Zelenski îl demite pe şeful forţelor aeriene ucrainene după incidentul fatal cu avionul american F-16

Vladimir Zelenski (RONALDO SCHEMIDT/AFP VIA GETTY IMAGES)
Ryan Morgan
31.08.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a eliberat din funcţie un înalt responsabil al Forţelor aeriene ucrainene, la câteva zile după un accident mortal în care a fost implicat unul dintre puţinele avioane de luptă de producţie americană F-16 Fighting Falcon livrate Ucrainei.

Biroul lui Zelenski a publicat un decret prezidenţial la 30 august, anunţând demiterea generalului-locotenent Mykola Mykolayovych Oleschuk din funcţia sa de comandant al Forţelor aeriene ucrainene.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat ulterior că locotenent-generalul Kryvonozhka Anatoly Mykolayovich, comandantul Centrului de comandă aeriană al Forţelor aeriene ucrainene, a fost desemnat să se ocupe temporar de responsabilităţile lăsate în urmă de Oleschuk.

Decretul prezidenţial nu a oferit detalii cu privire la motivele pentru care Zelenski l-a îndepărtat pe Oleschuk.

După ce a luat act de demitere în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ucrainean a declarat că este "extrem de recunoscător tuturor piloţilor noştri militari" şi altor persoane din cadrul armatei ucrainene "care luptă cu adevărat pentru Ucraina". El a subliniat apoi importanţa consolidării conducerii militare a Ucrainei şi a îngrijirii personalului militar ucrainean.

Zvonuri privind prăbuşirea avionului F-16

Deşi Zelenski nu a oferit niciun motiv direct pentru înlăturarea lui Oleschuk, decizia sa vine la o zi după ce armata ucraineană a confirmat că unul dintre avioanele sale F-16 s-a prăbuşit pe 26 august, omorându-l pe pilotul Oleksiy Meş. Se pare că pilotul ucrainean fusese trimis pe cerul Ucrainei pentru a ajuta la doborârea unui val de drone şi rachete de croazieră ruseşti, când aeronava sa s-a prăbuşit.

Cauza exactă a prăbuşirii avionului F-16 este neclară, iar Statul Major al armatei ucrainene a format o comisie specială pentru a investiga problema. Într-unul dintre ultimele sale anunţuri înainte de a fi eliberat din funcţie, Oleschuk a declarat că Statele Unite au început să sprijine ancheta privind prăbuşirea.

Oleschuk a respins, de asemenea, acuzaţiile formulate de parlamentarul ucrainean Maryana Bezhula, potrivit cărora Meş a fost doborât de sistemele ucrainene de apărare aeriană într-un accident de foc asupra propriilor forţe.

În cadrul unei conferinţe de presă de joi, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că nu poate fi sigură dacă prăbuşirea avionului ucrainean F-16 a fost rezultatul unui foc asupra propriilor forţe care ar putea implica un sistem de rachete de apărare aeriană Patriot donat de Occident.

Un eşec pentru Ucraina

Meş, care purta indicativul "Moonfish", era unul dintre puţinii piloţi ucraineni calificaţi să opereze avioanele de luptă multirol F-16.

Liderii ucraineni au făcut presiuni asupra susţinătorilor lor occidentali să le furnizeze avioane de luptă F-16 pentru a-i ajuta în războiul lor cu Rusia. Meş a apărut într-un videoclip NATO la începutul acestui an, promovând efortul de a instrui piloţii ucraineni să opereze avioanele de luptă fabricate în SUA.

Armata ucraineană a primit primele sale avioane F-16 donate de NATO la începutul lunii august.

Într-o conferinţă de presă din 4 august, după sosirea avioanelor occidentale, Zelenski a insistat că ţara sa are nevoie de mai multe avioane de luptă şi de piloţi capabili să le piloteze. De atunci, Zelenski a evocat posibilitatea de a recruta piloţi pensionaţi de F-16 din alte ţări NATO pentru a zbura pentru Ucraina.

Împreună, membrii NATO s-au angajat să doneze Ucrainei aproximativ 80 de avioane F-16.

Singh a refuzat să spună câte F-16 sunt de fapt active în Ucraina în timpul declaraţiilor sale de presă de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor