Oligarhii ruşi încep luptele în culise: doi morţi, mai mulţi răniţi la birourile Wildberries din Moscova

Tatyana Bakalchuk a devenit prima femeie miliardară autohtonă din Rusia, după ce a fondat site-ul de comerţ electronic Wildberries în timp ce se afla în concediu de maternitate (Screenshot - X)
Redacţia
19.09.2024

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte câteva rănite într-un incident armat produs miercuri la sediul retailerului online rus Wildberries din Moscova, compania raportând că un grup de bărbaţi înarmaţi condus de Vladislav Bakalciuk, fostul soţ al fondatoarei Wildberries, Tatiana Bakalciuk, a încercat să intre cu forţa în clădire, scrie Moscow Times.

Autorităţile de aplicare a legii au declarat că investighează incidentul, care s-a soldat cu rănirea a doi ofiţeri de poliţie şi arestarea a aproape 30 de persoane, potrivit agenţiei de presă Interfax. Agenţia de presă de stat TASS, citând o sursă anonimă de la Wildberries, a raportat că doi agenţi de securitate au fost ucişi.

O altercaţie ar fi început atunci când un grup de bărbaţi condus de Vladislav Bakalciuk a încercat să intre în clădire. O înregistrare video publicată de canalul de ştiri pro-Kremlin Telegram Mash a arătat o încăierare în afara biroului, urmată de focuri de armă şi strigăte.

Vladislav Bakalciuk a susţinut ulterior că el şi „echipa” sa au fost atacaţi când au ajuns la sediul Wildberries „pentru negocieri în vederea opririi construcţiei unui depozit”.

„Sunt bine şi rezolvăm problema. Rămâneţi pe recepţie pentru detalii”, a scris el pe Telegram.

Tatiana Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia, a contestat afirmaţia, spunând: „Nu au fost organizate niciodată astfel de discuţii”. Ea a declarat că Wildberries a contactat autorităţile de aplicare a legii după ce fostul ei soţ „a încercat să confişte” biroul companiei din Moscova.

„Nu avem nimic de ascuns, aşa că solicit ca rezultatele anchetei privind motivele din spatele acestei acţiuni scandaloase să fie făcute publice”, a declarat Bakalciuk. „Aceasta este acum o tentativă de preluare ostilă - deşi, din fericire, una nereuşită”.

Incidentul armat urmează tensiunilor continue din jurul Wildberries după ce aceasta a anunţat în vară o fuziune cu Russ Group, formând o nouă platformă digitală de tranzacţionare denumită RWB. În cadrul fuziunii, Robert Mirzoian de la Russ Group urmează să devină director executiv al RWB, iar Tatiana Bakalciuk director general.

Presa de afaceri a calificat tranzacţia drept „foarte ciudată” pentru că se prezintă ca o fuziune între parteneri egali. Wildberries este de 20 de ori mai mare decât Russ Group, cu venituri de 538,7 miliarde ruble (2,7 miliarde USD) anul trecut, faţă de 27,9 miliarde ruble (300 milioane USD) ale Russ Group.

Publicaţia de afaceri independentă The Bell a sugerat că fuziunea RWB ar putea face parte din redistribuirea activelor din timpul războiului din Rusia, care a recompensat oligarhi legaţi de Kremlin.

Conflictul personal dintre Tatiana şi Vladislav Bakalciuk a escaladat după divorţul lor din iulie. Vladislav ceruse public ajutorul liderului cecen Ramzan Kadîrov, susţinând că se confrunta cu o preluare ostilă a companiei.

„Aceasta este o preluare flagrantă şi neruşinată”, a declarat Kadîrov în iulie. Opoziţia sa faţă de fuziune a fost neaşteptată, având în vedere sprijinul preşedintelui Vladimir Putin pentru acordul dintre Russ Group şi Wildberries.

Potrivit publicaţiei independente de investigaţii Agentstvo, trei luptători MMA legaţi de un club de lupte fondat de Kadîrov se aflau în grupul de bărbaţi care apare în înregistrările video ale împuşcăturilor de luni din Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor