Israelul anunţă: Yahya Sinwar, liderul Hamas, a fost ucis în Gaza

Yahya Sinwar (st), liderul palestinian al Hamas din Fâşia Gaza, ţinând în braţe un copil îmbrăcat în costum de soldat şi purtând o armă, la un miting al susţinătorilor săi, mai 2021, în oraşul Gaza. (Twitter)
Redacţia
18.10.2024

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis de soldaţii israelieni după ce aceştia au intrat în luptă şi au ucis trei militanţi în timpul operaţiunilor terestre din Gaza joi, a anunţat ministrul isarelian de Externe, Israel Katz, potrivit Euronews.

Despre Sinwar se crede că a fost principalul creier al atacului din 7 octombrie asupra Israelului. El a devenit liderul Hamas în Gaza după ce l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh în urma asasinării acestuia la Teheran în august.

„Aceasta este o realizare militară şi morală semnificativă pentru Israel şi o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical condus de Iran. Eliminarea lui Sinwar deschide posibilitatea eliberării imediate a ostaticilor şi deschide calea pentru o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza - fără Hamas şi fără controlul iranian”, a afirmat Katz într-o declaraţie.

Anterior, armata israeliană (IDF) a declarat, joi, că identitatea celor trei militanţi ucişi nu a fost confirmată imediat şi că „verifică posibilitatea” ca unul dintre ei să fie Sinwar.

Bani, documente şi arme au fost găsite pe corpurile militanţilor, potrivit unei declaraţii comune a IDF şi Shin Bet.

Armata israeliană a recuperat cadavrele pentru un test ADN. Israelul deţine date biometrice şi ADN ale lui Sinwar, inclusiv fişe dentare, din perioada petrecută de acesta într-o închisoare israeliană.

Unităţile care au angajat cei trei militanţi nu participau la o operaţiune de asasinat şi nu aveau cunoştinţă de prezenţa lui Sinwar în acel loc.

„În clădirea în care au fost eliminaţi teroriştii, nu existau semne ale prezenţei ostaticilor în zonă”, a adăugat IDF.

Operaţiunea a avut loc în oraşul Rafah din Gaza, a precizat radioul militar israelian.

Deşi nu a existat nicio confirmare oficială a morţii lui Sinwar până joi după-amiază, presa internă din Israel a raportat că o serie de surse din domeniul apărării şi securităţii erau „din ce în ce mai încrezătoare” că acesta a fost ucis.

"Măcelarul din Khan Yunis"

Sinwar, o personalitate secretă care a condus linia dură a Hamas şi este apropiat de Iran, a fost unul dintre principalii arhitecţi ai atacului Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

Sinwar s-a născut în 1962 într-o tabără de refugiaţi din Khan Yunis, în Gaza. Ca membru timpuriu al Hamas - format în 1987 - a fost responsabil de ramura de securitate a grupului militant, şi era cunoscut pentru cruzimea sa împotriva celor pe care îi suspecta că spionează pentru Israel, ceea ce i-a adus porecla de „Măcelarul din Khan Yunis”.

După ce şi-a petrecut jumătate din viaţa de adult în închisorile israeliene, de la eliberarea sa în 2011 Sinwar a urcat constant la putere în cadrul organizaţiei.

El a fost ales în calitate de lider principal al grupării în urma asasinării lui Ismael Haniyeh în iulie, într-un atac aparent israelian în capitala iraniană Teheran.

Spre deosebire de Haniyeh, care a trăit în exil în Qatar timp de mai mulţi ani, Sinwar a rămas în Gaza. În calitate de lider al Hamas în teritoriu din 2017, el a apărut rar în public, dar a menţinut o stăpânire de fier asupra conducerii Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor