Bani de la Kremlin pentru Ucraina: UE alocă 1,5 miliarde de euro din fondurile îngheţate / Moscova se înfurie

Volodimir Zelenski şi Ursula von der Leyen (Sergei Supinsky/AFP via Getty Images)
Redacţia
26.07.2024

Uniunea Europeană va transfera Ucrainei 1,5 miliarde de euro din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Ţările occidentale au blocat activele ruseşti suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde USD după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022. Luna trecută, Grupul celor Şapte democraţii majore şi UE au convenit să utilizeze dobânzile obţinute din aceste active îngheţate pentru a sprijini un împrumut de 50 de miliarde USD destinat Ucrainei, pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei ruse. Moscova a promis acţiuni legale împotriva acestei decizii.

„Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro obţinuţi din activele ruseşti îngheţate pentru apărarea şi reconstrucţia Ucrainei. Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să facem din Ucraina şi din întreaga Europa un loc mai sigur în care să trăim”, a declarat Ursula von der Leyen pe platforma de socializare X.

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a mulţumit Uniunii Europene.

„Mulţumesc doamnei von der Leyen şi UE pentru sprijinul constant şi pentru această contribuţie semnificativă la apărarea şi reconstrucţia Ucrainei. Împreună, transformăm adversitatea în putere şi construim o Europa mai sigură şi mai rezistentă”, a spus el.

Statele membre ale UE au discutat opţiunile pentru prelungirea sancţiunilor asupra activelor băncii centrale ruse pentru a asigura împrumutul G7 pentru Ucraina, conform unui proiect de document al UE şi declaraţiilor diplomaţilor.

Reacţia Kremlinului

Kremlinul a afirmat că va analiza atent modul în care va răspunde la transferul de către Uniunea Europeană a 1,5 miliarde de euro (1,63 miliarde USD) proveniţi din activele ruseşti îngheţate către Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat anterior că UE transferă vineri aceste fonduri către Kiev pentru „apărarea şi reconstrucţia Ucrainei”.

Într-o discuţie cu reporterii, Peskov a declarat că acţiunea UE a fost „ilegală” şi că Rusia va lua „măsuri bine gândite” ca răspuns.

„Astfel de măsuri ale Comisiei Europene nu vor rămâne fără răspuns”, a adăugat el.

Rusia a ameninţat în mod repetat cu represalii pentru orice utilizare a activelor ruseşti îngheţate în scopuri de finanţare a Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor