Banca centrală a Chinei surprinde prin acordarea din nou de împrumuturi la rate mai mici

Banca Populară a Chinei. (Captură Foto)
Redacţia
26.07.2024

Banca centrală a Chinei a surprins pieţele pentru a doua oară în această săptămână, efectuând joi o operaţiune de creditare neprogramată la rate mult mai mici, ceea ce sugerează că autorităţile încearcă să ofere un stimulent monetar mai puternic pentru a susţine economia, transmite Reuters.

Operaţiunea de creditare pe termen mediu (MLF) vine după ce banca centrală a redus luni mai multe rate de referinţă ale împrumuturilor, la doar câteva zile după o reuniune a conducerii de vârf, care a subliniat alte reforme majore.

Banca Populară a Chinei (PBOC) a emis 200 de miliarde de yuani (27,5 miliarde USD) în împrumuturi pe un an în cadrul MLF la 2,30%, în scădere cu 20 de puncte de bază faţă de împrumutul MLF anterior, a precizat banca într-o declaraţie.

Banca centrală a injectat, de asemenea, 235,1 miliarde de yuani pe pieţe prin reverse repo pe şapte zile la 1,70% şi a declarat că injecţia de numerar prin instrumentul pe termen scurt a fost pentru a „menţine condiţiile de lichiditate ale sistemului bancar rezonabil de ample la sfârşitul lunii”, potrivit declaraţiei.

Reducerea ratei MLF a fost „practic o reacţie la scăderile puternice de pe piaţa bursieră”, a declarat Xing Zhaopeng, senior China strategist la ANZ. Indicii de referinţă ai Chinei (.SSEC) şi (.CSI300) au scăzut în această săptămână.

Pieţele bursiere din China au reacţionat negativ la ştirile de joi, considerând că urgenţa bruscă din partea autorităţilor de a acorda împrumuturi înseamnă că presiunile deflaţioniste şi slăbiciunea cererii de consum sunt mai severe decât ceea ce este estimat în active. La începutul acestei luni, China a raportat date privind PIB-ul mai slabe decât aşteptările.

Indicele Hang Seng China Enterprises (.HSCE) din Hong Kong, care urmăreşte firmele chineze listate în Hong Kong, a scăzut cu 1,6%, ducând pierderile numai în această lună la 5%. Randamentele obligaţiunilor suverane au scăzut după vestea operaţiunii MLF şi a reducerii ratei.

Marco Sun, analist şef al pieţei financiare la MUFG Bank (China), a declarat că reducerea ratelor de politică monetară ar putea reduce costul de finanţare şi ar putea elibera lichidităţi. Operaţiunea MLF neaşteptată s-a datorat, de asemenea, scadenţei unei cantităţi mari de împrumuturi MLF, a spus el.

Operaţiunile de rutină privind împrumuturile MLF au loc la mijlocul fiecărei luni. Operaţiunile PBOC de săptămâna trecută au dus la retragerea a 3 miliarde de yuani, în timp ce rata dobânzii a rămas neschimbată.

Totalul împrumuturilor MLF restante este de peste 7.000 de miliarde de yuani, din care 4.680 de miliarde de yuani urmează să ajungă la scadenţă în acest an. Valoarea ridicată a împrumuturilor ajunse la scadenţă a stârnit speculaţii că PBOC le-ar putea înlocui cu o injecţie permanentă de numerar prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor (RRR).

Xing de la ANZ a declarat că se aşteaptă ca banca centrală să reducă RRR în trimestrul al patrulea pentru a înlocui împrumuturile MLF restante.

Unii analişti de piaţă au declarat că reducerea ratei de joi a fost, de asemenea, o reacţie la decizia principalilor creditori de a reduce ratele depozitelor.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) (601398.SS), Agricultural Bank of China (AgBank) (601288.SS), China Construction Bank (601939.SS), Bank of China (601988.SS) şi Bank of Communications (601328.SS) au redus ratele depozitelor cu 5 până la 20 puncte de bază (bps), potrivit declaraţiilor de pe site-urile lor.

„Aceasta arată că PBOC doreşte să fie mai conciliantă cu băncile în ceea ce priveşte reducerea costurilor de finanţare pe termen mediu. Reducerea ratei MLF la o scară mai largă poate ajuta la protejarea marjei nete a dobânzii”, a declarat Gary Ng, economist senior Asia Pacific la Natixis.

De asemenea, reducerile ratei vin înaintea unei reuniuni a organului decizional de vârf al Partidului Comunist, sau Politburo.

„În ceea ce priveşte provocările cu care se confrunta economia chineză, reducerile de rate în sine, în special de această amploare, nu vor fi chiar atât de importante”, a declarat Khoon Goh, şeful departamentului de cercetare pentru Asia al ANZ.

„Cred că, în cele din urmă, având în vedere problemele cu care se confruntă sectorul imobiliar, lipsa de încredere care frânează cheltuielile de consum şi încrederea, toate acestea necesită un sprijin fiscal mai concret sau alte tipuri de măsuri de politică pentru a fi abordate. Reducerile ratelor dobânzilor în sine, în special de amploarea pe care o vedem, nu vor fi suficient de eficiente.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor