Cele 4 efecte pozitive aduse de izolaţii acoperiş (P)

Isoterm (PSK)
Advertorial
29.11.2024

În funcţie de cât de bine este izolat, acoperişul devine o parte structurală din ce în ce mai eficientă din privinţa calităţii locuirii şi durabilităţii construcţiei în ansamblu. Toate aceste izolaţii acoperiş existente au aceleaşi patru efecte bune, care se manifestă cu atât mai puternic cu cât calitatea materialului izolator este mai înaltă.

Reducerea consumului energetic

Fiindcă aerul cald este menit să urce, într-o locuinţă slab izolată va încălzi plafonul, care va transmite căldura către pod şi mai departe către acoperiş, prin care se va risipi în exterior, lăsând spaţiul de locuit într-o perpetuă stare de încălzire, situaţie ce generează un consum exagerat de energie. Izolând termic acoperişul, risipa de căldură se diminuează, iar cu cât este mai de calitate izolaţia şi mai uniformă, cu atât risipa de energie se stopează, pierderile reducându-se la minimum. Iată maniera prin care se ajunge la reducerea consumului de energie prin izolarea termică a acoperişului.

Creşterea confortului termic şi fonic

Confortul termic este resimţit de către locuitorii din acea casă bine izolată termic – şi care are inclusiv acoperişul bine izolat. Echilibrul dintre temperatura aerului şi temperatura suprafeţelor determină această stare de confort atât de liniştitoare, de relaxantă şi de sănătoasă. La acest echilibru între temperaturi se poate ajunge numai lăsând timp pentru echilibrare – însemnând păstrarea căldurii suficient de mult timp în interior, fără să mai fie eliminată rapid din zonele locuibile. Aceste izolaţii acoperiş mai servesc şi la îmbunătăţirea izolaţiei fonice, lucru resimţit la casele dispuse mai ales pe arterele principale din marile oraşe.

Creşterea duratei de viaţă a acoperişului

Un acoperiş cu izolaţie deficitară va fi supus unor factori negativi precum alternanţe mari de temperatură, umezeală şi chiar acţiuni ale ultravioletelor. Toate acestea vor afecta în timp integritatea elementelor constructive componente, şubrezind mai repede acoperişul şi scurtându-i astfel durata de viaţă, cea estimată în momentul construirii. Omiţând aplicarea de bune izolaţii acoperiş, primele reparaţii la acoperiş vor fi necesare chiar şi mai devreme de zece ani. Mai mult – există riscul ca efectele negative să ajungă şi la alte elemente constructive, din vecinătatea acoperişului, evoluţie nedorită de nimeni.

Prevenirea apariţiei de mucegai şi condens

Izolaţiile de acoperiş au, desigur, rol în a preveni apariţia de mucegai şi condens. Materialul izolator ales va permite în mod obligatoriu o bună circulaţie a vaporilor de apă – dar nu şi a apei în sine. Deşi sunt mai multe materiale izolatoare ce pot asigura acest lucru, mult mai versatilă pare a fi spuma poliuretanică. Aceasta se pulverizează fără probleme pe lemn, metal, beton etc. şi imediat se ajunge la un strat optim şi continuu de izolare, inclusiv la muchii ori colţuri, indiferent de înclinaţia planurilor şi de numărul de ape ale acoperişului, fie el vechi, nou sau modificat.

Spuma poliuretanică are capacitatea de a creşte intensitatea tuturor efectelor pozitive de mai sus. Este necesară intervenţia unei echipe specializate în izolaţii acoperiş cu spumă, precum Isoterm, însă lucrarea va aduce beneficii convenabile oricui doreşte o calitate bună a locuirii într-o casă rezistentă şi eficientă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor