Beijingul urmăreşte să creeze o nouă generaţie de “magicieni” ai ciberneticii

Ministerul chinez al Educaţiei are ambiţii mari să deţină un avans în domeniul spaţiului cibernetic.
(Getty Images)

Autorităţile chineze speră să creeze o reţea de colegii de securitate de clasă mondială, cu scopul ca cele mai luminate minţi să fie învăţate şi pregătite în următorii 10 ani, conform unui anunţ făcut de Ministerul Educaţiei în această săptămână. Până în 2027, colegiile şi universităţile selectate vor implementa programe interdisciplinare “cuprinzătoare” care vor îmbina expertiza în inginerie şi studiile juridice şi de management, potrivit anunţului. Ministerul va coopera cu Administraţia pentru Spaţiul Cibernetic din China pentru a pune în aplicare iniţiativa.

“Este evident faptul că Beijing-ul urmăreşte să construiască o armată cibernetică”, a declarat joi Charlotte Gao de la The Diplomat.

Specialiştii chinezi în război cibernetic au fost activi timp de ani de zile având aptitudini remarcabile. În 2015, patru hackeri care vorbeau limba chineză au fost arestaţi în China pentru implicarea într-un atac asupra bazei de date a US Office of Personnel Management (OPM), potrivit rapoartelor Washington Post. Centrele de date ale OPM stochează informaţii privind personalul guvernamental american şi includ, printre altele, date privind persoane care au autorizaţii de securitate şi dacă autorizaţia este confidenţială, secretă sau strict secretă.

Michael Adams, un scriitor specializat în război juridic, a declarat: “Precum mulţi alţii, iniţial am presupus că atacul a implicat doar verificări de rutină; nu mi-a trecut niciodată prin minte că în OPM ar putea fi păstrate autorizaţii ‘reale’ de securitate”.

“Apoi, la mijlocul lunii iunie, oficialii au confirmat un al doilea atac care a implicat fişiere cuprinzând autorizaţiile de securitate ale angajaţilor federali actuali, foşti şi de perspectivă. Datele compromise au inclus formulare SF-86, care conţin detalii despre viaţa personală a posibililor viitori angajaţi, a membrilor de familie şi alte contacte”, a explicat el.

În 2016, Su Bin, ce deţine dublă cetăţenie, chineză şi canadiană, în vârstă de 50 de ani, a pledat vinovat în China pentru că a trimis unor oficiali ai guvernului comunist chinez planuri şi schiţe furate ale avionului de luptă american F-35, conform Vice News. Aproximativ 50 de terabiţi de informaţii au fost furate în cazul planurilor avionului F-35, a declarat la acea vreme fostul contractor NSA Edward Snowden, acuzat la un moment dat că ar spiona în favoarea Beijingului. Cantitatea respectivă de informaţii furate este de aproximativ 5 ori mai mare decât cantitatea de date stocate de Librăria Congresului american.

China urmăreşte să creeze propria sa armată de specialişti eficienţi în cibernetică. Dacă programele vor avea succes şi vor deveni renumite la nivel mondial într-un interval de doar 10 ani, s-ar putea ca acest lucru să ridice în mod substanţial nivelul şcolilor chineze participante comparativ cu şcolile similare internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe