Ciolacu, despre acuzaţiile că unele pensii au scăzut după recalculare: Suntem într-o zonă relaxată. Nimeni nu a pierdut niciun ban

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
26.08.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că i-a cerut ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, să facă o simulare pentru a vedea exact câte persoane sunt ale căror pensii trec de 2.000 de lei, în urma recalculării, în condiţiile în care aceste pensii vor fi impozitate. În plus, Ciolacu a ţinut să sublinieze că nicio pensie nu va fi redusă.

“Nicio pensie nu scade. Haideţi să vedem exact unde sunt imperfecţiunile legii. Până atunci se va trimite pe fiecare categorie socio-profesională o scrisoare din partea Ministerului Muncii, se lucrează la ea şi pe urma vedem ce trebuie să modificăm. Dar, suntem într-o zonă din punctul meu de vedere, relaxată, pentru că nimeni nu a pierdut niciun ban”, a precizat Ciolacu.

În ceea ce priveşte situaţia acelor români ale căror pensii trec de pragul de 2.000 de lei, în condiţiile în care acestea vor fi impozitate, Ciolacu a afirmat:

“O să discutăm acest lucru. I-am cerut ministrului Finanţelor să-mi facă o simulare, ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. O să vină ministrul Finanţelor cu o simulare pe aceste praguri. Cu întreagă analiza o să vină ministrul Finanţelor, astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban, nici prin impozitare, nici prin renunţarea la voucher”.

Remarcile lui Ciolacu vin pe fondul numărului tot mai mare de români care s-au plâns că au primit decizii de recalculare a pensiilor prin care s-a redus valoarea acestora.

Recalcularea pensiilor a fost vândută politic drept o mare majorare a acestora. Şeful Casei de Pensii chiar spunea cu un oarecare reproş în voce: “Păi, 3,8 milioane de pensii au crescut, şi vă uitaţi la 700 de mii, 800 de mii, care vor rămâne la fel sau vor scădea?!"

Toată operaţiunea se dorea o marea lovitură de campanie pentru PSD, în contextul alegerilor care bat la uşă. Întrebat dacă putem vorbi de o marea lovitură de campanie, politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a afirmat, într-o emisiune Digi24, următoarele:

“Va depinde cum o vor vinde în continuare. Ştiţi, suntem în precampanie. În acest moment, cu siguranţă, nu este o lovitură, dar vor încerca, după ce vor regla lucrurile în septembrie, să o transforme într-un instrument care să menţină electoratul fidel. Şi ne gândim, în special, la PSD. Pentru că, ştiţi, cei nemulţumiţi nu cred că vor pleca spre USR, chiar dacă doamna Lasconi critică masiv modul în care s-a făcut reforma pensiilor. Cred că vor pleca spre grupările extremiste, care profită în egală măsură de acest lucru şi care, de obicei, folosesc foarte bine crizele de tipul ăsta pentru a-şi întări poziţia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor