Ancheta privind amestecul Rusiei în SUA deviază şi către China

Isteria politică care cuprinde Washingtonul cu privire la acuzaţiile legate de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale de anul trecut se reflectă şi în China. Guvernul comunist chinez este îngrijorat că un val similar de sentimente anti-China se va răspândi, de asemenea, în SUA.
Jared Kushner, consilier senior al Casei Albe şi ginere al preşedintelui american Donald Trump.
Jared Kushner, consilier senior al Casei Albe şi ginere al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Potrivit observatorilor Chinei, lucrul de care se teme cel mai mult Beijingul este faptul că Robert Mueller, consilier special şi fost director al FBI, va include şi afacerile desfăşurate de Casa Albă cu China în investigaţia sa asupra interferenţei ruseşti în alegerile prezidenţiale americane.

Guvernul chinez încearcă să diminueze efectele negative ale unor rapoarte media publicate în luna martie care au dezvăluit faptul că o companie deţinută de familia lui Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump, dorea să vândă acţiuni într-un zgârie-nori din Manhattan, New York, companiei de asigurări Anbang, care are legături cu statul chinez, în schimbul sumei de 400 milioane de dolari.

Posibila vânzare a clădirii 666 Fifth Ave, raportată de Bloomberg şi New York Times, dispune de toate elementele unei operaţiuni chineze de influenţare ce urmăreşte să mărească accesul Beijingului la Jared Kushner, considerat a fi unul dintre cei mai influenţi consilieri pe politică externă ai preşedintelui Trump. În plus, Kushner se numără printre acei membri ai administraţiei SUA care favorizează politicile conciliatorii ale ţării sale faţă de China.

De asemenea, vânzarea ar oferi companiei Anbang o parte din proprietatea aparent evaluată la 2,8 miliarde de dolari, un preţ ridicat pe piaţa de imobiliare a New York-ului. Proiectul de cumpărare prevede ca Anbang să preia în cele din urmă un pachet majoritar de acţiuni în acea clădire şi să o recondiţioneze cu ajutorul unui credit de 4 miliarde de dolari.

În noiembrie 2016, Kushner a fost invitat la o cină extravagantă organizată de preşedintele companiei Anbang, Wu Xiohui, la renumitul hotel Waldorf Astoria din New York, cumpărat de Anbang în 2014 cu suma de 2 miliarde de dolari. Vânzarea hotelului a dus la anularea unei tradiţii îndelungate, potrivit căreia americani aflaţi în vizită la New York obişnuiau să se cazeze la Waldorf - motivul anulării tradiţiei fiind reprezentat de temerile legate de spionajul electronic chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe