Biden face presiuni asupra lui Netanyahu pentru încetarea focului în Gaza

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
Redacţia
26.07.2024

Preşedintele american Joe Biden a cerut o încetare a focului în războiul de nouă luni din Gaza, în cadrul discuţiilor cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, desfăşurate joi, transmite Reuters.

Acestea au fost primele discuţii faţă în faţă dintre cei doi lideri de când Biden a călătorit în Israel, la câteva zile după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Atunci, Biden l-a îmbrăţişat pe Netanyahu şi a promis sprijinul american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că există în continuare diferenţe semnificative între Israel şi militanţii Hamas, care conduc enclava palestiniană, în ceea ce priveşte încercarea de a ajunge la o încetare a focului.

„Suntem mai aproape acum decât am fost înainte. Ambele părţi trebuie să facă compromisuri”, a spus Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, a declarat: „Mesajul părţii americane în cadrul acestei întâlniri va fi că trebuie să încheiem acest acord.”

Vizita coincide cu o schimbare majoră în politica americană. Duminică, preşedintele Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunţat retragerea sa din cursa prezidenţială, cedând presiunii colegilor democraţi. El şi-a exprimat sprijinul pentru Kamala Harris, susţinând nominalizarea acesteia pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

„Avem multe de discutat”, a spus Biden când l-a întâmpinat pe Netanyahu în Biroul Oval.

„Vreau să vă mulţumesc pentru 50 de ani de serviciu public şi 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”, i-a spus Netanyahu lui Biden.

Vicepreşedintele Kamala Harris urma să se întâlnească şi ea cu liderul israelian, în biroul său ceremonial de la Casa Albă. Întâlnirea este în atenţia tuturor, pentru a se vedea cum Harris, care a fost primul oficial american de rang înalt care a cerut încetarea focului, ar putea schimba politica americană faţă de Israel dacă va deveni preşedinte.

Un oficial american a declarat că se aşteaptă ca Harris să urmeze îndeaproape linia administraţiei, concentrându-se pe situaţia dificilă a palestinienilor şi susţinând în acelaşi timp dreptul Israelului la autoapărare.

Biden şi Netanyahu urmau să se întâlnească ulterior cu familiile ostaticilor americani deţinuţi de Hamas. Relaţiile dintre cei doi lideri au fost tensionate timp de luni de zile din cauza ofensivei Israelului în Gaza, în care au fost ucişi peste 39.000 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza.

SUA este un furnizor important de arme pentru Israel şi a protejat ţara de voturile critice ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Vizita lui Netanyahu, prima sa vizită la cel mai important aliat internaţional al Israelului de la revenirea sa la putere la sfârşitul anului 2022 pentru un al şaselea mandat de prim-ministru, vine în urma deciziei dramatice a lui Biden de a nu mai candida la alegeri.

Rămâne de văzut dacă Biden, care este acum un preşedinte „lame duck” - un termen folosit pentru oficialii care nu vor avea un nou mandat -, sau Harris, care este la egalitate în multe sondaje cu rivalul republican Donald Trump, pot avea vreo influenţă asupra lui Netanyahu. Vineri, Netanyahu călătoreşte în Florida pentru a se întâlni cu Trump.

Atât Biden, cât şi Harris sunt dornici de o încetare a focului. Harris s-a aliniat lui Biden cu privire la Israel, dar a adoptat un ton mai dur.

Conflictul a început pe 7 octombrie, când militanţii Hamas au atacat sudul Israelului din Gaza, ucigând 1.200 de persoane. Israelul a lansat un atac de represalii. Luptătorii conduşi de Hamas au luat 250 de prizonieri la 7 octombrie, conform numărătorii israeliene. Aproximativ 120 de ostatici sunt încă reţinuţi, deşi Israelul crede că unul din trei este mort.

Casa Albă este înconjurată de garduri de securitate suplimentare pentru a se proteja joi împotriva protestatarilor.

Etapele de închidere

Negocierile cu privire la un acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor din conflictul din Gaza, îndelung căutat, par să fie în faza finală, a declarat miercuri un înalt oficial american. Oficialul, care a informat reporterii înaintea discuţiilor, a declarat că obstacolele rămase pot fi depăşite şi că vor avea loc mai multe întâlniri în vederea ajungerii la un acord între Israel şi Hamas în cursul săptămânii viitoare. Oficialii americani au mai făcut promisiuni similare cu privire la o încetare a focului care s-a evaporat în urma unor divergenţe de ultim moment.

Miercuri, Netanyahu a ţinut un discurs sfidător în faţa Congresului SUA, în care a apărat atacurile Israelului asupra Gazei, afirmând că protestatarilor anti-Israel „ar trebui să le fie ruşine”.

Conflictul din Gaza a divizat Partidul Democrat şi a declanşat luni întregi de proteste la evenimentele lui Biden. O scădere a sprijinului în rândul arabo-americanilor ar putea afecta şansele democraţilor în Michigan, unul dintre puţinele state care ar putea decide alegerile din 5 noiembrie. Dorinţa lui Biden de unitate în cadrul partidului, în încercarea de a-l învinge pe Trump, a fost citată miercuri seara, într-un discurs rostit în Biroul Oval, drept principalul motiv pentru care a decis să nu candideze la realegere, ci să o susţină pe Harris în cursa din 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor