Gyorgy Frunda: "În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici"

Consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda a declarat la RFI că se impune redactarea unui alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, "a infractorilor primari care au comis găinării", un astfel de act legislativ urmând să rezolve problema suprapopulării penitenciarelor
Gyorgy Frunda (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.11.2014

Consilierul onorific al premierului Ponta, Gyorgy Frunda a declarat la RFI că se impune redactarea unui alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, "a infractorilor primari care au comis găinării", un astfel de act legislativ urmând să rezolve problema suprapopulării penitenciarelor.

"Penitenciarele româneşti sunt suprapopulate şi că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracţiuni mici, cotidiene şi care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială şi prin asta să rezolve şi problema suprapopulării penitenciarelor" a declarat Frunda, adăugând că un astfel de proiect va trebui să se facă "absolut deschis şi transparent."

Vorbind despre amnistii şi graţieri, Frunda a comentat şi respingerea de către Parlament în cursul zilei de marţi a legii amnistiei şi graţierii, afirmând că politic vorbind, proiectul (pe care PSD-ul a încercat să-l adopte pe furiş la finele anului trecut) trebuia respins, căci populaţia îl interpreta ca pe o lege în beneficiul PSD-ului:

"Cred că nu era politic altă soluţie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru ca populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi. De aceea, această lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă" a declarat Frunda.

Reamintim că anterior alegerilor prezidenţiale PSD-ul a refuzat obstinat, în pofida cererilor Opoziţie, să respingă legea amnistiei şi graţierii. Proiectul legislativ a fost respins abia marţi, după ce Victor Ponta a pierdut preşedinţia ţării, unul din motivele înfrângerii fiind oprobiul public la adresa corupţiei din PSD. În ultimele luni, imaginea partidului deja şifonată de scandalurile de corupţie în care erau implicaţi baronii locali, a suferit lovituri majore odată cu mediatizarea dosarelor EADS, Microsoft şi a retrocedării ilegale de păduri, dosare ce arată un nivel halucinant al corupţiei.

În paralel cu respingerea legii amnistiei şi graţierii, PSD-ul, a cărui imagine este în picaj (drept dovadă votul din turul doi de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni), a trecut şi la "sacrificii" altădată de neconceput, ridicând imunitatea unor grei ai partidului implicaţi în dosarele de corupţie menţionate anterior.

Astfel, după ce timp de luni de zile Parlamentul funcţionase, ca să cităm titlul Deutsche Welle, ca "un scut pentru corupţie", refuzând sau evitând (prin lipsă de cvorum) arestarea preventivă a politicienilor cercetaţi de DNA, brusc, după ce Ponta a pierdut alegerile, în doar două zile, Parlamentul a dat undă verde pentru arestarea preventivă a deputatului PSD Ioan Adam, urmărit în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de păduri şi le-a ridicat imunitatea Ecaterinei Andronescu, unul din stâlpii PSD şi a senatorului Şerban Mihăilescu (cunoscut şi ca Miki Spagă), urmăriţi penal în dosarul Microsoft.

Explicând semnificaţia celor întâmplate, desigur, din unghiul PSD, senatorul PSD Leonard Cădar declara miercuri că scopul celor întâmplate este satisfacerea "poftei de sânge a presei", pe care Cădar a catalogat-o "urmaşă a vampirilor".

"Nu contează dacă sunt vinovaţi sau nu, trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmaşii vampirilor să fie satisfăcuţi şi astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel (Adam), astăzi sacrificăm doi elefanţi (Andronescu şi Mihăilescu). Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuţi, noi să ne dezicem unii de alţii, uşor, uşor", a declarat Leonard Cădar, în timpul şedinţei de miercuri de la Senat.

Mai amintim în context că, imediat după cea de a doua dezbatere Iohannis - Ponta ce a precedat turul doi de scrutin, dezbatere în timpul căreia liberalul i-a cerut insistent premierului să convoace Parlamentul pentru a respinge legea amnistiei şi graţierii şi a da undă verde ridicării imunităţii parlamentarilor suspectaţi de corupţie, mentorul spiritual al PSD, fostul premier Năstase (închis de două ori pentru fapte de corupţie şi al cărui nume e vehiculat în dosarul EADS) i-a sugerat lui Ponta să accepte provocarea, reamintindu-i că Parlamentul poate veni oricând cu un proiect nou pentru amnistii şi graţieri.

"Care este problema ca acest proiect să fie supus votului şi respins? Un vot negativ pe acest proiect nu ar însemna respingerea pentru eternitate a unei legi a graţierii şi amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (iniţiativă legislativă) într-o altă sesiune în urma unei dezbateri publice. (...) Da, Victor, spune că eşti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului.", scria fostul premier pe blogul său, adresându-se învăţăcelului Ponta, fost şef al corpului său de control la vremea când se împărţeau mitele de zeci de milioane de euro în dosarul EADS şi Microsoft.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor