Beijingul cere celui mai mare asigurator chinez - Anbang - să îşi vândă activele străine

Andrei Popescu
03.08.2017

alte articole

Sediul companiei chineze Anbang Insurance Group în Beijing, China, 25 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.08.2017

Autorităţile chineze au cerut Anbang Insurance Group Co., cea mai mare companie de asigurări din China, să îşi vândă activele deţinute în străinătate, conform unor surse familiare cu această problemă.

Necazurile companiei Anbang, ca şi ale altor mastodonţi financiari de carton ai Chinei, au început anul acesta, în momentul în care campania anti-corupţie declanşată cu patru ani în urmă de preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns în "zodia" industriei financiare.

Preşedintele Anbang, Wu Xiaohu, a fost reţinut în luna iunie de către “oamenii în negru” ai preşedintelui Xi Jinping, după o serie de arestări şocante care au lovit protipendada comunistă aciuită la cârma scamatoriilor financiare ale Chinei.

Primul episod al acestei saga a fost dispariţia miliardarului Xiao Juanhua din apartamentul său din Hong Kong, urmată de apariţia sa într-o închisoare din China, unde Xiao - principalul ursuleţ spălător de bani aparţinând cremei comuniste - şi-a mărturisit păcatele. A urmat arestarea lui Xiang Junbo, directorul Agenţiei de Reglementare a Asiguratorilor chinezi. Apoi autorităţile au pornit o furtună de reglementări stricte, care încearcă disperat să pună capăt vestului sălbatic ce domneşte pe pieţele financiare chineze.

Acum, guvernul cere companiei Anbang să aducă înapoi în China capitalul scurs în exterior, după ce va renunţa la activele deţinute în străinătate, au declarat mai multe persoane care au cerut să nu fie identificate, deoarece detaliile acestei chestiuni sunt private.

“În prezent, Anbang nu are niciun plan pentru a-şi vinde activele din străinătate”, a declarat compania într-un mesaj postat pe wechat. “În prezent, diversele afaceri şi operaţiuni ale Anbang se derulează în mod normal şi compania are mult numerar şi suficiente capabilităţi de solvabilitate”.

Un reprezentant al agenţiei Chinei pentru reglementarea asigurărilor a refuzat să comenteze problema.

La rândul său, Bloomberg a susţinut luni că Anbang a primit ordinul de a-şi vinde activele străine şi de a repatria câştigurile obţinute în urma acestui proces.

Dar Anbang Insurance Group a negat marţi un raport care a susţinut că autorităţile chineze i-au cerut să îşi vândă activele din străinătate.

În ciuda declaraţiei emise de Anbang, independenţa companiilor chineze de politic este nulă. Pe de altă parte, războiul liderului comunist Xi Jinping cu Anbang a pornit tocmai deoarece asiguratorul chinez este conectat la o reţea de putere din sânul Partidului Comunist - numită banda din Shanghai - care se opune agendei actualului preşedinte. Astfel că în spatele declaraţiei sfidătoare a companiei chineze stă o oarecare putere politică, parţial erodată de anii de epurări politice ordonate de Xi Jinping.

Anbang este vârful de lance al achiziţiilor asiguratorilor chinezi în străinătate, fiind şi principalul exportator de capital al Chinei, într-o perioadă în care guvernul central se chinuie să limiteze fuga de capital.

După ce a achiziţionat hotelul Waldorf Astoria din New York în 2014, Anbang a ajuns în vizorul public. Preşedintele companiei, Wu Xiaohui, a fost reţinut la mijlocul lunii iunie pentru fi interogat, iar politicile sale (extrem de "controversate") care au alimentat creşterea companiei, au fost interzise în întregime de agenţia de reglementare ale statului chinez.

Câţiva cumpărători chinezi importanţi de active străine au ajuns recent sub lupa Agenţiei de Reglementarea Asiguratorilor, în condiţiile în care liderii comunişti au căutat să limiteze scurgerile de capital şi să suprime o serie de practici ilegale care deveniser[ norma pe pieţele financiare ale Chinei comuniste.

Astfel, printre celelalte companii vizate de autorităţile chineze se numără Fosun Internaţional Ltd., asiguratorul chinez Foresea, HNA Group Co., Dalian Wanda Group Co. şi cumpărătorul clubului de fotbal AC Milan, ale cărui credite de achiziţie au fost supuse unei evaluări de către agenţia chineză de stat însărcinată cu reglementarea sectorului bancar.

În cadrul unei conferinţe asupra reglementării financiare, care are loc o dată la cinci ani şi care a fost convocată de preşedintele Xi Jinping în luna iulie, politicienii au promis că vor ţine sub control creditele contractate de corporaţii şi au precizat că prevenirea riscurile sistemice reprezintă o “temă eternă”.

Ascensiunea din ultimii câţiva ani a companiei Anbang a fost susţinută de vânzările de produse "de management financiar" - tipice pentru sistemul de bănci din umbră al Chinei - un hăţiş de companii care derulează scheme de tip Caritas, vănzând produse nesustenabile, care promit profituri mult prea mari pentru rata de creştere a economiei.

Agenţia chineză de stat pentru Reglementarea Asigurărilor a lansat în acest an o campanie de combatere a unor practici caracterizate drept “inovaţii inadecvate” şi a înăsprit regulile asupra politicilor de investiţii pe termen scurt şi cu randamente ridicate.

Cu toate acestea, asiguratorii chinezi, care sunt în mare parte maşinile de spălat bani ale cremei comuniste aflate la conducerea Chinei, au reacţionat lent.

Iniţiativa de curăţare a industriei financiare chineze este de aşteptat să producă tulburări majore pe pieţele financiare, datorită corupţiei masive a practicilor financiare, combinat cu creşterea mică a economiei chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor