Compania din spatele unui celebru analist al pieţelor financiare chineze avertizează: finanţele Chinei sunt o bombă cu ceas

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Adrian Sturdza
14.08.2017

Autonomous Research, companie care are ca obiect de activitate analiza pieţelor financiare, a emis un avertisment serios asupra riscului pe pieţele Chinei, atrăgând atenţia că sistemul financiar de "bănci din umbră" al Chinei este o bombă cu ceas.

Într-un nou video, în care apare şi Charlene Chu, numită de WSJ "starul rock al analizei datoriei chineze", Autonomous Research este de părere că, în China, băncile şi sistemul "băncilor din umbră" au creat o bulă de credit şi, mai rău, au escamotat o mare parte a creditului în aşa-numitele "produse de management a portofoliului" - care sunt extrem de toxice pentru sistemul financiar.

Produsele de management al portofoliului (PMP) sunt un mutant între obligaţiuni corporatiste şi poliţe de asigurare, emise pe termene foarte scurte şi care promit câştiguri mult mai mari decât ratele oferite de bănci.

În general sunt emise de marii asiguratori ai Chinei - precum Anbang şi Foresea - şi permit clienţilor inclusiv transformarea produselor în numerar înainte de maturare, fără penalităţi prea mari.

PMP funcţionează diferit de poliţele uzuale de asigurări - fără a se matura în cazul unor evenimente precum pierderi cauzate de furturi, dezastre etc.

Produsele sunt foarte atractive atât pentru public cât şi pentru companii. Mai periculos, băncile - care creditează companiile emitente ale acestor produse - au ajuns şi ele clienţi ale acestora, cumpărând PMP-uri şi devenind practic investitori într-o schemă de tip Caritas.

Motivul învârtirii banilor la rate nesustenabile este de a raporta situaţii bune şi de a escamota problemele de pe balanţele contabile - migrându-le către companiile emitente, care nu sunt supuse aceloraşi rigori şi regulamente.

La sfârşitul anului 2016, se estimează că PMP-urile totalizau un halucinant 51% din PIB-ul chinez, conform raportului firmei Autonomous Research, însă analişti afirmă că valoarea reală este greu de estimat din cauza lipsei tradiţionale de transparenţă a contabilităţii chineze - dar în orice caz mult mai mare.

Pentru a agrava fenomenul, în ultimii ani, asiguratori chinezi mari precum Anbang, care vând aceste produse - şi care se scăldau în numerar din cauza popularităţii lor - au început să cumpere active în străinătate, în general pe pieţele imobiliare solide ale lumii.

Efectul în China a fost o scurgere masivă de capital străin, care atingea oficial cifre de 1 trilion USD în 2015 şi peste 700 de miliarde în 2016 etc.

Preşedintele chinez Xi Jinping a intervenit în 2017 printr-o campanie de epurări care a început să ia în vizor maşinile de spălat bani ale Partidului comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor