnului Ciolacu. Va fi domnul Ciucă, foarte probabil. Sondajele de opinie scoase în ultima vreme ne arată că ar fi posibil un tur doi între cei doi, Ciucă şi Ciolacu.

Dar, în acest moment, ceea ce încearcă PNL este să-şi profileze imaginea de partid anti-PSD pentru a-şi recupera electoratul. Iar PSD, imaginea de partid anti-Iohannis, anti-Băsescu pentru a-şi recupera electoratul larg. Electoratul Dragnea, dacă vreţi. Electoratul din 2016, care era mult mai mare decât electoratul de acum. Adică inclusiv celălalt AUR şi SOS.

Jurnalist: Oare nu va avea asta un efect de bumerang? Pentru că oamenii văd şi se uită. Şi nu doar Crin Antonescu a spus ce menţionaţi dumneavoastră mai devreme, că ar putea fi o butaforie. A spus-o chiar purtătorul de cuvânt al PSD astăzi, Lucian Romaşcanu: e o atitudine de campanie, dar noi vrem să rămânem împreună şi vrem să guvernăm împreună şi până în alegeri, dar şi după alegeri. Şi oamenii ce mai zic? Adică vă atacaţi, de ce? De ochii lumii?

Cristian Pîrvulescu: V-am spus de ce. Pe de o parte pentru că electoratul nu are o memorie atât de bună. Noi suntem obişnuiţi să comentăm ştirile politice. Pentru noi, deci, este obişnuit să ne raportăm la ce s-a întâmplat în 2009. Majoritatea electorilor a uitat ce s-a întâmplat atunci, a uitat de ce a fost criza care a dus la despărţirea celor două partide.

Pentru PNL, sunt unii care se gândesc în interior că ar fi bine să se despartă de PSD. Dar despărţirea de PSD ar fi catastrofală. În 2014, Crin Antonescu a mizat pe o astfel de strategie.

În februarie 2014 au ieşit de la guvernare. Rezultatele au fost catastrofale la alegerile PNL din mai. Asta a dus la ieşirea din politică a domnului Crin Antonescu, care astăzi este un comentator politic foarte apreciat, mai ales la Digi24.

Jurnalist: Şi foarte enervant pentru liderii actuali ai PNL.

Cristian Pîrvulescu: Pentru grupul celor patru. Întotdeauna m-am întrebat dacă e vorba de cei de la Conducerea Partidului Comunist Chinez sau de la Conducerea Partidului Naţional Liberal Român. Dar unii au sentimente profund anti-PSD, mai ales foştii pedelişti, alţii nu, dar face parte din joc. Se poate însă, pe o strategie retorică, să se ajungă la despărţiri. Pentru că există un moment în care lucrurile pot să nu mai fie controlate.

Pe de altă parte, să spunem, discursurile de la Congresul PSD au fost de o duritate şi de o violenţă fără precedent. Nu puteau să nu aibă răspunsuri. De fapt, ceea ce vor PSD-istii să administreze peneliştilor este o lecţie de umilinţă. Să înţeleagă că sunt partidul minor în coaliţie şi că nu vor mai da preşedintele României.

Jurnalist: Şi oare înţeleg asta liberalii? Pe de o parte. Şi pe de altă parte, este posibil, pentru că temperatura se va încălzi şi se va ridica, domnule profesor, pe măsură ce se apropie prezidenţialele, lucrurile vor fi tot mai efervescente. Este posibil ca cele două partide să rămână împreună? Până la alegeri?

Cristian Pîrvulescu: Până la alegeri cred că da, pentru că este interesul majorităţii militanţilor de la bază ai PNL să aibă acces la resurse. Dacă în următoarele luni nu au acces la resurse, nu vor putea face nici campanie în favoarea candidatului partidului. Iar candidatul partidului este esenţial pentru scorul de la parlamentare. Pentru că dacă domnul Ciucă, care va fi cel mai probabil candidat oficial al partidului în nici două săptămâni, numit de către PNL, dacă domnia sa intră în turul 2, atunci atrage şi partidul după domnia sa. Dacă nu intră, nu îl trage.

Dacă vor face campanie din opoziţie, cum au făcut-o în 2014, sigur, li s-a mai întâmplat să o mai facă şi altă dată, dar n-a ieşit foarte bine. În 2014 au avut noroc, dar a fost o circumstanţă cu totul şi cu totul specială şi au fost erori de campanie fundamentale pe care le-a făcut Victor Ponta.

Cred că domnul Ciolacu a învăţat din campania Ponta şi va încerca pe cât posibil să nu facă foarte multe greşeli. Deşi, spre deosebire de alţi comentatori, eu cred că sâmbătă a făcut deja suficient de multe greşeli, astfel încât o parte din public s-a despărţit de PSD. Pentru că ştiţi cum se adresează în momentul de faţă partidele, nu? Nu electoratului stabil, ci acelui electorat flotant, un electorat care este oarecum liber, dar şi care este foarte influenţat de campanie. Acest electorat este sensibil la nuanţe. Or, promovarea unui discurs atât de revanşard, asimilarea lui Traian Băsescu cu Klaus Iohannis, descrierea acelor 20 de ani în care PSD a fost la guvernare, vreo 12 ca fiind ani în care dreapta a distrus România.

Ca să nu vorbim de perioada Iohannis, cei 10 ani care se vor împlini în curând ai mandatelor Iohannis, PSD a fost la guvernare cam şapte. Inclusiv Guvernul Dacian Cioloş, pentru că, vă aduceţi aminte, domnul Dîncu era viceprim-ministru, şi Guvernul Ciucă. Erau la guvernare. Deci toată perioada, ca să nu mai vorbim de guvernele Ponta, Grindeanu, Tudose, Dăncilă.

Este simplu să spui că de vină sunt ceilalţi, când în realitate ai fost la guvernare în toată această perioadă şi, apropo, primul ministru are mai multe pârghii de a face politici decât preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor