Pulpă de miel la cuptor cu sos de roşii - o bunătate în plin sezon

Friptura din pulpă de miel preparată la cuptor la foc mic, este deosebit de gustoasă. Prin coacere, carnea devine foarte fragedă şi suculentă, desprinzându-se uşor de pe os. Se poate servi cu piure de cartofi, cartofi natur sau gratinaţi, varză călită ori varză de Bruxelles,cu garnitură de mazăre, sau fasole verde şi morcovi, spanac scăzut şi usturoi verde, etc.
Maria Matyiku
15.04.2014

Friptura din pulpă de miel preparată la cuptor la foc mic este deosebit de gustoasă. Prin coacere, carnea devine foarte fragedă şi suculentă, desprinzându-se uşor de pe os. Se poate servi cu piure de cartofi, cartofi natur sau gratinaţi, varză călită ori varză de Bruxelles, cu garnitură de mazăre, sau fasole verde şi morcovi, spanac scăzut şi usturoi verde, etc.

Ingrediente:

o pulpă de miel tăiată în jumătate de la articulaţie,
sare, piper după gust,
2 linguri ulei,
¼ linguriţă turmenic (opţional),
½ linguriţă paprică,
frunze de oregano, salvie şi cimbru ( proaspete sau uscate),
2 morcovi tăiaţi julien,
2 cepe tăiate în bucăţi longitudinale,
4 căţei de usturoi,
1/2 pahar de vin alb,
1 ceaşcă de bulion de roşii

Modul de preparare:

Încălziţi cuptorul la 180° C.

Înainte de preparare, carnea se aduce la temperatura camerei. Pulpa de miel se sărează şi se piperează. Pentru a-şi păstra sucul, înainte de a fi pusă la cuptor, carnea se prăjeşte puţin în ulei pentru a forma o crustă subţire.

În uleiul care a rămas se pune ceapa şi morcovii tăiaţi în bucăţi şi se prepară 1-2 minute. Ceapa şi morcovii se aşează apoi pe fundul vasului în care se pune friptura la cuptor.

După ce s-a răcit puţin, carnea se presară pe toate părţile cu un amestec format din paprică, turmenic, salvie, oregano, cimbru şi oregano. Carnea se pune peste legume, apoi se stropeşte cu vin şi se toarnă bulionul.

Vasul se acoperă cu folie şi se dă la cuptor. După 15 minute, temperatura se reduce la 150° C. Friptura se lasă la cuptor timp de o oră şi jumătate sau două ore, în funcţie de mărimea pulpei. După o oră, se îndepărtează folia şi se stropeşte friptura cu vinul rămas.

Când carnea se desprinde uşor de pe os, se scoate din cuptor.

Legumele se pasează şi se adaugă înapoi în sosul rămas în vasul cu friptură. Rezultă un sos consistent, deosebit de aromat şi gustos care se serveşte alături de friptură. Poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor