"Coşmar pentru România" - Liberalii spun că pesediştii ar plănui să "intre la guvernare mascat cu AUR"

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
27.08.2024

Ce se va întâmpla după alegeri? Va continua coaliţia PSD-PNL să guverneze România, sau cele două mari partide vor rupe rândurile şi se vor orienta în altă direcţie? În prezent scena politică este acaparată de războiul declaraţiilor dintre liberali şi social-democraţi, presărat cu ameninţări de ambele părţi. Cum va evolua acesta situaţie?

Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au discutat pe acesta temă, în emisiunea "Bună, România", cu invitaţii lor Felix Cozma (PSD), Sergiu Bîlcea (PNL) şi Radu Miruţă (USR).

Redăm mai jos dezbaterea care a avut loc în direct la B1 TV:

Radu Buzăianu: Ce înţeleg eu din situaţia asta dramatică în care ne aflăm? La un moment dat, partidele trebuie să facă o alianţă unele cu altele. Oricare dintre ele vor trebui să facă alianţă cu oricare dintre celelalte. Şi acum, sigur că în campanie trebuie să fii împotriva celuilalt, că altfel nu te votează nimeni, pentru că eşti tu frumos... Deci trebuie să te voteze cineva împotriva cuiva. Aşa e în România. Trebuie să voteze împotriva cuiva. Şi cei de la PNL spun... să ne voteze pe noi împotriva PSD-ului. PSD-ul acum zice, votaţi-ne împotriva PNL-ului şi USR-ului. Şi acum USR-ul, votaţi-ne împotriva tuturor. Asta este atmosfera.

Domnule Felix Cozma, vă citez din ce a zis domnul Sorin Grindeanu şi vreau să vă întreb dacă se mai poate trece peste aşa ceva: "Armatele de ostaşi galbeni vor să ne facă să credem că sunt providenţiali apostoli şi scriitori de succes. În realitate sunt doar nişte impostori, specialişti în politici parazitare."

Deci i-aţi făcut în felul ăsta pe domnul Ciucă şi probabil şi pe domnul Bode şi conducerea PNL-ului.

Felix Cozma (PSD): Eu îmi amintesc de zisele, ca să spun aşa, ale domnului Rareş Bogdan înainte de europarlamentare şi de locale, când ne făcea în toate felurile pe la toate televiziunile, şi după aceea l-am văzut atât de mândru când stătea lângă domnul Tudose pe listă comună şi chiar în curtea Guvernului, când s-a prezentat gândirea comună, ca să spun aşa, a celor două partide. Nu mai avea nicio problemă. Aşa că vedeţi dumneavoastră, sigur, apropierea aceasta de precampanie, de linia aceasta dreaptă către prezidenţiale şi către parlamentare, sub o formă sau alta, se va lăsa cu nişte gloanţe trase dintr-o parte şi din alta.

Radu Buzăianu: Să spuneţi că sunt impostori şi sunt specialişti în politici parazitare, adică dumneavoastră v-aţi aliat cu nişte impostori. Asta vă face şi pe dvs. impostori, să ştiţi.

Felix Cozma: Am spus-o şi noi şi colegii de la PNL că nu este o căsătorie din iubire, au repetat-o chiar de mai multe ori. Noi am înţeles că trebuie să facem acelaşi lucru.

Radu Buzăianu: Şi e bine pentru România să vă aliaţi cu nişte impostori? Pentru stabilitatea României vă aliaţi cu nişte impostori?

Răzvan Zamfir: Acum ce pericol mai e de trebuie să rămâneţi împreună? De ce mai staţi împreună?

Felix Cozma: Eu cred că sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le continuăm. Şi cele două platforme pe care noi le-am lansat şi unde vrem să vedem ce trebuie să facem mai departe şi cerem părerea României, tocmai în această idee le-am zis.

Răzvan Zamfir: Să reformulez întrebarea. Când vreodată veţi putea spune că nu mai e nimic de făcut acum în ţară? Aşa, pe principiul ăsta, numai dumneavoastră, o să guverneze tot timpul PSD cu PNL? Nu mai e loc de dumneavoastră. Hai, mai rupeţi prietenia, vă mai întâlniţi peste câţiva ani... Că acum, dacă o băgaţi pe asta cu războiul din Ucraina, dacă stă războiul ăsta din Ucraina într-o formă semi-îngheţată, aşa răcorită, să zic, pe zece ani, cum a fost în Transnistria, nu mai scăpăm de dumneavoastră de la guvernare? Aia cu pericolul extremist... Dacă era aşa mare pericol, nu vă pupaţi cu el pe obraz.

Radu Buzăianu: L-aţi văzut pe domnul Ciolacu pupându-se cu pericolul extremist, doamna Şoşoacă.

Răzvan Zamfir: De ce trebuie neapărat să rămâneţi împreună? Dom'le, e o situaţie dificilă. Ce e aşa de dificil? Am văzut că dificil a fost subiectul cu pensiile. Că da, greşit, au postat pe Facebook, ne cerem scuze, acum se recalculează, sunteţi ditamai două partide, nu puteţi face o lege pe pensii? Adică, poate e mai bine să-i lăsaţi şi pe ăştia mai mici. Tineretul.

Felix Cozma: Provocările sunt mult mai mari. Şi le-am văzut cu toţii la finalul 2020. Atunci când USR-ul, aşa cum bine spuneaţi, la un moment dat a plecat de la guvernare. Şi ştim cu toţii în ce stare a fost lăsată ţara. E nevoie de majoritate în Parlament şi cred că este nevoie de o majoritate puternică. O putem face cu PNL-ul, sigur, dacă şi dânşii vor înţelege acest lucru.

Răzvan Zamfir: Dar de ce ne trebuie o majoritate puternică nouă? Dvs. vă trebuie pentru guvernare.

Felix Cozma: Pentru că avem nevoie... Eu mă refeream la România, pentru că avem nevoie, de exemplu, de o reorganizare administrativă. Pentru că avem nevoie să continuăm acea reformă a statului.

Răzvan Zamfir: Domnule Cozma, în 3 ani de zile aţi fi schimbat Constituţia, aţi fi făcut reforma administrativ-teritorială, aţi fi limitat mandatul preşedintelui de la 5 la 4 ani, cum aţi spus că vă doriţi. Adică dacă asta ar fi fost de făcut... că aţi avut 3 ani.

Felix Cozma: Sunt priorităţi pe care şi le-a stabilit guvernul din alte puncte de vedere...

Radu Buzăianu: Domnule Cozma, îmi aduc aminte că aţi luat UDMR-ul sub această argumentaţie - o să avem nevoie de o majoritate mult mai largă.

Răzvan Zamfir: ... ca să facem reformă constituţională. Nu aţi făcut nimic! Deci ăsta nu-i argument. Le spunem oamenilor, nu-i votaţi pe ăştia ca să facă reforme, că au avut 3 ani şi nu au făcut nimic.

Radu Buzăianu: Mergem către PNL, că aici ar trebui să fie cumva discuţia, pentru că PNL-ul are şi varianta PSD-ului, are şi varianta USR-ului. Sunt singurii care au două variante.

Răzvan Zamfir: Păi stai o secundă, că USR trebuie să scoată un scor bun, ca să fie o variantă.

Radu Buzăianu: Domnule Bîlcea, cum vedeţi? Pentru că e foarte greu cu USR-ul actual să faceţi un pod, să faceţi o punte.

Sergiu Bîlcea (PNL): Eu cred astăzi, înainte de orice, că PSD-ul şi-ar dori un AUR la guvernare şi văd că... inclusiv AUR în turul 2, pentru că sunt mai preocupaţi de candidatul PNL şi de cei care conduc PNL-ul astăzi decât, să spunem, de propriile lor probleme. De aceea, scenariul din 2000, în care PSD câştiga alegerile, îl vor şi în acest an. De aceea, USR va trebui să înţeleagă să devină un partid matur şi să vadă exact în următoarea perioadă care sunt priorităţile.

Pentru că, exact cum spuneaţi şi dumneavoastră, dacă scorul nu-i va permite, din nou matematica nu-i va permite din nou să organizăm un guvern, să construim o alianţă în jurul PNL, USR, UDMR şi minorităţi, va exista din nou aceasta, să spunem, problema legată de majoritatea în Parlament. Iar acum PSD-ul, singura variantă este ca în turul 2 să intre cu AUR, să ducă AUR în turul 2, iar pe parcurs, probabil, să intre la guvernare mascat cu AUR. Pentru că nu au altă variantă. Şi eu cred că acesta este visul de coşmar pentru România.

Răzvan Zamfir: Domnule Miruţă, PSD şi PNL au venit la guvernare din 2021. Au avut 3 ani. Acum vor încă un mandat ca să pună în realizare proiecte pe care nici măcar nu le-au început. Cine vrea să facă reformă constituţională, se apucă de reformă constituţională. În 3 ani de zile faci reformă constituţională. Faci reformă administrativ-teritorială. Faci ce vrei tu în 3 ani. Că 4 ani e un mandat întreg. Tu ai 75% dintr-un mandat întreg şi nu faci absolut nimic. Bă, dar nimic. Doar sărăcia asta de noua lege a pensiilor, care e vai de capul şi de zilele ei. Vine acasă decizie: Vezi că ţi-am luat 2.000 de lei din pensie că am recalculat-o. Dar nu contează, ţi-o dăm tot pe aia veche. Păi atunci ce dracu ai mai recalculat-o? Păi am vrut să vedem cât ar fi trebuit să-ţi dăm. Deci sunteţi proşti de mai mult timp, nu de acum...

Deci nişte oameni care în 3 ani de zile n-au făcut nimic. Dar absolut nimic. Deci despre asta vorbim astăzi şi doar noi vorbim despre asta. Restul presei tace. Încă 4 ani de stabilitate, nebunii, să avem majoritatea confortabilă. Domnule Miruţă, majoritate confortabilă ca să ce?

Radu Miruţă (USR): Eu am văzut, am auzit foarte multe ipocrizii din partea celor doi reprezentanţi, în special din partea domnului deputat de la PNL. Şi să motivez ipocrizia pe care am văzut-o. În primul rând, dumnealor spuneau că aritmetic nu mi se permite. În momentul de faţă sunt aceleaşi scoruri ca acum 4 ani, când o majoritate poate fi formată din USR şi din PNL. Cu USR şi în coaliţia cu PNL, USR a început să spună prin ministere că trebuie organizate concursuri prin deconcentrate. În momentul ăla, PNL a sărit în sus că ei n-au văzut aşa ceva, n-au auzit aşa ceva niciodată.

În al doilea rând, pe domnul Bîlcea de la PNL, în singurele intervenţii din emisiunea asta, l-am auzit cu grija despre USR. Eu, în locul electoratului PNL, că liberal nu mai e acolo, aş fi vrut să văd ce-a făcut PNL pentru asta. De 3 ani de zile se laudă prin comunicate şi prin punctaje că au avut premieri, au fost de 5 ani la guvernare. 5 ani consecutivi PNL a fost la guvernare. Şi au făcut ce?

Radu Buzăianu: Acum vreau să intervin şi eu. Domnul Bîlcea, ce spunea un pic mai devreme? Domnule, dacă continuaţi în felul ăsta să ne criticaţi, nu o să fie bine pentru că nu veţi putea fi la guvernare. Asta spune domnul Bîlcea.

Radu Miruţă: Ca să ne înţelegem. Diferenţa dintre noi şi cei de la PNL este că cei mai mulţi dintre noi am venit în politică având o activitate profesională şi un serviciu înainte şi ne putem oricând întoarce.

Răzvan Zamfir: Intervin cu precizarea că mulţi oameni din partide aveau o meserie înainte. Nu ştiu cât de bine o practicau.

Sergiu Bîlcea: Domnule Miruţă, nu ştiu dacă dumneavoastră spuneţi aşa la general lucrurile astea, dar să ştiţi că eu şi acum am un business şi vin din zona privată şi nu lucrez cu statul. Asta unu. Doi la mână, vreau să vă aduc aminte şi poate că trimit un flacon de pastile, că în 2021 USR s-a rupt în două partide, USR şi REPER, din PNL au plecat un număr de parlamentari la Forţa Dreptei, iar în acel moment, dacă supuneam la vot un guvern PNL, USR, UDMR, minorităţi, nu aveam majoritate. USR întoarce spatele unui adevăr care există.

Radu Miruţă: Nu, ....atunci aveaţi majoritate în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor