10 moduri prin care să-ţi îmbunătăţeşti relaţiile cu cei din jur (I)

.
. (pixabay.com)

Să fii înconjurat de oameni dragi nu înseamnă neapărat să fii înconjurat doar de familie. De fapt, poţi să consideri familie inclusiv pe oamenii care apreciază faptul că faci parte din viaţa lor. Ştii tu, acei oameni care te încurajează să ai obiceiuri sănătoase, să te îmbunătăţeşti în moduri în care este bine pentru tine şi care nu te apreciază doar pentru ceea ce eşti acum, ci şi pentru ceea ce vrei să devii. Aceşti oameni din urmă sunt cei pe care ar trebui să-i apreciezi cu adevărat.

Mai jos ai 10 moduri prin care vei putea să găseşti şi să întreţii astfel de relaţii speciale:

1. Fii tu însuţi, oriunde, oricând

În această lume agitată care tot încearcă să-i facă pe toţi oamenii să fie la fel, caută acea putere şi acel curaj în interiorul tău să fii tu însuţi. Caută să-ţi petreci mai mult timp cu oamenii care te fac să zâmbeşti şi mai puţin timp cu acei oameni în preajma cărora simţi o presiune din exterior, ca şi cum ar trebui să impresionezi pe cineva cu modul tău de a fi. Fii tu însuţi, oriunde, oricând. Nu putem fi perfecţi pentru toată lumea. Putem fi perfecţi doar pentru acei oameni, puţini la număr, care-şi dedică cu adevărat timp să ne cunoască şi să ţină la noi exact aşa cum suntem.

Tocmai pentru acei puţini oameni, să fii tu însuţi este lucrul cel mai important.

2. Acceptă-i pe cei din jur exact aşa cum sunt

Chiar dacă nu-ţi va plăcea ce urmează să citeşti, vreau să ştii că este aproape imposibil să schimbi pe cineva, mai ales dacă acea persoană nu este deschisă către schimbare. Aşa că scuteşte-te de o porţie inutilă de stres. În loc să încerci să-i schimbi pe cei din jur, mai bine acceptă unde sunt acum şi devino tu un exemplu de persoană flexibilă care se schimbă uşor.

3. Iartă şi mergi mai departe

Evită să trăieşti o viaţă în care porţi în inima ta ură şi resentimente. Există un risc destul de mare ca până la urmă sa ajungi să-ţi faci mai mult rău decât bine. Atunci când ierţi pe cineva, nu înseamnă că eşti de acord cu ceea ce ţi-a făcut, ci doar alegi să nu mai laşi acele evenimente să-ţi distrugă fericirea pentru totdeauna. Leacul constă în a ierta. Asta nu înseamnă că ai şters evenimentul din trecut sau că uiţi ceea ce s-a întâmplat. Înseamnă doar că te eliberezi de resentimente şi durere şi alegi să înveţi din cele întâmplate, în timp ce-ţi vezi mai departe de viaţă. Aminteşte-ţi mereu: cu cât petreci mai puţin timp urându-i sau având sentimente de furie pentru oamenii care te-au rănit, cu atât vei avea mai mult timp să fii fericit alături de oamenii care te iubesc.

4. Să faci în fiecare zi un gest simplu şi frumos pentru cineva

Sunt momente în care acele lucruri simple şi frumoase au impactul cel mai mare în viaţa celeilalte persoane. Nu poţi să fii perfect pentru toată lumea din viaţa ta, însă poţi să reprezinţi foarte mult pentru câţiva oameni. Alege care să fie acei oameni şi tratează-i cum se cuvine.

5. Dă-le o şansă oamenilor necunoscuţi

Atunci când te uiţi la o persoană, indiferent cine este, dă-ţi seama că aceasta are o poveste în spate. Fiecare dintre noi trecem prin tot felul de evenimente care te schimbă şi unele chiar te forţează să te dezvolţi. Fiecare persoană pe lângă care treci pe stradă reprezintă o poveste, o poveste complicată şi plină de suişuri şi coborâşuri, precum este şi a ta. Pe oricine întâlneşti, dă-ţi seama că nu este o persoană oarecare. Dacă oferi unei persoane necunoscute o şansă, sunt sigur că are ceva frumos de oferit.

Aşa că apreciază oportunitatea de a crea noi legături cu oamenii pe care-i cunoşti, în timp ce, în mod natural, te desprinzi de relaţiile vechi care nu mai funcţionează ca înainte. Caută să ai încredere în ceea ce simţi şi crezi. Acceptă cu inima deschisă noile prietenii în care te implici chiar dacă ştii că intri pe un teritoriu necunoscut. Pregăteşte-te să înveţi, să faci faţă unor posibile provocări şi mai ales pregăteşte-te să cunoşti pe cineva care ţi-ar putea schimba viaţa pentru totdeauna.

6. Eliberează-te de oamenii care te trag în jos

Caută să-ţi petreci timpul cu oameni cu care gândeşti similar, sunt inteligenţi, au un mod plăcut de a fi şi sunt pasionaţi de ceea ce fac. Ţine minte mereu că relaţiile cu cei din jur ar trebui să aducă un plus în viaţa ta şi nu să-ţi facă rău. Cel mai bine este să te înconjori de oameni care reflectă tipul de persoană la care aspiri. Alege prieteni pe care-i admiri, care ţin la tine şi te respectă, oameni care aduc un moment de prospeţime în viaţa ta, doar prin simpla lor prezenţă.

Viaţa este prea scurtă pentru a o petrece cu oameni care storc fericirea din tine. Atunci când te eliberezi de oamenii care te trag în jos devii liber să fi tu însuţi; şi atunci când eşti tu însuţi, atunci simţi că trăieşti cu adevărat.

7. Tratează-i pe cei din jur cu bunătate şi respect

Tratează-i pe cei din jur cu bunătate şi respect, chiar şi pe acei oameni care se poartă urât cu tine. Nu există graniţe sau categorii care să definească un grup de oameni care merită să fie respectat. Tratează-i pe toţi cu acelaşi nivel de respect pe care l-ai avea faţă de o rudă în vârstă de care îţi este drag şi cu acelaşi nivel de răbdare pe care l-ai avea cu fratele sau sora mai mică. Atunci când faci asta, oamenii vor observa bunătatea ta.

8. Închide uşa atunci când a sosit momentul potrivit

Există situaţii nefericite în care anumiţi oameni vor fi lângă tine cât timp obţin ceva de care au nevoie. Atunci când nu mai îndeplineşti acel scop, aceştia vor pleca. Vestea bună este că atunci când te mobilizezi şi treci peste astfel de momente, dacă arunci o privire în jur, vei putea observa care sunt oamenii care joacă acest rol. Astfel vei putea să cureţi aceste buruieni din grădina ta şi vei rămâne doar cu oameni frumoşi pe care te poţi baza.

Daca te gândeşti bine, momentele în care pierzi pe cineva drag sunt destul de rare. De fapt îţi dai seama cine este potrivit pentru tine şi cine nu. Aşa că, atunci când oamenii pleacă din viaţa ta, pur si simplu lasă-i să o facă. Asta nu înseamnă că sunt nişte oameni răi, ci doar că acum nu mai fac parte din povestea călătoriei tale prin viaţă.

9. Încurajează-i pe ceilalţi şi susţine-i în ceea ce fac

Vei avea parte doar de experienţe frumoase, care simţi că te împlinesc şi-ţi oferă o pace mentală atunci când apreciezi unicitatea oamenilor din jurul tău. Aşa că bucură-te atunci când observi că anumite persoane fac progres în ceea ce fac. Bucură-te pentru victoriile pe care le obţin şi fii sincer împăcat cu lucrurile bune care au loc în viaţa lor.

10. Observă cine-ţi este prieten cu adevărat

În timp ce creştem şi trecem prin diferite evenimente, ajungem să ne dăm seama că nu este aşa de important să ai din ce în ce mai mulţi prieteni, ci mai important este să ai prieteni adevăraţi. Am citit la un moment dat o comparaţie care mi se pare foarte bună: dintr-un anumit punct de vedere, ai putea să compari viaţa cu o petrecere. Inviţi mulţi oameni şi unii pleacă mai devreme, alţii stau toată noaptea, unii râd împreună cu tine, alţii râd de tine şi alţii ajung mai târziu.

În cele din urmă, după ce a trecut toată distracţia, sunt câţiva care rămân să te ajute să strângi toate resturile şi să faci curat. Ce-i interesant este că de cele mai multe ori, aceste persoane nu sunt printre cele care au făcut dezordine. Aceştia din urmă sunt prietenii adevăraţi în viaţă. Aceştia contează cel mai mult

Mă opresc aici cu acest articol. Urmează partea a II-a, în care îţi voi prezenta alte 10 moduri prin care să-ţi îmbunătăţeşti relaţiile cu cei din jur. Cel mai important este să aplici toate aceste lucruri. Lasă-mi un comentariu pe Facebook şi spune-mi cu te-a ajutat ceea ce ai citit.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură