Moartea intră în sectorul financiar al Chinei. Arestare de profil înalt loveşte asiguratorii chinezi
alte articole
Oficial, influentul sector financiar al Chinei începe să simtă presiunea politicului.
Xiang Junbo, preşedintele Comisiei de Reglementare a Asiguratorilor chinezi (CRA) este anchetat pentru „încălcări severe ale disciplinei” de săptămâna trecută, conform departamentului anti corupţie al Partidului Comunist Chinez.
Până în prezent, Xiang Junbo este oficialul de rang cel mai înalt din industria financiara a Chinei care a devenit victimă a campaniei „anti-corupţie: organizată de preşedintele chinez Xi Jinping.
Ancheta îndreptată împotriva lui Xiang Junbo poate deschide porţile iadului în sectorul financiar – generând sute sau poate mii de alte anchete care să facă curat în mâlosul sector financiar chinez, unde corupţia este la ea acasă.
Surse apropiate de Zhongnanhai – cartierul general al Partidului comunist şi Consiliului de Stat – au declarat pentru Epoch Times că Xi Jinping va lua în vizor corupţia sistemului financiar în 2017 şi, din câte s e poate observa, Xiang Junbo este primul „tigru” capturat în cadrul noii sesiuni de vânătoare.
Sursele sugerează că încălcările de care s-a făcut vinovat Xiang Junbo sunt „foarte serioase” şi sunt legate de achiziţiile masive de active care au avut loc în ultimii ani – fenomen care a exacerbat volatilitatea pieţei financiare chineze.
Ancheta asupra lui poate avea ca rezultat implicarea unor oficiali de top din comisiile de reglementare conexe ale Chinei de exemplu Comisia de Reglementare a Industriei Bancare sau Agenţia de Supraveghere Financiara.
Xiang Junbo, în vârstă de 60 de ani, deţine o experienţă îndelungată în sectorul financiar chinez. Înainte de a ajunge directorul CRA, Xiang Junbo a ocupat postul de preşedinte al Băncii Agricole Chineze, una dintre cele patru mari bănci comerciale deţinute de stat. Înainte de acest post el a fost guvernator adjunct al Băncii Centrale a Chinei.
Arestarea lui Xiang Junbo a surprins pe mulţi analişti ai sectorului financiar chinez. Xiang Junbo era unui dintre cei mai înalţi oficiali ai finanţelor Chinei, iar comisia sa supraveghea industria de asigurări, un sector financiar cu o evoluţie uluitoare în ultimii ani şi care a fost motorul achiziţionării masive de active din străinătate în ultima perioadă. În plus Xiang Junbo era membru al Comitetului Central al Partidului.
În ultimele luni premierul chinez Li Keqiang a declanşat o operaţiune de curăţare a sectorului financiar, la cererea preşedintelui chinez. Conform agenţiei Xinhua, într-un discurs ţinut pe 21 martie, Li Keqiang a cerut autorităţilor să ia măsuri dure de prevenţie a neregulilor în sectorul financiar chinez, care este vulnerabil din cauza sistemului financiar din umbră al Chinei, a activelor şubrede, a finanţării ilegale pe internet, etc.
Dispar miliardari
Capturarea lui Xiang Junbo este foarte probabil precipitată de dispariţia recentă din Hong Kong a miliardarului chinez Xiao Jianhua, afiliat cercurilor celor mai înalte din Partidul Comunist.
Xiao Jianhua a dispărut pur si simplu din apartamentul său de lux aflat în hotelul Four Seasons din Hong Kong la sfârşitul lunii ianuarie. După cum era de aşteptat pentru un om de valoarea sa, el a apărut în Beijing la interogatoriu puţin mai târziu.
Mărturia sa a servit, probabil, drept o primă rampă de lansare a operaţiunii de curăţare organizată de preşedintele chinez împotriva sectorului financiar şi împotriva lui Xiang Junbo în particular.
Sursele Epoch Times din Zhongnanhai au declarat că Xiao Jianhua a „ciripit” detalii financiare despre numeroşi oficiali chinezi de rang înalt, aparţinând „bandei din Shanghai” – un grup obscur de putere organizat de fostul dictator chinez Jiang Zemin, în încercarea de a monopoliza puterea după ieşirea sa oficială din scena politică.
Jiang Zemin a condus oficial Partidul Comunist Chinez între anii 1989 şi 2002, însă, neoficial, a continuat să deţină frâiele puterii absolute pentru încă 10 ani (până în 2012) după debarcarea sa – deoarece şi-a plantat oameni în polii puterii aparatului de Partid, stat şi armată – organizând aşa-numita bandă din Shanghai . La preluarea puterii, actualul preşedinte Xi Jinping s-a văzut luat în colimator de membrii bandei din Shanghai – care aveau alte preferinţe pentru preşedinţia Chinei – şi a trebuit să înceapă o campanie de epurare împotriva grupului de putere.
Xiao Jianhua este unul dintre cei mai bogaţi oameni din China, având investiţii în numeroase sectoare, inclusiv cel bancar, imobiliar, de hi-tech – inclusiv în cel de exploatare minieră a metalelor rare, un domeniul super sensibil în China, strângând de-a lungul anilor o avere estimată la 5,8 miliarde USD, conform Hurun Report.
Este neclar dacă Xiao Jianhua aparţine taberei lui Jiang Zemin sau celei a lui Xi Jinping, deşi probabil, dată fiind statura sa economică, el încerca să facă favoruri ambelor.
În 2006, Xiao Jianhua l-a asistat pe Zeng Wei, fiul fostului vice preşedinte al Partidului chinez Zeng Qinghong (aflat acum la răcoare), să privatizeze compania de stat Shandong Luneng printr-o serie de companii - vitrină deţinute de Xiao. Qinghong era la vremea respectivă un oficial de rang înalt în timpul regimurilor Jiang Zemin şi Hu Jintao.
Pe de cealaltă parte în 2012, o entitate deţinută de Xiao Jianhua a achiziţionat acţiuni în valoare de cel puţin 2,4 milioane USD de la Qi Qiaoqiao şi Deng Jiagui, sora şi respectiv cumnatul lui Xi Jinping.
Vestul sălbatic al sectorului financiar chinez
Industria de asiguratori ai Chinei a câştigat o putere imensă – şi o faimă oribilă – în timpul mandatului lui Xiang Junbo din ultimii şase ani.
Din 2012 în 2016, sectorul de asigurări al Chinei a crescut cu 14,3%, iar dacă extragem zona asigurărilor pe viaţă, cifra este chiar mai mare – de 16,5%, conform unui raport al gigantului Munich Re. Anul trecut China a depăşit Japonia în ceea ce priveşte valoarea premiumurilor pieţei de asigurare.
Sub oblăduirea comisiei de Reglementare a Asiguratorilor condusă de Xiang Junbo, piaţa s-a transformat într-un bar din vestul sălbatic.
În mod normal asiguratorii sunt un bastion al conservatorismului financiar, bazându-şi activitatea pe obligaţiuni de stat sau corporatiste – în tot cazul pe active beton.
Dar nu în China.
Profitând de corupţia regimului comunist şi de dobânzile mici pe care le fixează Banca Centrală a Chinei, în ultimii ani asiguratorii chinezi şi-au extins activitatea în afara sectorului tradiţional, oferind pompos-denumitele „produse de management a portofoliului” (PMP) – poliţe de asigurare universală, care nu se maturează în cazul decesului sau vreunei pierderi. Aceste produse oferă rate mari la maturare, sunt oferite cu termene scurte, fiind mai mult un hibrid între obligaţiuni şi poliţe de asigurare pe viaţă. Mai periculos, aceste produse lasă posibilitatea clienţilor de a le schimba în numerar, cu penalităţi foarte mici.
Plini de bani – de exemplu Evergrande Life, o componentă a grupului Evergrande Group s-a trezit cu creşterea de 40 de ori a veniturilor obţinute din premiumuri în 2016 - însă fiind constrânşi de promisiunile ratelor mari, făcute clienţilor, asiguratorii chinezi s-au apucat de cumpărat – turnând sume imense de bani în active care de obicei nu fac obiectul de activitate al asiguratorilor – companii chineze listate public şi active din străinătate – inclusiv imobiliare din SUA.
Evergrande şi Foresea Life - parte a grupului Baoneng – şi-au folosit profiturile obţinute din aceste produse de management a portofoliului - PMP – pentru a cumpăra procente mari ale dezvoltatorului Vanke anul trecut – lucru care a iscat un scandal de proporţii cu CEO-ul grupului Vanke, Wang Shi, şi o criză a pieţei, care a fost calmată numai după ce autorităţile de la Beijing au intervenit anul trecut.
Atacul asupra Vanke nu a fost nici pe departe singura bătaie de cap pe care asiguratorii chinezi, plini de cash, o dau guvernului central. Aceştia au devenit vehiculul major de transfer de capital în străinătate – prin achiziţii masive – fenomen care „din coincidenţă” a apărut exact în momentul în care autorităţile financiare ale Chinei încercau să stăvilească exportul de capital.
Vârful de lance al acestor achiziţii a fost asiguratorul Anbang Life – care a ajuns în prima pagină a ziarelor în 2015 când a cumpărat hotelul Waldorf Astoria din New York pentru suma de 2 miliarde USD. În 2016, Anbang a cumpărat Strategic Hotels & Resorts de la Blackstone Group pentru 6,5 miliarde. Cea mai îndrăzneaţă achiziţie – asupra Starwood Hotels & Resorts Worldwide – a căzut (din motive geopolitice), în ciuda preţului oferit - de 14 miliarde.
De ani de zile achiziţiile masive ale asiguratorilor chinezi au fost făcute cu binecuvântarea Comisiei de Reglementare. După ce Xiang Junbo a preluat conducerea Comisiei el a aprobat o folosire mai „flexibilă” a câştigurilor obţinute din poliţe, insistând în „acordarea de libertate inovaţiei” în sânul industriei – conform publicaţiei guvernamentale South China Morning Post.
Industria asiguratorilor chinezi a contribuit atât la şocul recent produs de fluctuaţiile bursei de acţiuni şi presiunea generată asupra yuanului (prin achiziţii masive în străinătate), iar acest lucru poate fi unul dintre motivele căderii abrupte a lui Xiang Junbo.
Cu toate acestea învinuirile care i se aduc pot la fel de bine să nu aibă de a face cu activitatea sa la conducerea Comisiei de Reglementare a Asiguratorilor şi să aibă de a face cu activitatea sa la cârma Băncii Agricole, sau – mai rău - să fie legate de o oarecare coordonare cu beţele în roate pe care banda din Shanghai le pune sistematic agendei preşedintelui Xi Jinping.
Cert este că Xiang Junbo nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii ianuarie 2017, lucru care a generat zvonuri negre - despre o posibilă arestare a sa. El a reapărut pe 22 februarie la o conferinţă de presă, unde s-a spre deosebire de trecut, s-a apucat să înfiereze activităţile asiguratorilor - avertizând că agenţia de reglementare va „pedepsi oficialii de vârf şi le va retrage licenţele şi nu va permite ca sectorul de asigurări să devină un club privat”.
În scurt timp Comisia de Reglementare chiar a început să pună capăt desfrâului la care se dedau asiguratorii chinezi. Un anunţ făcut la jumătatea lunii decembrie a interzis asiguratorilor să folosească veniturile încasate pentru a cumpăra active. La sfârşitul lui februarie, Comisia a respins aplicaţiile unor asiguratori – precum Foresea, de a vinde în continuare produse toxice precum PMP-uri.
Dar, aparent, pentru Xiang Junbo toate acestea au survenit prea târziu.