Chinezii dau navală: val de retrageri de numerar la bancomatele din Hong Kong
alte articole
Pe fondul unei campanii de suprimare a scurgerilor valutare neautorizate din China continentală, prin forţarea utilizatorilor de bancomate din Macao să treacă prin măsuri de securitate complexe, precum recunoaştere facială, înainte de a primi banii, bancomatele din Hong Kong sunt lovite de un val masiv de retrageri de numerar, în care sunt folosite cărţi de credit emise de compania chineză UnionPay.
După cum a precizat publicaţia chineză South China Morning Post, China continentală a înăsprit reglementările pentru retragerile de bani din China începând de anul trecut, când un declin al valorii yuanului a dus la scurgeri masive de capital în afara ţării.
Cetăţenilor din China continentală li se permite să retragă până la 100.000 yuani în numerar în timp ce se află în străinătate, conform reglementărilor din 2016 privind schimburile valutare.
Utilizatorii de cărţi de credit UnionPay pot retrage zilnic până la 10.000 de yuani pentru fiecare card pe care îl deţin.
Pentru a evita controalele privind schimburile valutare, unele persoane au folosit cărţi de credit diferite pentru a face retrageri de numerar, forţând organismele de reglementare să limiteze această practică.
Cea mai invazivă dintre limitări a fost impunerea tehnologiei de recunoaştere facială la bancomatele din Macao.
Organismele de reglementare în cel mai profitabil centru pentru jocuri de noroc din sudul Asiei folosesc aparate dotate cu tehnologie de recunoaştere facială pentru a controla scurgerile de capital din China şi pentru a descoperi potenţiale scheme de spălare de bani.
Reţeaua China UnionPay Co. este prima care va folosi acest program, ce va fi instalat la toate cele 1.200 de bancomate din Macao.
Valul de retrageri are loc după ce Autoritatea Monetară din Hong Kong (AMHK) a instruit băncile locale să depună situaţii privind retragerile de numerar pe bază de cărţi de credit UnionPay la toate bancomatele, încercând să limiteze scurgerile de capital din China.
De la începutul anului 2017 preşedintele chinez Xi Jinping a semnalat că va îndrepta campania sa de epurare către coruptul sector financiar al Chinei, iar promisiunea liderului chinez a generat deja arestarea unui important ursuleţ spălător de bani pentru protipendada comunistă, a şefului Comisiei de Reglementare a Asiguratorilor şi a directorului companiei gigant Anbang.
În ciuda cutremurelor generate de evoluţia politică şi a imenselor scurgeri de capital înregistrate de China din 2014 (care se apropie sau ating valoarea de 1 trilion USD anual), autorităţile susţin că totul funcţionează lin. Întrebarea care se pune în acest caz este: dacă totul este atât de roz, de ce autorităţile chineze suprimă atât de puternic ceea ce pare să fie o panică totală pentru a scoate banii de pe piaţa internă?