SUA afirmă că NATO nu plănuieşte să invite Ucraina să se alăture Alianţei "pe termen scurt"

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte (st), şi preşedintele Volodimir Zelenski, 3 octombrie 2024 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
17.10.2024

NATO nu intenţionează să invite Ucraina să adere la Alianţă „pe termen scurt”, în ciuda faptului că acesta este primul punct al Planului de Victorie prezentat de preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

Declaraţia a fost făcută de ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, într-un comentariu adresat jurnaliştilor.

Întrebată despre posibilitatea de a extinde o invitaţie oficială Ucrainei de a adera la NATO, ambasadoarea SUA a reamintit poziţia oficială a Alianţei cu privire la „calea ireversibilă spre aderare” a Kievului.

Smith a indicat că Alianţa nu se află într-un stadiu în care să ia în considerare invitaţia pe termen scurt. Cu toate acestea, ea a remarcat că vor păstra legătura cu prietenii lor din Ucraina cu privire la modalităţile de a avansa spre aderarea la Alianţă.

Anterior, miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a prezentat în parlament Planul de Victorie, primul punct subliniind necesitatea unei invitaţii imediate a Ucrainei de a adera la NATO, în funcţie de angajamentul partenerilor săi.

Ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko, a declarat că Ucraina ar dori să primească o invitaţie de a adera la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă, subliniind că aceasta ar fi o moştenire demnă pentru preşedintele SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor