Zelenski i-a spus lui Trump că fie Ucraina va adera la NATO, fie va căuta să obţină arme nucleare

Donald Trump şi Volodimir Zelenski se întâlnesc la New York City, SUA, 27 septembrie 2024 (Alex Kent/Getty Images*)
Redacţia
18.10.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a spus candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, în cadrul întâlnirii lor din septembrie, că Ucraina trebuie să facă parte din NATO, altfel va căuta să obţină capacităţi nucleare pentru a se proteja, relatează The Kyiv Independent.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecţie, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianţă. În afară de NATO, nu cunoaştem o astfel de alianţă eficientă”, a declarat Zelenski că i-ar fi spus lui Trump.

„Cred că Trump m-a auzit şi a spus că a fost un argument corect”, a mai afirmat preşedintele ucrainean în cadrul unor declaraţii făcute la Bruxelles, joi, unde a prezentat liderilor UE Planul de Victorie.

Zelenski a invocat, de asemenea, Memorandumul de la Budapesta, în care Ucraina a fost de acord în 1994 să renunţe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanţii de securitate din partea Rusiei, SUA şi Regatului Unit.

Liderul de la Kiev a susţinut că acordul a dus la pierderea scutului nuclear al Ucrainei, în timp ce alte puteri care şi-au menţinut arsenalul nuclear nu au avut de suferit de pe urma unui război la scară largă.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a subliniat că ar alege aderarea la NATO în detrimentul urmăririi armelor nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor