Costiţe de miel la cuptor - secretul unei fripturi suculente şi aromate
alte articole
Secretul unei fripturi suculente şi pline de aromă constă în marinarea coastelor într-o combinaţie perfectă de ierburi aromate şi condimente, cel puţin o oră la temperatura camerei. Costiţele vor fi şi mai gustoase dacă se vor marina peste noapte. Prin marinare carnea îşi va pierde o parte din mirosul caracteristic, care nu este agreat de unii.
O marinată reuşită are un echilibru corect de acid, ulei şi condimente. Partea acidă (cum ar fi oţetul şi sucul de lămâie) va acţiona la slăbirea ţesutului cărnii la suprafaţă, iar uleiul va forma un înveliş care va preveni uscarea cărnii. Proporţia optimă este următoarea: la o parte de acid (oţet şi suc de lămâie) se adaugă 2 părţi de ulei. Condimentele adăugate complementează buchetul de arome.
Al doilea secret este porţionarea costiţelor în bucăţi potrivite ca mărime pentru a permite o coacere rapidă şi uniformă, evitând astfel uscarea cărnii. Detaliile le veţi găsi în modul de preparare, mai jos.
Ingrediente:
4 coaste de miel cărnoase (aproximativ 2,5 kg), tăiate în două,
sare şi piper pentru asezonare,
opţional, o ceapă tăiată în bucăţi pe lungime sau un bulb de fenicul pentru un plus de aromă.
Pentru prepararea marinatei se folosesc:
1 linguriţă de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriţă de cimbru uscat,
1/2 linguriţă de măgheran dulce uscat (se poate dubla cantitatea de cimbru dacă nu aveţi la îndemână),
1/2 linguriţă de salvie sau rozmarin,
4-5 căţei de usturoi daţi prin presă sau tocaţi mărunt,
1/2 linguriţă de boia dulce,
1 linguriţă de muştar de Tecuci,
1 linguriţă de muştar cu seminţe,
coaja rasă şi sucul de la o jumătate de lămâie,
1 lingură de oţet balsamic,
4-5 linguri de ulei
Modul de preparare:
Costiţele de miel se taie pe jumătate în lungime, apoi în scăriţe de 5-6 costiţe fiecare bucată. Coastele se curăţă mai întâi de pieliţă şi apoi se lasă în apă rece aproximativ 30 min, schimbându-se apa de câteva ori. Costiţele se scot din apă şi se şterg bine cu un prosop de hârtie. Costiţele se presară cu sare şi piper după preferinţă şi se aşează pe un grătar să se zvânte, în timp ce se prepară marinata.
Într-un castronel, se combină toate ingredientele pentru marinată şi se amestecă până când uleiul se incorporează în amestec, rezultând o pastă deosebit de aromată.
Cu ajutorul unei pensule alimentare, se întinde marinata pe fiecare scăriţă de miel, pe ambele părţi.
Scăritele de miel se pot lăsa în tavă, acoperite peste noapte la frigider, sau cel puţin o oră înainte de preparare pentru a lăsa aromele să se întrepătrundă.
Dacă sunt puse la frigider, tava cu costiţe se va scoate cu o jumătate de oră înainte de a se pune la cuptor, pentru a aduce costiţele la temperatura camerei.
Pentru coacerea costiţelor, se încălzeşte cuptorul la 190°C.
Scăriţele se aşează în tavă cu partea cărnoasă în sus. Printre scăriţe, se poate pune ceapă tăiată în felii groase pe lungime sau bucăţi de fenicul, pentru un plus de aromă, dar este opţional.
În tavă se adaugă o jumătate de cană de apă pentru a preveni arderea fripturii. De asemenea, aburii formaţi vor ajuta la frăgezimea cărnii.
Tava se dă la cuptor pentru o oră, după care se verifică. Dacă mai este nevoie se continuă coacerea până la 30 minute, în funcţie de mărimea bucăţilor dar şi de cuptor. După ce carnea este pătrunsă, se îndepărtează capacul şi se lasă 15- 20 minute pentru rumenire, pentru a se forma o crustă frumoasă.
Când sunt gata, costiţele se scot din cuptor şi se lasă câteva minute să se răcească apoi se porţionează.
Costiţele de miel se servesc cât sunt calde, alături de garnitura sau salata preferată.
Opţional, dacă sunteţi amatori de pesto, puteţi unge costiţele cu un strat subţire pentru un plus de gust şi arome. Vă dorim poftă bună!