Crema Partidului Comunist Chinez primeşte interdicţie de călătorie. Jiang Zemin, vizat

Xi Jinping impune interdicţie de călătorie pentru elita coruptă a Partidului Comunist. În fruntea listei se află fostul şef de stat ai Chinei, Jiang Zemin, dar vizaţi sunt şi alţi membri ai grupului de putere numit banda din Shanghai.
Interdicţie de a călători pentru 1 500 de persoane din elita partidului.  În fruntea listei se află fostul şef de stat ai Chinei, Jiang Zemin (Andrew Wong/Getty Images)
Epoch Times
30.05.2016

Campania de epurare pornită de preşedintele chinez Xi Jinping împotriva cercurilor obscure de putere din interiorul Partidului Comunist Chinez în China devine tot mai ciudată: 1500 de oficiali de la vârful Partidului au primit interdicţie de călătorie.

Fostul dictator comunist, Jiang Zemin şi fostul premier chinez Zeng Qinghong, se află în fruntea listei. Interdicţia de călătorie în străinătate îi vizează atât pe oficialii pensionaţi ai Partidului Comunist, cât şi pe cei aflaţi încă în posturi. Toţi cei aflaţi pe lista neagră vor trebui să îşi declare averile şi datele de identitate şi, de asemenea, paşapoartele de călătorie emise de alte ţări, dacă posedă aşa ceva.

Mass-media din Hong Kong dezvăluie că noua interdicţie de a călători în străinătate impusă unui total de 1500 de funcţionari şi apropiaţilor acestora a apărut prima oară într-o circulară secretă a Partidului Comunist Chinez, emisă în 25 aprilie de trei autorităţi importante: Departamentul de Control Disciplinar, Departamentul de Personal al Partidului Comunist şi Comitetul Politic şi Legislativ - o organizaţie patronată în trecut de o victimă a campaniei de epurare pornită de preşedintele Xi Jinping.

Pe lista nou-înfiinţată se află numeroşi membri marcanţi ai aşa-numitei bande de la Shanghai, o grupare coagulată de fostul lider comunist Jiang Zemin, prin corupţie şi crimă, care a acţionat ca un stat în stat după debarcarea acestuia de la putere, timp de 10 ani, până la ascensiunea actualului preşedinte, Xi Jinping.

Dată fiind implicarea unor membri marcanţi ai bandei de la Shanghai în cel puţin două atentate împotriva lui Xi Jinping, la preluarea puterii de către acesta, preşedintele chinez a fost nevoit să înceapă o campanie de epurare a gărzii vechi din interiorul Partidului, pentru a putea supravieţui. Campania îl vizează direct pe fostul lider comunist Jiang Zemin, care, în ciuda vârstei înaintate, conduce încă gruparea prin intermediul şantajului.

Epurarea a trimis după gratii în cei trei ani numeroase nume importante ale cremei comuniste a Chinei, precum magnatul Bo Xilai, fostul ţar al Securităţii, Zhou Yongkang, dar şi generali de vârf şi numerele 1, 2 şi 3 ai Biroului 610 - Gestapo-ul regimului chinez.

Două familii ale unor oficiali au primit aceleaşi restricţii de călătorie. Este vorba de 11 membri direcţi şi 5 rude apropiate ale Ministrului Propagandei Liu Yunshan şi ale prim-vicepremierului Zhang Gaoli, cel de-al treilea om în stat, care a vizitat România la invitaţie premierului Victor Ponta.

Potrivit unei alte informaţii din interior, şeful statului, Xi Jinping, şi vânătorul şef care conduce această campanie oficială de anticorupţie, Wang Shishan, au explicat la mai multe conferinţe ţinute la nivele înalte ale conducerii, că ultima bătălie a războiului împotriva corupţiei a început deja şi ar trebui ”să îşi arate rezultatul definitiv” înainte de cea de-a 19-a Sesiune a Partidului Comunist din toamna lui 2017.

Recent, istoricul şi oficialul Partidului Comunist Chinez, Xin Ziling, afirma într-un interviu că Xi Jinping va trebui să îi dezactiveze pe adversarii săi, Jiang Zemin şi Zeng Qinghong, înainte de toamna lui 2017, pentru a-şi putea impune reformele la cea de-a 19-a Sesiune a Partidului.

A început curăţenia şi în cadrul poliţiei şi sectorul minier

În interiorul poliţiei, Xi Jinping a început de asemenea să înlăture influenţa lui Jiang şi a oamenilor acestuia. În China, poliţia are o reputaţie extrem de proastă, deoarece tratamentele inumane sunt la ordinea zilei.

Recent, un tânăr om de ştiinţă care a fost arestat în drum spre aeroportul din Beijing, a murit în aceeaşi seară deşi se afla în custodia poliţiei. Tot corpul era plin de urme de maltratare. Când familia sa a vrut să afle adevărul, poliţia a încercat să şteargă urmele.

Incidentul a declanşat un scandal public şi a fost întocmită o comisie de cercetare. În urma incidentului s-a emis un document care accentua faptul că poliţia trebuie să respecte în mod adecvat dreptul şi legea şi au fost introduse controale severe.

Pe 22 mai, Comisia Disciplinară făcea referiri în propria revistă la faptul că au fost vizaţi mai mulţi oficiali ce urmează a fi cercetaţi pentru corupţie în sectorul minier. Aceştia au fost mituiţi sau au canalizat banii spre propriile buzunare.

Este posibil ca dezvăluirile publice să ţintească familiile foştilor şefi ai securităţii, Zhou Yongkang şi Luo Gan (predecesorul lui Zhou), explică observatori ai mass-mediei sociale din China.

Cele două clanuri au cumpărat la un preţ de nimic o mină valoroasă din Provincia Henan, apoi au câştigat peste 2 miliarde de yuani prin vânzarea ei la supra-preţ. Povestea a fost publicată în vara lui 2014 în mass-media chineză la scurt timp înainte de acţiunile întreprinse împotriva lui Zhou. Revista de economie Caixing a relatat de asemenea cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor