Muzica orchestrei Shen Yun reînvie cultura tradiţională chineză [video]

Orchestra de muzică simfonică a Shen Yun.
Orchestra de muzică simfonică a Shen Yun. (Dai Bing/Epoch Times)

Muzica tradiţională chineză este bogată în semnificaţii spirituale, şi, la fel ca şi în cazul dansului tradiţional chinez, aceasta poate exprima diferite timpuri, locuri, personalităţi şi stări de spirit. Orchestra de muzică simfonică a trupei Shen Yun readuce melodiile Chinei dintr-o epocă îndepărtată şi îmbină cu măiestrie muzica estică şi vestică.

Compozitorii orchestrei simfonice Shen Yun se inspiră din stilurile culturale care au marcat cele cinci milenii de tradiţie chineză ale celor peste 50 de grupuri etnice – precum eleganţa şi grandoarea Dinastiei Tang, aerul nobil al prinţeselor din Dinastia Qing sau spiritul tradiţional şi liber al tibetanilor.

Pentru a reda melodiile distincte ale Chinei, muzicienii orchestrei Shen Yun apelează la instrumente vechi de mii de ani precum Pipa, Suona sau Flautul chinezesc, pe care le armonizează împreună cu instrumentele occidentale, cum ar fi vioara.

"Multe orchestre au încercat să împletească elementele muzicii chineze cu cele ale muzicii vestice şi aproape întotdeauna au eşuat", a afirmat Keng-wei Kuo, dirijor al orchestrei simfonice Shen Yun.

"Ambele sisteme muzicale sunt excelente, dar este asemenea gătitului: ai putea avea ingredientele cele mai bune, dar dacă nu înţelegi caracteristicile lor şi doar amesteci lucruri la întâmplare, pur şi simplu (mâncarea) nu va avea un gust bun", a afirmat la rândul său compozitoarea Jing Xian.

Însă Shen Yun deţine câteva metode unice de pregătire care permit atingerea unui nivel înalt de măiestrie. De asemenea, metodele lor sunt completate de conţinutul cultural şi profund al tradiţiei milenare chineze.

China, cunoscută odată drept Tărâmul Divin, are o civilizaţie magnifică. De la muzica primilor împăraţi, la clopotele şi carilonurile de acum patru milenii; de la poeziile clasice ale Dinastiei Zhou şi până la cele din timpul dinastiei Han; de la grandioasele melodii ale dinastiilor Sui şi Tang şi până la muzica bazată pe poezie a dinastiei Song; de la opera şi dramele Dinastiei Yuan, până la melodiile din dinastiile Ming şi Qing, şi chiar muzica comercianţilor şi operele Peking, fiecare dinastie din China a adoptat stiluri muzicale destul de diferite.

Melodiile lor sunt bogate dar simple, iar fiecare piesă are propria sa moştenire culturală ce aduce o contribuţie rezistentă de-a lungul timpului.

Pe parcursul istoriei umane, misiunea artei a fost mereu să preia sunete şi melodiile celeste şi înţelepciunea din spatele lor şi să le înfăţişeze oamenilor.

"Majoritatea oamenilor presupun că muzica chineză are numai o gamă pentatonică, dar, de fapt, înregistrările istorice arată că încă din timpul Împăratului Galben, în jurul anului 2600 Î.Hr., se folosea o gamă cu 12 note. Muzica antică chineză are mai multe feluri de instrumente, cât şi un sistem complet de teorii muzicale şi principii", a explicat Kuo, care a mai adăugat că "grupurile muzicale din dinastia Tang aveau şi până la 180 de muzicanţi. Unii spun că aceasta a fost prima orchestră".

Tradiţia muzicală a Chinei s-a transmis de-a lungul multor dinastii, ajungând astăzi o moştenire culturală extraordinară. Prin intermediul primelor schimburi culturale, gama cu 12 note inventată de un prinţ al dinastiei Ming s-a răspândit din China în Occident, formând baza muzicii vestice.

Orchestra Shen Yun crează experienţe muzicale profunde pentru spectatori, folosind muzica pentru a transmite stări interioare bazate pe înţelepciunea anticilor.

"Simbolul chinezesc antic pentru medicină provine din caracterul pentru muzică. Chinezii din antichitate ştiau că muzica are puterea de a vindeca. Medicina modernă a dovedit asta", a precizat compozitorul Junyi Tan.

Anticii spuneau: "Muzica este în armonie cu Cerul şi Pământul. Muzica virtuoasă, elegantă, este în armonie cu mişcările materiei, şi cu principiile sănătăţii umane. Ea posedă o energie pură".

Cele cinci note ale gamei pentatonice chineze, de exemplu, sunt conectate cu teoria chineză a celor cinci elemente.

"Prima notă, Gong, este conectată cu elementul pământ, care corespunde sistemului digestiv. Muzica bazată pe această notă face ca o persoană să se simtă serenă. A treia notă, Jue, este conectată cu elementul lemn, şi are legătură cu sănătatea ficatului.

În trecut, exista acest concept al muzicii elegante care preţuia virtutea şi aducea organele interne ale unei persoane în armonie. Chiar avea un efect vindecător. O mare parte din muzica de astăzi este decadentă, zgomotoasă, haotică. Provoacă simţurile şi răneşte corpul", a afirmat Xian.

Dincolo de graniţele teritoriilor şi de diviziunile religioase, chinezii simţeau în inima lor o legătură foarte naturală cu Cerul. Oamenii respectau Divinitatea şi credeau că undeva în Univers există o sursă de înţelepciune mai înaltă, cât şi o lege magnifică ce ghidează ciclul vieţii. Credeau că existenţa omului are o însemnătate mai profundă.

De fapt, calea de a căuta înţelepciune în Divinitate nu este atât de misterioasă. "Purifică-ţi inima, reglează-ţi respiraţia, rafinează-te" - erau principii regasite în toate practicile de cultivare din cultura antică a Chinei şi puteau fi observate în toate profesiile şi la toate nivelurile societăţii. Mulţi dintre artiştii chinezi erau de fapt cultivatori.

În antichitate în China se spunea că înţelepţii interpretează muzica în concordanţă cu Cerul: "prin muzică pot fi atinse profunzimile". "Shen Yun face la fel şi abordează muzica şi dansul dintr-un punct de vedere mai înalt. Are un punct de plecare spiritual mai înalt. Are o natură divină. Asta era abordarea culturală tradiţională chineză", a adăugat Xian.

"Obişnuiam să fiu o persoană care se lăuda. Obişnuiam să cred că eram chiar cineva. Acum simt că nu mă mai pot lăuda deloc. Am realizat că auto-îmbunătăţirea este ceea ce este cel mai important. Nu mai pot fi cum eram în trecut, compunând muzică pentru câştig şi faimă personală. Acum mă gândesc la ceea ce are publicul nevoie cu adevărat. Când scriu, acum am o mentalitate în care încerc să găsesc armonia cu Cerul", a mai precizat Xian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.