Analiza lui Lăzăroiu: Ciolacu are un plan B, transferul de voturi către Simion pe modelul UDMR / A băgat cai-troieni în AUR

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
16.10.2024

PSD are două obiective mari pe termen scurt: să forţeze o finală Ciolacu-Simion şi să evite un scandal major care să ridice obişnuitul val anti-PSD, a remarcat analistul politic Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial.

"Legat de primul obiectiv, toată lumea a văzut că se lucrează intens şi riscant. Folosirea judecătorilor CCR pentru a elimina un competitor cheie (Diana Şoşoacă - n.r.) i-a făcut pe mulţi cel puţin să ridice din sprânceană. Fiind vorba de o candidată exotică, Ciolacu a sperat că lumea îl va aplauda, pe principiul 'scopul scuză mijloacele'. Doar că scopul n-a fost nicio clipă să cureţe peisajul de un candidat toxic, ci să se folosească de celălalt candidat mai puţin toxic, din zona suveranistă", a afirmat Sebastian Lăzăroiu.

În opinia politologului, pentru Marcel Ciolacu e vital să ajungă în turul al doilea cu George Simion, altfel pierde tot, nu doar alegerile prezidenţiale.

"Îi garantează manevra de la CCR intrarea lui Simion în al doilea tur? Nu, dar e pe drumul cel bun. 'Pe drumul cel bun' nu e suficient pentru Ciolacu. El trebuie să fie sigur. Din cauza asta, Simion a devenit complicele PSD. Oameni de afaceri apropiaţi de social-democraţi sunt orientaţi spre finanţarea campaniei candidatului AUR. Aşadar, nici Simion nu mai e călăreţul singuratic pe cal alb. Totul se face cu încuviinţarea lui", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Planul B al lui Marcel Ciolacu

"Dacă nici banii nu rezolvă problema, PSD mai are pregătit planul B, cu transferul de voturi către candidatul AUR (la fel cum dădeau înainte voturi pentru UDMR). Riscă PSD să dea din voturile lui Ciolacu (aflat încă sub partid) către Simion? Da, riscă, fiindcă, pentru Ciolacu, e mai important să intre, chiar şi de pe locul doi, cu Simion în al turul al doilea, decât de pe locul întâi cu oricare alt candidat (cu care ar pierde). Simion va fi strivit mediatic după 24 noiembrie, la fel cum au făcut cu Vadim Tudor în 2000.

Înţelegerea între PSD şi AUR merge însă mult mai departe. V-a surprins revolta lui Târziu? N-ar fi trebuit. PSD şi-a plasat oameni pe lista AUR. Oameni care, odată ajunşi în Parlament, la un semnal, vor trece de partea cui trebuie. Simion ştie toate astea şi ştie şi ce urmează, dar nu pare a se sinchisi.

Problema unui AUR supradimensionat în Parlament, după intrarea lui Simion în turul doi e rezolvată. Pe de o parte, victimizarea Dianei Şoşoacă la CCR va da un impuls major SOS pe 1 decembrie, aşa încât raportul de forţe între AUR şi SOS va fi mai echilibrat decât la europarlamentare. Chiar şi aşa, bazinul suveranist va avea între 25-30%, reprezentat de două partide. Pe de altă parte, cel puţin unul din partide va fi pilotat de PSD, cu caii troieni infiltraţi cu acordul lui Simion.

Liberalii şi guvernarea

"Acum, sigur că liberalii se amăgesc că PSD îi va lua la guvernare şi, cine ştie, poate chiar le va da funcţia de premier. Un cadou? Mai degrabă unul otrăvit. Următorii doi ani vor fi complicaţi.

PSD are nevoie de cineva să cureţe grajdurile după ani de dezmăţ bugetar şi lipsa reformelor. Unde mai găseşti un fraier pentru asta decât la PNL. Numai că falsa idilă social-liberală nu va dura decât maximum doi ani.

Când vor veni iar vremuri de huzureală bugetar-electorală, PSD va avea grijă să fie iar la butoane. Va da afară PNL de la guvernare, va opri măcar o treime din parlamentari (după modelul ALDE), pe care îi va înscrie în partid, şi va întregi majoritatea cu caii-troieni de la AUR. Altfel zis, până în 2028, PSD va fi singur-singurel la guvernare.

Scriu toate astea în speranţa că nimeni nu se va mai amăgi cu schimbarea la faţă a PSD, dar şi că puzderia de partide şi partiduleţe din zona aşa-zis 'de dreaptă' va ieşi din jocurile lor mici şi din auto-mulţumire, şi va căsca ochii la jocul mare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor