Peste 300 de tineri din R. Moldova afiliaţi partidelor lui Şor şi instruiţi la Moscova să provoace haos după alegeri, deconspiraţi [VIDEO]

Tineri antrenaţi la Moscova să participe la proteste cu dezordini în masă (Captură ecran)
Maria Maevschi
17.10.2024

În urma unor investigaţii comune a ofiţerilor INI, SIS şi PCCOCS, în mai multe cauze penale ce ţin de pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociaţii criminale, a fost deconspirat un grup de peste 300 de tineri, per total, care au mers până în prezent în Rusia pentru a fi pregătiţi să organizeze şi să participe la acţiuni cu dezordini în masă, a anunţat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.

Potrivit şefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, zilele trecute au fost efectuate 88 de percheziţii, au avut loc inclusiv reţineri, iar în prezent, patru dintre persoanele reţinute sunt plasate în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Percheziţiile au fost desfăşurate cu sprijinul angajaţilor „Fulger” şi au avut loc în mai multe localităţi din Nordul, Centrul şi Sudul ţării. Acestea au urmat documentării de către oamenii legii a acţiunilor grupului infracţional începând din iulie 2024, ai căror membri îşi planificaseră culminarea acţiunilor de dezordine în masă în preajma alegerilor prezidenţiale şi referendumului constituţional privind aderarea la Uniunea Europeană, stabilit pentru 20 octombrie 2024.

Potrivit declaraţiilor unora dintre tinerii percheziţionaţi (o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieţi, cât şi fete) care colaborează cu ancheta, aceştia ar fi participat la instruiri într-o pensiune din suburbia Moscovei. Potrivit constatărilor oamenilor legii de la Chişinău, în iunie au luat parte la astfel de instruiri peste 100 tineri, sub pretextul participării la un program cultural şi turistic.

Programul de antrenament includea:

- tactici de dezbinare naţională, precum şi destabilizare a ordinii constituţionale;
- tactici de provocare a organelor de menţinere a ordini publice;
- utilizarea armelor şi a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale;
- psihologia maselor;
- confruntarea fizică cu forţele de ordine în timpul protestelor;
- confecţionarea şi utilizarea articolelor de incendiere şi a explozibilelor artizanale;
- manevrarea dronelor, cu ataşament special pentru exploziv sau incendiere.

„În cadrul operaţiunilor a fost stabililit că Ilan Şor a utilizat paravanul ONG-ului 'Evrazia' pentru finanţarea deplasării unor grupuri de tineri la Moscova, în vederea instruirii acestora privind tacticile şi metodele de realizare a acţiunilor de protest.

O parte dintre aceşti tineri au fost antrenaţi de către instructori străini conectaţi la entităţile asociate structurilor private militare 'Wagner' şi 'Ferma', instituite de Evghenii Prigojin. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfăşurat de la începutul lunii septembrie şi până la mijlocul lunii octombrie”, se arată în comunicatul de presă al SIS.

În prezent, 4 dintre cetăţenii Republicii Moldova, instruiţi în cadrul taberelor de gherilă din Bosnia şi Herţegovina, precum şi din Serbia, au fost reţinuţi de către PCCOCS şi plasaţi în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, a menţionat şeful Poliţiei de la Chişinău.

Ca urmare a percheziţiilor, oamenii legii au ridicat diferite sume de bani în euro, dolari americani, hrivne şi lei, prezumtiv destinaţi protestelor ce ar degenera în dezordini în masă, care, totalizat, cifrează peste 1.600.000 lei.

De asemenea, au fost ridicate şi alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activişti, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripţii, semnături electronice care nu aparţin persoanelor percheziţionate, cartele bancare de la băncile Federaţiei Ruse, precum şi tichete de îmbarcare la avion cu destinaţia Chişinău-Istanbul-Moscova.

Totodată, au fost ridicate şi probe ale relaţiei membrilor grupului infracţional cu partide afiliate fostului partid Şor declarat neconstituţional – contracte şi legitimaţii ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată şi ştampila unei organizaţii neguvernamentale, precum şi înscrisuri de ciornă ca măsură organizatorică a unei alte astfel de organizaţii, cu referire la organizaţia „Evrazia”, asociată, la fel, cu Şor.

Banii, precum şi alte obiecte ridicate vor fi anexate la dosarul penal, urmând ca, după finalizarea investigaţiilor, acesta să fie trimis spre examinare în judecată de către PCCOCS. La acest moment, în baza cercetării probelor, procurorii urmează să determine căror persoane le vor fi formulate învinuirile pentru pregătirea organizării dezordinilor în masă.

Conform datelor colectate de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, printre coordonatorii acestor acţiuni sunt cetăţenii străini Goloskokov Konstantin şi Potepkin Mihail, ultimul supus sancţiunilor internaţionale.

De asemenea, a subliniat şeful SIS, Alexandru Musteaţă, Potepkin este cunoscut pentru conexiunile sale cu Evghenii Prigojin şi organizaţia rusă „FERMA”, care a fost implicată în 2023 în finanţarea şi organizarea acţiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, în prezent, este responsabil de realizarea acţiunilor de influenţă malignă la nivel mondial, în cadrul entităţii „AKSON”.

La fel, SIS a reuşit identificarea altor 11 cetăţeni străini care au acordat asistenţă taberelor de pregătire din Bosnia şi Herţegovina, precum şi Serbia, acţionând sub formă de instructori, după cum urmează: Lucinikov Aleksandr, Moskvin Serghei, Solovici Sergey, Beker Andrei, Volkhonski Aleksandr, Grunicev Aleksey, Bubnov Gheorgii, Vildiaev Vladimir, Russu Dănilă, Neklyudov Dmitrii, Angelov Mircio.

Totodată, SIS a ţinut să sublinieze că Angelov Mircio, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetăţenii Republicii Moldova, a fost implicat şi în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chişinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor