Drob de miel în foietaj - un aperitiv festiv

Drob de miel în foietaj
Drob de miel în foietaj (Maria Matyiku / Epoch Times)

Drobul de miel, savurat cu plăcere de mulţi dintre noi, este o mâncare tradiţională în majoritatea zonelor ţării noastre. Secretul acestei mâncări mult apreciate constă în felul cum sunt preparate ingredientele, fiecare gospodină având micile ei secrete sau metode de gătire transmise din generaţie în generaţie. Învelit în foietaj şi copt în formă de brioşe, drobul de miel va avea un loc de cinste, alături de alte aperitive, la orice masă festivă.

Ingrediente:

1 kg organe de miel fierte (plămâni, ficat, splină, rinichi, inimă),
câteva bucăţi de carne cu grăsime (opţional),
125 g unt,
2 legături ceapă verde,
1 legătură usturoi verde,
1 legătură pătrunjel sau mărar,
100 g pesmet,
4 ouă crude,
sare, piper,
2 foi de aluat de foietaj,
2 linguri de smântână sau un ou pentru uns pe deasupra

Modul de preparare:

Organele de miel se ţin jumătate de oră în apă rece cu 3 linguri de oţet, după care se limpezesc bine. Plămânii se înţeapă din loc în loc, iar rinichii se curăţa bine de pieliţe.

Organele se pun la fiert în apă fierbinte cu sare. Se pune în oală mai întâi inima, splina, rinichii, plămânii şi bucăţile de carne. După vreo 20-25 de minute, se adaugă şi ficatul. Ficatul fierbe mai repede, iar dacă e fiert prea mult se întăreşte.

Când organele sunt fierte se lasă la răcit, apoi se curăţă de pieliţe, oase şi zgârciuri după care se dau prin maşina de tocat.

Se curăţă şi se taie mărunt ceapa, usturoiul şi pătrunjelul apoi se amestecă toate împreună cu organele măcinate, pesmetul, untul şi cele 4 ouă. Pentru a atenua mirosul şi gustul specific cărnii de miel, se pune cât mai multă verdeaţă.

Se adaugă sare şi piper după gust.

Încălziţi cuptorul la 175 C (350 F). În cazul în care nu folosiţi coşuleţe de hârtie speciale pentru copt, tapetaţi tava pentru copt brioşe cu grăsime şi faină.

Foile de aluat se desfac şi se taie în 12 pătrăţele cu latura de 4 cm fiecare.

Pătrăţelele din aluat se pun în fiecare formă de brioşă.

Fiecare formă cu aluat se umple cu pastă de drob. Aluatul de pe margini se pliază în formă de plic. Dacă doriţi să daţi un aspect mai plăcut foietajului, înainte de a le pune la cuptor, ungeţi aluatul împachetat pe deasupra cu smântână sau ou bătut.

Se coace la cuptor aprox. 35 de minute. Când sunt gata, se desprind uşor de pe marginea tăvii iar aluatul se umflă şi se desface în foi.

Se servesc calde, alături de brânză, măsline, salate, ridichi, etc. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură