Agenţia Spaţială Europeană îşi suspendă misiunea cu Rusia pentru roverul pe Marte din cauza războiului din Ucraina

Rover (Captură ecran)
D.B.
17.03.2022

O misiune comună pe Marte între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Rusia a fost suspendată din cauza atacului pe care această ţară îl desfăşoară împotriva Ucrainei, a anunţat publicaţia Euronews.

Misiunea, denumită ExoMars, presupunea trimiterea mai multor nave spaţiale robotizate pe Marte şi a propriului rover european pentru a explora planeta roşie în acest an.

Cu toate acestea, statele membre ale ESA au votat joi, în unanimitate, pentru suspendarea misiunii, având în vedere sancţiunile impuse Rusiei în contextul războiului de invazie pe care aceasta din urmă îl duce în Ucraina.

"În calitate de organizaţie interguvernamentală mandatată să dezvolte şi să implementeze programe spaţiale în deplin respect faţă de valorile europene, deplângem profund victimele umane şi consecinţele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deşi recunoaşte impactul asupra explorării ştiinţifice a spaţiului, ESA se aliniază pe deplin la sancţiunile impuse Rusiei de către statele sale membre", se arată într-un comunicat de presă emis de Agenţia Spaţială Europeană.

Context

ESA şi Roscosmos din Rusia au lucrat la proiectul ExoMars în ultimul deceniu. Prima parte a misiunii a avut loc în 2016, când o navă spaţială a fost trimisă pe orbita planetei Marte pentru a studia atmosfera. A doua parte a fost programată să se desfăşoare în vara acestui an.

Roverul a fost numit Rosalind Franklin, după numele chimistei britanice a cărei muncă a dus la descoperirea structurii ADN-ului. Roverul va fi acum depozitat până când va putea ajunge pe Marte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor