Alegeri în Bolivia: Evo Morales, favorit pentru un nou mandat de preşedinte

Presedintele Boliviei, Evo Morales. (AIZAR RALDES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.12.2009

Cetăţenii cu drept de vot din Bolivia îşi aleg duminică viitorul preşedinte şi pe cei 157 de membri ai Congresului Naţional (Parlamentul), relatează Associated Press, Reuters şi AFP.

Preşedintele bolivian Evo Morales, în vârstă de 50 de ani, este favorit pentru a fi reales din primul tur, cu un procent cuprins între 52% şi 54%, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Contracandidatul său de dreapta, Manfred Reyes Villas, ar obţine doar 18 %. Reyes Villa este vizat de o anchetă asupra administraţiei sale ca guvernator al provinciei Cochabamba, iar colistierul său, Leopoldo Fernandez, este în detenţie provizorie de un an.

În cursa prezidenţială mai sunt înscrise alte şase persoane.

Morales, primul preşedinte bolivian provenind din rândurile populaţiei indigene, un indian Aymara, liderul cultivatorilor de coca şi preşedinte al Mişcării spre Socialism (MAS), a câştigat primul mandat de preşedinte cu 54,1 % din voturi (din primul tur desfăşurat la 18 decembrie 2004).

Deşi socialistul Evo Morales a câştigat alegerile prezidenţiale, la alegerile legislative din 2004, Mişcarea spre Socialism (MAS) a lui Morales nu a obţinut decât 65 de locuri de deputaţi din 130 posibile şi doar 13 de senatori (din 27), fiind nevoită să apeleze la alianţe pentru a-şi susţine programul de guvernare.

Forul legislativ este un parlament bicameral - Congresul Naţional - format din Senat (27 membri) şi Camera Deputaţilor (130 membri), ales pentru o perioadă de cinci ani.

Noua Constituţie boliviană aprobată prin referendum, la 25 ianuarie 2009, cu 61 la sută din voturi, permite realegerea preşedintelui pentru un nou mandat, fapt care i-a pemis lui Evo Morales să intre în competiţie în vederea obţinerii unui al doilea mandat prezidenţial.

Stat în America de Sud, situat în partea centrală a Anzilor (fără ieşire la mare), cu 8,58 milioane de locuitori, Bolivia este considerată ţara cea mai săracă din America Latină, în pofida unor importante rezerve de hidrocarburi, în special gaze naturale, care constituie principala sa bogăţie, estimată la 1.550 miliarde de metri cubi, cea de-a doua din regiune după Venezuela. Peste 60% dintre bolivieni trăiesc sub pragul sărăciei, respectiv cu mai puţin de 2 dolari pe zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor