Nicuşor Dan a făcut primul pas în vederea convocării referendumului ce vizează creşterea puterii primarului Capitalei

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Popescu
16.10.2024

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marţi seara că vrea să organizeze un referendum în Bucureşti, pe data de 24 noiembrie, în vederea introducerii a două reguli noi importante.

Mai exact, bucureştenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi dacă sunt de acord ca Primarul General să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului.

“Am convocat şedinţa de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum.

Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Cele două întrebări la care îi invit pe bucureşteni să se pronunţe prin ‘DA’ sau ‘NU’ sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”, se arată în mesajul transmis de edil pe pagina sa de Facebook.

Reamintim, în acest context, că pe data de 10 iunie, în discursul său de după închiderea urnelor la alegerile locale în care a obţinut un nou mandat de edil al Capitalei, Nicuşor Dan a anunţat că doreşte să organizeze un referendum privind împărţirea banilor între Primăria generală şi primăriile de sector, precum şi în privinţa urbanismului:

“Referendumul înseamnă vot. Votul înseamnă cabine de vot, secţii de vot, birou electoral şi toate astea, iar atunci e absurd ca chestiunile acestea să nu fie lipite de nişte cheltuieli care se fac deja. Nu primarul convoacă referendumul, ci Consiliul General, la propunerea primarului general. Deci, trebuie mai întâi să am un acord al Consiliului General pe această chestiune. Referendumul local nu obligă Parlamentul, dar dacă el trece, este un instrument important de presiune către Parlament. Al doilea referendum e foarte simplu: 'Doriţi ca primarul general să emită toate autorizaţiile de construire în oraş?' Aici e simplu. Pe chestiunea de împărţire a banilor, aici sunt mult mai multe variante şi nu vreau să avansez în propunerea lor, înainte să am discuţia cu Consiliul General, dar în esenţă e vorba ca Primăria Capitalei să aibă mai mulţi bani din buget.

Acum că am un mandat de la Bucureşti, am considerat că cel mai bun moment şi cel mai onest din partea mea - primar la al doilea mandat - este să tranşez aceste chestiuni în seara în care am cea mai mare vizibilitate, în seara în care am câştigat alegerile pentru al doilea mandat. Bucureştiul are un mare deficit de dezvoltare, dat de faptul că din bugetul său mare un procent foarte mare se duce către sectoare, iar atunci Primăria Capitalei nu poate să facă investiţii majore în transport public, în infrastructura de transport, în infrastructura de spitale, în infrastructura educaţională, pentru a face din Bucureşti un mare centru academic - asta este problema banilor. Problema de urbanism este că primarul general răspunde de trafic, dar autorizaţiile le dau primarii de sector şi, în plus, nu există nici controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii, nici al prefectului aşa cum ar trebui să fie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor