Xi Jinping face curat în poliţia paramilitară a Chinei

După epurarea multor oficiali de rang înalt al Poliţiei Armate a Poporului, liderul chinez, Xi Jinping, se pregăteşte s-o aducă sub comanda sa în următorul val al campaniei sale anti-corupţie.
Larry Ong
18.11.2016

alte articole

Xi Jinping în faţa celorlalţi membrii ai Biroului Politic în 2012 (Feng Li/Getty Images)
Larry Ong
18.11.2016

Poliţia din China, în general, nu are voie să poarte arme automate - cu excepţia Poliţiei Armate a Poporului. Funcţionând după modelul trupelor USLA în regimul Ceauşescu, această forţă paramilitară este mobilizată în mod regulat de către oficiali corupţi să ducă la îndeplinire sarcini murdare - confiscarea forţată a terenurilor de la ţărani, reprimarea dizidenţilor şi atacarea minorităţilor etnice.

Dar, potrivit unui insider de la sediul Poliţiei Armate a Poporului din Beijing, schimbarea statusului acestor trupe este iminentă. Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, se pregăteşte să aducă forţa paramilitară sub comanda sa în următorul val al campaniei sale "anti-corupţie".

Dacă liderul comunist chinez îşi va extinde controlul şi asupra forţei paramilitare, ar face un pas mai aproape către sucesul campaniei sale - oficial de "anti-corupţie" - prin care încearcă de fapt să-l doboare pe fostul dictator Jiang Zemin, care a înrădăcinat o cultură a corupţiei în China şi a supravegheat încălcări ale drepturilor omului pe scară largă.

Poliţia Armată a Poporului se află încă sub controlul fracţiunii lui Jiang, cu toate că controlul său asupra acesteia a fost slăbit de arestarea unui aliat de top al său, fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang. Zhou a fost condamnat la închisoare pe viaţă în iunie 2015.

Forţa paramilitară a fost profund implicată în abuzurile lui Jiang Zemin şi lupta lui pentru putere. Oficialii Partidului Comunist au mobilizat unităţi locale, în 2012, pentru a intercepta un dezertor şi pentru a facilita o tentativă de lovitură de stat. Epoch Times a relatat, de asemenea, că Poliţia Armată a Poporului, precum şi alte structuri de forţă ale Partidului Comunist, sunt implicate în organizarea unei industrii macabre care utilizează prizonieri de conştiinţă - adesea practicanţi Falun Gong, dar şi creştini - şi dizidenţi ca surse pentru transplanturi de organe efectuate forţat, pe viu.

Sursa de la Beijing a declarat că diferite departamente ale forţei paramilitare au primit o notificare că Xi Jinping va aproba un amendament juridic, propus în luna martie, care le-ar plasa sub comanda armatei regimului. În prezent forţa paramilitară raportează atât Armatei cât şi Consiliului de Stat.

Din moment ce Xi Jinping este comandantul-şef al armatei, poliţia armată va ajunge direct sub comanda sa. Îndepărtarea controlului de către Consiliul de Stat ar însemna ca oficialii chinezi nu ar mai fi capabili să o folosească după bunul lor plac.

Lupta pentru control

În februarie 2012, Poliţia Armată a Poporului din Chongqing a înconjurat Consulatul SUA din Chengdu, unde, Wang Lijun, un fost acolit al lui Bo Xilai, încerca să se refugieze. Bo Xilai, era la vremea aceea secretar de partid în Chongqing, membru al bandei de la Shanghai, un grup ocult de oligarhi chinezi asociaţi lui Jiang Zemin. Wang Lijun pe care şeful său încerca să-l omoare, se refugiase la americani cerând azil politic, înarmat cu saci de documente compromitătoare. Azilul nu a fost acordat - graţie secretarului de stat Hillary Clinton - iar Wang Lijun a ajuns la Beijing.

Incidentul, halucinant chiar şi pentru un stat precum China, nu s-a terminat acolo. La 20 martie, Zhou Yongkang, ţarul securităţii, călăul lui Jiang Zemin, a încercat să poziţioneeze trupele poliţiei armate în apropierea Zhongnanhai-ului, sediul conducerii comuniste chineze, într-o tentativă de lovitură de stat eşuată.

În discursurile recente, Xi Jinping i-a acuzat pe Bo Xilai, Zhou Yongkang şi pe alţi asociaţi ai lui Jiang Zemin de conspiraţii politice pentru a "decima şi împărţi", Partidul Comunist. Modificarea legislativă propusă, în cazul în care va fi aprobată, va diminua foarte mult probabilitatea unei alte lovituri de stat armate.

Sursa din Poliţia Armată a Poporului a afirmat de asemenea că Xi Jinping a "curăţat, practic" elementele care aparţin bandei din Shanghai din conducerea de vârf al Poliţiei Armate a Poporului. El a menţionat, în acest sens, anchetarea lui Wang Jianping, un fost comandant paramilitar, aliat al lui Zhou Yongkang. Deşi nu există anunţuri oficiale ale unei investigaţii ale lui Wang, ziarul de limbă engleză din Hong Kong South China Morning Post a raportat arestarea sa aproape de sfârşitul lunii august.

Poliţia Armată a Poporului este însărcinată oficial cu asigurarea controlului de frontieră şi de relief, stingerea incendiilor, precum şi restabilirea ordinii publice în caz de revolte şi combaterea terorismului. Forţa de securitate numără mai mult de 600.000 de soldaţi, şi este echipată cu arme automate, transportoare blindate şi elicoptere.

Atunci când Zhou Yongkang era ţarul securităţii între anii 2007-2012, trupele paramilitare au fost mobilizate în mod frecvent pentru a persecuta practicanţii Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională chineză. Într-un raport actualizat despre recoltarea de organe din China, investigatorii au constatat că mai multe spitale ale Poliţiei Armate a Poporului şi medicii acestora au participat la jaful sistematic de organe organizat de regimul comunist chinez.

Xi Jinping a rearanjat şi epurat mulţi oficiali de rang înalt ai Poliţiei Armate a Poporului, care a fost fondată când Jiang Zemin era figura politică dominantă a politicii chineze. Doisprezece ofiţeri de vârf - 11 generali majori şi un locotenent general - au fost epuraţi în ultimii doi ani. Înaintea unui congres politic important care a avut loc în octombrie, presa chineză din străinătate a raportat mai multe epurări la vârf.

Informaţiile conform cărora Xi Jinping va exercita în curând controlul complet al forţelor paramilitare ale regimului vin după o serie de investigaţii şi declaraţii care par destinate să pună bazele unei mişcări împotriva lui Jiang Zemin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor