Diaconescu, dezvăluiri despre alerta de securitate dată de Ambasada SUA. De unde ar fi venit ordinul

Cristian Diaconescu (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
16.10.2024

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, actualmente candidat independent în cursa pentru Cotroceni, a declarat, marţi, în emisiunea lui Marius Tucă, faptul că semnalul transmis de Ambasada SUA ţării noastre nu a fost o iniţiativă locală a misiunii diplomatice, ci un mandat direct din partea conducerii de la Washington.

“A fost o premieră. De obicei aceste avertismente se transmit interinstituţional. Ambasada americană nu a făcut decât să execute un mandat de la Washington. Aici nu e pe improvizaţie personală la faţa locului. Deci au primit mandat să transmită public acest semnal. S-ar putea, în substrat, să fie o nemulţumire faţă de instituţii”, a spus Diaconescu.

De asemenea, fostul ministru a afirmat că ambasadele occidentale, în special cele ale ţărilor mari, precum SUA şi Germania, au avut de-a lungul timpului un rol activ în dialogul cu România, intervenind uneori în chestiuni interne.

Totuşi, în opinia lui, aceste intervenţii nu ar trebui interpretate ca o lipsă de respect, ci ca un rezultat al canalelor diplomatice deschise.

“De ce nu se rezolvă pe canalele diplomatice, pe relaţiile bilaterale? Poate pentru că noi nu avem contactele necesare în aşa fel încât să primeşti o alertă timpurie, chiar pe telefon”, a continuat el.

Reamintim, în acest context, că, săptămâna trecută, Ambasada SUA din Bucureşti le-a transmis cetăţenilor americani că în weekendul 11-13 octombrie ar putea avea loc ameninţări împotriva instituţiilor religioase din România.

“Ambasada SUA a fost informată despre ameninţări potenţial îndreptate împotriva unei sinagogi, a unui templu sau a unei moschei din România în perioada weekendului 11-13 octombrie. Ambasada recomandă cetăţenilor americani să fie extrem de prudenţi în apropierea instituţiilor religioase din România în această perioadă”, se arată în alerta de securitate emisă de americani.

Mai mult, mesajul Ambasadei SUA a venit şi în contextul în care în aceeaşi perioadă evreii au sărbători Ziua ispăşirii (Yom Kippur).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor