Lucruri pe care oamenii inteligenţi le fac diferit (II)

Business woman (https://www.flickr.com/photos/125303894@N06/14388765705/)
Vlad Negrila
23.07.2015

În articolul anterior am vorbit despre 6 lucruri pe care oamenii inteligenţi le fac diferit. Astăzi continui această listă cu încă 6 obiceiuri pe care le au oamenii inteligenţi, care sunt sigur că te vor ajuta şi vor contribui la starea ta de bine:

1. Aleg cu cine să-şi petreacă timpul

Oamenii care vor să facă lucruri se asociază cu persoane care gândesc la fel ca ei, care se concentrează pe ceea ce fac şi cu care se poate sfătui. Caută să socializeze cu persoane care creează o atmosferă plăcută atunci când intră într-o cameră, spre deosebire de cei în urma cărora se creează o atmosferă plăcută după ce aceştia părăsesc camera. Caută să cunoască oameni care pot contribui într-un mod pozitiv la obiectivele pe care vor să le atingă.

Mai devreme sau mai târziu, vei fi influenţat de oamenii cu care te înconjori. Dacă îţi petreci timpul cu persoane nepotrivite, acestea te vor influenţa într-un mod negativ. Însă dacă îţi petreci timpul cu persoane potrivite, vei deveni mult mai eficient şi vei avea parte de perspective pe care nu le-ai fi putut avea dacă erai singur. Aşa că găseşte-ţi grupul potrivit pentru tine şi lucraţi împreună astfel încât să vă susţineţi reciproc în ceea ce faceţi.

2. Îşi măsoară şi îşi urmăresc cu atenţie progresul

Oamenii care vor să realizeze ceva concret nu doar lucrează pentru afacerea lor sau la locul de muncă, ci şi observă cu atenţie ce şi cât fac. Îşi fac un obicei din a face câţiva paşi în spate şi a evalua progresul pe care l-au făcut până la un moment dat. Apoi confruntă acest feedback cu obiectivul pe care vor să-l atingă şi ştiu în mod clar ce trebuie făcut pentru a se realinia la acesta într-un mod eficient.

Dacă nu-ţi măsori într-un fel progresul, nu poţi influenţa paşii pe care-i faci. Dacă lucrurile pe care le evaluezi sunt de fapt greşite, s-ar putea să o iei pe câmpii şi să nu observi atunci când îţi apare o oportunitate în cale. Este ca şi cum, în cadrul afacerii tale care-i abia la început, ai decide să ţii o evidenţă a numărului de capse şi de agrafe care sunt folosite. Are sens să faci asta? Nu prea. Asta pentru că agrafele şi capsele nu sunt o referinţă pentru ceea ce este important într-o afacere şi nu au legătură directă cu progresul companiei.

Printre cele mai bune abordări este să-ţi dai seama care este acel lucru cel mai important şi apoi să urmăreşti acele lucruri care au legătură directă cu atingerea acelui obiectiv. Chiar îţi recomand să te opreşti din ceea ce faci acum, să-ţi iei câteva minute şi să identifici obiectivul tău numărul 1. Apoi găseşte cele mai importante lucruri care contribuie la atingerea acestuia şi pe care ar trebui să le ai în vedere. Apoi, măcar o dată pe săptămână, stai puţin cu tine şi evaluează ce ai făcut până acum. Dacă vrei, poţi să pui totul într-un excel şi să desenezi un grafic prin care să ai în faţa ochilor tăi progresul pe care l-ai făcut până acum. În funcţie de aceste lucruri, reajustează-ţi paşii pe care-i faci astfel încât să schimbi acele grafice şi acestea să aibă forma pe care o doreşti.

3. Îşi concentrează atenţia să facă în mod constant mici îmbunătăţiri

Dacă împarţi ceva în paşi mărunţi, orice lucru dificil devine simplu. Acelaşi concept se găseşte şi în zicala: “Călătoria de 1000 de km începe cu primul pas.” Această idee se aplică şi atunci când vrei să-ţi atingi un obiectiv, făcând schimbări mici şi într-o direcţie pozitivă: mănânci puţin mai sănătos, faci mişcare, îţi creezi câteva mici obiceiuri productive etc. Aceste lucruri sunt un mod foarte bun prin care te poţi entuziasma în timp ce observi că te simţi diferit şi astfel poţi ajunge, în paşi mărunţi, să atingi nivelul pe care-l doreşti.

Dacă începi cu un pas mic, nici nu ai nevoie de nu ştiu ce motivaţie pentru a te pune în mişcare. Simplul lucru prin care începi să faci ceva anume, îşi va oferi acea inerţie de care ai nevoie şi vei declanşa o reacţie în lanţ prin care vei face multe schimbări pozitive, una după cealaltă. Când am început să fac asta în viaţa mea, lucrurile s-au schimbat atât de mult încât am creat un website pentru a împărtăşi cu toată lumea ce am învăţat, ce a funcţionat şi ce rezultate am obţinut.

Începe să faci un singur lucru şi fă-ţi un plan în care să cuprinzi modul în care vei face faţă posibilelor probleme pe care le-ai putea întâlni. Mai bine să ai un plan de rezervă decât să fii luat prin surprindere. De exemplu, dacă încerci să slăbeşti, fă-ţi o listă de ronţăieli sănătoase pe care le poţi mânca atunci când îţi este poftă să mănânci ceva. S-ar putea să fie dificil la început, însă cu timpul va deveni mai uşor. De fapt, acesta este şi scopul: în timp ce devii mai puternic, poţi să faci faţă unor provocări mai mari.

4. Simplifică lucrurile cât mai mult posibil

Acest obicei este surprins foarte bine de o vorbă pe care o avea Leonardo da Vinci: “Simplitatea este cea mai sofisticată chestiune”. În secolul vitezei în care trăim, unde informaţia circulă foarte rapid, avem o mulţime de opţiuni legate de modul în care ne putem colora viaţa şi alege cariera. Însă din păcate, toată această abundenţă de opţiuni poate duce la situaţii complicate, confuzie şi lipsă de acţiune.

Există câteva studii legate de afaceri şi marketing care scot în evidenţă faptul că un cumpărător, cu cât are mai multe opţiuni, cu atât va cumpăra mai puţine produse. Acest lucru se întâmplă pentru că este mult mai uşor să alegi un produs din trei decât un produs din 300. Dacă decizia de a cumpăra este dificilă, atunci cei mai mulţi cumpărători vor renunţa pur si simplu. Acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când îţi bombardezi mintea cu prea multe opţiuni: pur si simplu vei renunţa.

Soluţia este foarte simplă. Dacă vinzi o linie de produse, menţine totul foarte simplu. Dacă vrei să iei o decizie în legătură cu un anumit aspect al vieţii tale, evită să-ţi iroseşti timpul analizând fiecare detaliu posibil şi imposibil. Alege ceva ce consideri că va funcţiona şi dă o şansă acelui lucru. Dacă nu merge, învaţă ce ai de învăţat din acea experienţă şi fă o nouă alegere, apoi mergi mai departe.

5. În timp ce învaţă din greşeli, au o atitudine pozitivă

Dacă vrei să reuşeşti să construieşti ceva, este important să-ţi concentrezi atenţia pe partea plină a paharului, să cauţi învăţămintele din orice situaţie cu care te confrunţi. Oamenii de succes fac asta pentru că sunt convinşi că asta îi va conduce către lecţiile importante. Viaţa te va testa din nou şi din nou. Dacă dai curs situaţiilor negative şi intri în ciclurile emoţiilor negative, este foarte probabil să-ţi pui singur piedici şi să nu mai ajungi unde vrei.

Aminteşte-ţi mereu că fiecare greşeală pe care o faci este de fapt un progres. Pentru că o greşeală te învaţă o lecţie importantă. De fiecare dată când faci una, de fapt eşti mai aproape cu un pas de obiectivul tău. Cred că unul din lucrurile pe care le-ai putea face şi ar fi cu adevărat o greşeală este să alegi să nu faci nimic, doar pentru că îţi este mult prea teamă să nu faci vreo greşeală.

Aşa că treci la acţiune şi lasă deoparte ezitarea! Evită să laşi negativitatea să te saboteze. Învaţă ceea ce ai de învăţat şi mergi mai departe.

6. Aleg să aibă o stare de echilibru în viaţa lor

Dacă stai de vorbă cu mai mulţi oameni şi-i întrebi să spună pe scurt ceea ce-şi doresc în viaţă, cel mai probabil s-ar putea să primeşti răspunsuri de genul: “să fiu fericit”, “să fac mulţi bani”, “să-mi ating obiectivele”, “să-mi petrec timpul alături de cei dragi”, etc. Însă vei observa că cei mai mulţi dintre ei nu-şi echilibrează stilul de viaţă astfel încât să reuşească să facă asta. De cele mai multe ori vor reuşi să îndeplinească unul sau două din obiective, neglijându-le complet pe celelalte.

De la persoane care dedică atât de mult timp carierei şi succesului financiar încât ajung să fie epuizaţi şi unii chiar depresivi, la persoane care fac exact ceea ce-şi doresc însă nu monetizează acest lucru şi abia îşi pot plăti chiria şi mâncarea în fiecare zi, găseşti tot felul de exemple de acest gen. Caută să echilibrezi domeniile din viaţa ta şi să faci orice îţi stă în putere pentru a reuşi să faci acest lucru.

Aplică tot ce citeşti şi înveţi pentru că doar aplicând vei putea observa ce funcţionează şi ce nu funcţionează pentru tine.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor