Suplimentele cu vitamina D scad tensiunea arterială la adulţii în vârstă cu obezitate [Studiu]

(Getty Images)
George Citroner
29.11.2024

Hipertensiunea arterială afectează adesea persoanele în vârstă şi obeze; suplimentele cu vitamina D pot contribui la scăderea acesteia.

Un nou studiu a constatat că administrarea a 600 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D pe zi - cantitatea recomandată de obicei pentru adulţi - scade tensiunea arterială la adulţii în vârstă, în special la cei obezi.

Experţii avertizează că depăşirea aportului recomandat, chiar dacă este sub limita maximă de siguranţă (UL), nu se traduce neapărat în beneficii suplimentare.

Suplimentarea reduce tensiunea arterială

Studiul, publicat marţi în Journal of the Endocrine Society, a implicat 221 de adulţi obezi în vârstă care au primit suplimente de vitamina D fie de 600 UI pe zi, fie de 3.750 UI pe zi pe parcursul unui an. În prezent, Institutul de Medicină (IOM) recomandă un aport zilnic de 600 UI.

Tensiunea arterială sistolică a participanţilor a scăzut în medie cu 3,5 mm Hg după un an, iar tensiunea arterială diastolică a scăzut cu 2,5 mm Hg după un an.

Cei care au luat doze mai mari de 3.750 UI zilnic au avut o scădere uşor mai mare de 4,2 mm Hg pentru tensiunea arterială sistolică. În comparaţie, cei care au luat doze mai mici de 600 UI pe zi au raportat, în general, o reducere de 2,8 mm Hg după un an.

Autorii au concluzionat că diferenţele dintre grupurile cu doze mari şi mici de vitamina D nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 au înregistrat reduceri mai semnificative ale tensiunii arteriale, în special în grupul cu doze mari. Persoanele care au luat medicamente pentru tensiunea arterială împreună cu vitamina D au observat, de asemenea, scăderi substanţiale ale tensiunii arteriale globale.

Toţi participanţii au primit, de asemenea, suplimente zilnice care includeau 1.000 miligrame de calciu.

Nu există beneficii semnificative ale dozelor mai mari

Rezultatele studiului au arătat că suplimentarea regulată a dus la o scădere a tensiunii arteriale în rândul participanţilor. Cu toate acestea, o comparaţie a celor două grupuri de doze a constatat că dozele mai mari de vitamina D nu au oferit beneficii suplimentare pentru sănătate.

„Mai multă vitamina D nu este mai bună în ceea ce priveşte tensiunea arterială. De fapt, o doză de 3.750 UI/zi nu scade tensiunea arterială mai mult decât o doză de 600 UI/zi, care este doza recomandată de Institutul de Medicină”, a declarat autoarea studiului, Dr. Ghada El-Hajj Fuleihan de la Universitatea Americană din Beirut, pentru The Epoch Times într-un e-mail.

Aceste rezultate „trebuie validate într-un studiu clinic având tensiunea arterială ca obiectiv principal”, a adăugat ea.

Echipa de cercetare a luat în considerare nivelul superior admis (UL) pentru aportul de vitamina D, stabilit de IOM (4.000 UI pe zi), atunci când a selectat dozele pentru participanţi. „3.750 UI/zi este sub nivelul UL stabilit de IOM şi a fost selectat în mod specific pentru a respecta acest lucru”, a scris Fuleihan.

Doza mai mare este puţin probabil să provoace efecte nocive asupra sănătăţii, a adăugat ea.

„Niciunul dintre pacienţii noştri nu a prezentat semne sau simptome de intoxicaţie cu vitamina D”, a menţionat cercetătoarea.

Simptomele intoxicaţiei cu vitamina D includ greaţă, vărsături şi calculi renali.

Fuleihan a subliniat că decizia de a suplimenta vitamina D ar trebui să fie luată în cele din urmă în consultare cu furnizorul de asistenţă medicală primară al pacientului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor