Călătorie fascinantă în evoluţia vestimentaţiei, ce culminează cu arta marilor designeri
alte articole
După cum sugerează şi numele, Muzeul Vestimentaţiei din Madrid este legat de dezvoltarea şi evoluţia modei, atât feminină, cât şi masculină începând cu secolul al XVI-lea. Costumele şi rochiile au suferit mari schimbări de-a lungul anilor, iar în Muzeu puteţi vedea acest lucru.
Muzeul reprezintă Centrul de Cercetare a Patrimoniului Etnografic, este deţinut de stat şi administrat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Sportului, fiind înfiinţat pe 23 ianuarie 2004.
Muzeul se află într-o clădire special concepută pentru a găzdui un muzeu. A fost construit între 1971 şi 1973, iar la început a fost Muzeul de Artă Contemporană. Proiectul muzeului a fost repartizat la doi arhitecţi - Jaime Lopez de Asiain şi Angel Diaz Dominguez -, care au obţinut Premiul Naţional de Arhitectură în 1969; s-au făcut şi unele renovări, pentru a adapta clădirea la nevoile actuale.
Aici putem contempla bijuterii şi accesorii, dantele, broderii, îmbrăcăminte istorică şi îmbrăcăminte contemporană ale diferiţilor designeri, precum Mariano Fortuny, Balenciaga, Pedro Rodriguez, Pertegaz, Dior, Chanel etc. Cele mai vechi piese expuse au o vechime de 500 de ani. Tot aici putem admira 26.500 de obiecte religioase care includ ştampile, rozarii, medalii, cât şi o colecţie documentară cu filme, înregistrări, fotografii, jucării etc.
În prezent, expoziţia permanentă prezintă evoluţia cronologică a istoriei vestimentaţiei în Spania cu peste 500 de seturi, selectate dintre cele peste 26.000 de piese din colecţia de îmbrăcăminte.
„Moda se estompează, doar stilul rămâne acelaşi” - Coco Chanel
Muzeul promovează cercetarea în domeniul patrimoniului etnografic spaniol, devenind un centru de referinţă naţional şi internaţional, care configurează muzeul ca centru de cercetare pentru patrimoniul etnografic. Este structurat în 14 zone, două dintre ele dedicate într-un mod monografic lui Mariano Fortuny şi îmbrăcăminţii tradiţionale. Restul zonelor expun diferite spaţii scenografice, costume utilizate în Spania din secolul al XVIII-lea până în prezent.
Există şi alte muzee în Madrid unde se pot vedea piese vestimentare, precum cele ale Muzeului Romantismului sau ale Muzeului de Antropologie. Însă Muzeul Vestimentaţiei este singurul dedicat exclusiv îmbrăcăminţii.
CE PUTEM VEDEA
Expoziţia permanentă a muzeului începe cu secţiunea „Vremuri îndepărtate”, ce prezintă primele costume din secolul al XVI-lea şi referinţe la vremuri anterioare, cu un videoclip explicativ care se aventurează în modul în care ar fi putu fi cele mai vechi veşminte.
Secţiunile ulterioare prezintă evoluţia îmbrăcăminţii în funcţie de perioade: Iluminismul, Romantismul, Belle Epoque sau Avangardele sunt paşi anteriori până la secţiunea finală numită „Timpuri actuale”.
Îmbrăcăminte istorică
Muzeul păstrează piese semnificative începând cu secolul al XVI-lea şi al XVII-lea.
Există spaţiu pentru costume regionele, haute couture şi pentru monografii ale unor designeri de seamă precum Fortuny şi Balenciaga.
Îmbrăcăminte tradiţională
Muzeul găzduieşte o colecţie importantă de îmbrăcăminte tradiţională populară din toată Spania, alcătuită din peste 5.000 de piese.
Bijuterii şi accesorii
Colecţia de bijuterii constituie una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale muzeului. Deşi majoritatea pieselor care o compun sunt legate de aspecte tradiţionale ale culturii spaniole, există şi piese care sunt reprezentative pentru tendinţele estetice europene din ultimele două secole.
Accesorii de modă
Pălării din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, umbrele de dantelă, mănuşi, care variază din secolul al XVII-lea până în prezent şi încălţăminte, o serie în care se evidenţiază încălţăminte şi papuci de damă din secolul al XVIII-lea. Ambele colecţii însumează în total 9.000 de piese.
Călătorie în amurg
În timpul turului prin muzeu, care este pe jumătate întunecat din cauza condiţiilor de conservare, se pot vedea multe costume pe manechine ca într-un magazin universal, dar cu criterii de afişare, adesea decorarea spaţiilor fiind făcută pentru a crea starea de spirit a unei anumite epoci.
Muzeul deţine sute de piese în depozitele sale, astfel că expoziţia permanentă este reînoită în fiecare an. O surpriză este expunerea rochiei purtate de Adrey Hepburn în filmul „Mic dejun la Tiffany”. Spaţiul din afara expoziţiei principale este configurat ca zonă de odihnă dar şi didactică; aici puteţi atinge materialele. Este un spaţiu vesel, ce este adaptat şi pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale. Tot aici găsim informaţii despre motivele istorice ale îmbrăcării şi procesul de confecţionere a unui costum.
Pentru cei avizaţi, se poate vizita o bibliotecă destinată cercetătorilor, dar şi publicului larg, unde există o colecţie de cărţi şi documente despre antropologie, muzeologie, etnografie şi cultură spaniolă, precum şi cărţi despre evoluţia istorică a costumului. Are locuri speciale pentru lectură, cu consultanţă gratuită.
Datorită importanţei muzeelor ca monumente arhitecturale, Muzeul Vestimentaţiei organizează un tur al spaţiilor sale în cadrul programului „După-amiezele de arhitectură”, ce oferă vizite marelui public, persoanelor de specialitate, cât şi tinerilor.
La parter există un magazin cu produse legate de vestimentaţie, cărţi despre expoziţii şi suveniruri. De asemenea la parter se află cafeneaua cu o sală de mese spaţioasă.