SUA au trimis bombardiere Stealth B-2 pentru a lovi buncărele subterane ale rebelilor Houthi

Bombardier stealth american B-2 Spirit (Wikipedia.org)
Redacţia
18.10.2024

Într-o escaladare majoră a răspunsului american la atacurile rebelilor asupra căilor maritime din Orientul Mijlociu, SUA au trimis în primele ore ale dimineţii de joi bombardiere Stealth B-2 pentru a lansa raiduri majore de bombardament asupra ţintelor Houthi din Yemen, potrivit AP News.

Avioanele de război au lovit buncăre subterane folosite de rebelii Houthi şi este primul caz cunoscut în care avioanele Stealth B-2 au fost trimise în luptă deasupra Yemenului de la începutul războiului împotriva transportului maritim din Marea Roşie, în urmă cu mai bine de un an.

Deşi nu a fost imediat clar cât de multe pagube au provocat loviturile, atacul a părut a fi prima utilizare a B-2 în luptă în ultimii ani şi prima dată când flota aeriană americană a vizat sit-uri din Yemen.

Anunţând loviturile împotriva rebelilor Houthi, care atacă nave de luni de zile în coridorul Mării Roşii din cauza războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a ţinut să lanseze un avertisment auzit probabil şi la Teheran.

„Aceasta a fost o demonstraţie unică a capacităţii Statelor Unite de a viza instalaţii pe care adversarii noştri încearcă să le ţină în afara razei de acţiune, indiferent cât sunt de adânc îngropate, întărite sau fortificate”, a declarat Austin.

Iranul, principalul binefăcător al rebelilor Houthi, a vizat Israelul cu atacuri cu rachete balistice de două ori în ultimul an. B-2 ar fi folosit în orice atac american asupra instalaţiilor nucleare iraniene întărite, cum ar fi Natanz sau Fordo, dat fiind că este singurul avion în serviciu care poate lansa GBU-57, cunoscut sub numele de „Massive Ordnance Penetrator”.

Iranul nu a oferit niciun comentariu imediat cu privire la atacul de joi. Ministrul său de Externe a efectuat o vizită în ţările arabe înainte de o aşteptată ripostă israeliană la atacul cu rachete al Teheranului din 1 octombrie.

Canalul de ştiri prin satelit al Houthis al-Masirah a raportat atacuri aeriene în jurul capitalei Yemenului, Sanaa, pe care grupul o deţine din 2014. Aceştia au raportat, de asemenea, lovituri în jurul bastionului Houthi din Saada, datr nu au oferit informaţii imediate privind pagubele sau victimele.

Austin a declarat că bombardierele B-2 au vizat „cinci depozite subterane întărite de arme în zonele controlate de Houthi din Yemen”. Atât el, cât şi Comandamentul central al armatei americane nu au oferit nicio evaluare imediată a pagubelor produse. Cu toate acestea, Comandamentul Central a declarat că nu crede că au fost ucişi civili.

Marea Roşie a devenit un câmp de luptă pentru transportatori de când rebelii Houthi şi-au început campania vizând navele care călătoresc pe această cale navigabilă, prin care treceau anual mărfuri în valoare de 1 trilion de dolari.

Houthi a atacat peste 80 de nave comerciale cu rachete şi drone de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023. Rebelii au capturat o navă şi au scufundat două în campania care a ucis, de asemenea, patru marinari. Alte rachete şi drone fie au fost interceptate de o coaliţie condusă de SUA în Marea Roşie, fie nu au reuşit să îşi atingă ţintele, care au inclus nave militare occidentale.

Rebelii susţin că atacă nave legate de Israel, SUA sau Regatul Unit pentru a forţa încetarea campaniei Israelului împotriva Hamas în Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate au o legătură mică sau chiar deloc cu conflictul, inclusiv unele care se îndreaptă spre Iran.

De asemenea, gruparea Houthi continuă să lanseze rachete care ţintesc Israelul şi au doborât drone militare americane MQ-9 Reaper. Rebelii au ameninţat cu noi atacuri ca răspuns la invazia terestră a Israelului în Liban şi la uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Locaţiile menţionate joi de Houthi corespund unor baze subterane cunoscute, operate de rebeli, care sunt blocaţi din 2015 într-un război fără ieşire cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită, care a decimat cea mai săracă naţiune din lumea arabă.

Potrivit unei analize realizate în aprilie de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, Houthis au recondiţionat tuneluri care au găzduit rachete Scud pe vremea când Yemenul era condus de omul puternic Ali Abdullah Saleh. Aceste situri includ bazele militare al-Hafa şi Jebel Attan, fosta Casă Prezidenţială şi complexul televiziunii de stat din Yemen din Sanaa, a scris analistul Fabian Hinz.

Houthis au construit ceea ce pare a fi propria lor reţea de tuneluri la scară largă şi în apropiere de Saada, a adăugat Hinz.

„Faptul că Houthis au început să construiască noi instalaţii majore după acordul de încetare a focului cu coaliţia condusă de Arabia Saudită sugerează că gruparea se concentrează pe consolidarea lor şi întărirea capacităţilor lor militare”, a scris el. Iranul se bazează în mod similar pe o reţea de baze de rachete subterane.

Ce sunt bombardierele Stealth B-2

Folosit pentru prima dată în 1999, avionul B-2 cu capacitate nucleară este rar folosit de armata americană în luptă, deoarece fiecare aparat valorează aproximativ 1 miliard de dolari. Acesta a lansat bombe şi în Afganistan, Irak şi Libia. Aeronavele staţionează la baza aeriană Whiteman din Missouri şi, de obicei, efectuează lovituri la distanţă de acolo, deşi unele B-2 au fost în Australia în septembrie.

Statele Unite au folosit ultima dată B-2 în luptă în 2017 împotriva unor ţinte ale grupării Stat Islamic în Libia, ucigând peste 80 de luptători într-o misiune despre care oficialii din domeniul apărării au declarat la acea vreme că a perturbat posibile atacuri militante în Europa.

Utilizarea B-2 în Yemen vine la doar două zile după ce trimisul special al ONU, Hans Grundberg, a avertizat că războiul îngheţat din Yemen s-ar putea reîncălzi, având în vedere războaiele din Orientul Mijlociu şi luarea în captivitate de către Houthis a ONU şi a lucrătorilor umanitari într-o represiune criticată la nivel internaţional.

„Acest ciclu de represalii trage Yemenul mai adânc în conflictul regional, punând în pericol speranţele sale de pace şi stabilitate. În plus, el distrage atenţia de la nevoia urgentă de a aborda criza internă a Yemenului”, a declarat Grundberg marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor