De ce s-a speriat şi a sunat Ciolacu retragerea în "bătălia de la Piaţa Unirii"

Nicuşor Dan oprit de poliţiştii locali să înlăture “garduri ilegale” (Captură video)
Andrei Pricopie
16.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, într-o intervenţie la Digi24, de ce premierul PSD Marcel Ciolacu, candidatul partidului la prezidenţiale, a bătut în retragere când scandalul dintre primarii Nicuşor Dan şi Daniel Băluţă a luat amploare.

Jurnalist: "Bătălia de la Piaţa Unirii", aşa cum a fost denumit acest conflict, care a avut loc între primarii Nicuşor Dan şi Daniel Băluţă şi poliţiile lor personale, are şi implicaţii politice. A intervenit decisiv în această confruntare premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, care cred că se uita la cum decurge totul si vedea cum i se scurg procentele în pasajul de sub Piaţa Unirii.

Cristian Pîrvulescu: Evident, pentru că "bătălia de la Piaţa Unirii", cum atât de frumos aţi numit-o, este în plină precampanie electorală. Deja candidaturile la alegerile prezidenţiale sunt definitive. Potrivit sondajelor de opinie, domnul Ciolacu este favorit pentru a se califica în turul al doilea, iar electoratul bucureştean e foarte important.

Această operaţiune făcută de unul din apropiaţii domniei sale, de primarul Băluţă, cel pe care îl sprijină, destul de discret, dar evident, în confruntarea cu şefa organizaţiei PSD Bucureşti, doamna Firea, nu i-a fost deloc favorabilă. Nu i-a fost favorabilă pentru că, probabil contrar analizelor iniţiale, primarul Nicuşor Dan a intervenit cu o energie cu care nu erau obişnuiţi, foarte convingător de altfel, aşa că prim-ministrul, candidat al PSD la preşedinţie, a trebuit să bată în retragere pentru că toată declaraţia aceea pe care aţi prezentat-o mai devreme nu era decât una defensivă.

E foarte important. Bucureştiul reprezintă 10% din populaţia României, poate şi mai bine, dacă ne gândim la rezidenţi. Dacă s-ar mobiliza la vot şi ar vota împotriva domnului Ciolacu, i-ar crea foarte multe probleme. Ca urmare, a încercat să se debaraseze de problemă şi, foarte posibil, a stat şi la baza deciziei pe care domnul Băluţă a luat-o de a se retrage de pe front şi de a începe o bătălie mediatică pe care aţi descris-o mai devreme, pentru că, în momentul de faţă, Nicuşor Dan este acuzat de mai mulţi dintre tenorii bucureşteni ai PSD.

Jurnalist: Nicuşor Dan apare ca un învingător, singur împotriva tuturor. A reuşit să îi facă să dea înapoi pe doi primari de sector, poliţiile lor locale, un partid, prefectul. Aceasta este imaginea cu care rămânem.

Cristian Pîrvulescu: Un primar care totuşi a câştigat alegerile cu aproape o jumătate din voturile exprimate este un primar care beneficiază de legitimitate, acea legitimitate avută, de fapt, înaintea începutului mandatului efectiv al domnului Nicuşor Dan, al celui de-al doilea mandat, şi asta anunţă foarte clar un alt fel de mandat, în alte circumstanţe, pentru că se va confrunta de fapt cu un guvern care va fi opus, cum nu s-a întâmplat iniţial, pentru că atunci, în 2020, guvernul era un guvern prieten condus de Ludovic Orban.

Acum însă, în condiţiile date, Nicuşor Dan, care s-a adaptat la politica românească, vrea să pună condiţiile. Acestea sunt condiţiile în care va avea loc confruntarea şi, apropo, Nicuşor Dan încă nu şi-a manifestat o preferinţă electorală şi-o va manifesta la un moment dat, spune că în turul al doilea, nu ştim, dar în orice caz, după această nouă victorie de etapă a sa, va avea un cuvânt de spus şi va influenţa o serie de alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor