SUA sancţionează presa rusă de stat pentru strângerea de fonduri pentru trupele Moscovei din Ucraina

Washingtonul se face că munceşte, în loc să dea liber Ucrainei să folosească armele occidentale
Antony Blinken în Ucraina, 2023 (Global Images Ukraine/Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Departamentul de Stat al SUA a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva presei de stat ruse, acuzând un post de ştiri al Kremlinului că lucrează mână în mână cu armata rusă şi desfăşoară campanii de strângere de fonduri pentru a plăti puşti cu lunetă, veste antiglonţ şi alte echipamente pentru soldaţii care luptă în Ucraina, scrie AP.

Postul de televiziune RT a fost sancţionat anterior pentru activitatea sa de răspândire a propagandei şi dezinformării Kremlinului, iar noile acuzaţii sugerează că rolul său merge mult dincolo de operaţiunile de influenţă. În schimb, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, RT este o parte esenţială a maşinii de război a Rusiei şi a eforturilor acesteia de a submina adversarii săi democratici.

„RT doreşte ca noile sale capacităţi secrete de informaţii, ca şi eforturile sale de dezinformare propagandistică de lungă durată, să rămână ascunse”, a declarat Blinken reporterilor. „Cel mai puternic antidot al nostru împotriva minciunilor Rusiei este adevărul. Acesta aruncă o lumină puternică asupra a ceea ce Kremlinul încearcă să facă sub acoperirea întunericului”.

RT a creat, de asemenea, site-uri care se dau drept site-uri de ştiri legitime pentru a răspândi dezinformare şi propagandă în Europa, Africa, America de Sud şi în alte părţi, au declarat oficialii. Aceştia spun că postul şi-a extins, de asemenea, utilizarea operaţiunilor cibernetice cu o nouă unitate care are legături cu serviciile secrete ruse, creată anul trecut.

Efortul de crowd-sourcing s-a desfăşurat pe platformele de social media ruseşti şi a încercat să strângă fonduri pentru materiale militare, dintre care unele au fost procurate din China, au declarat oficialii. Nu a existat nicio legătură evidentă între RT şi campania de strângere de fonduri sau vreun indiciu că oficialii chinezi ştiau că produsele lor erau vândute Rusiei.

Lista de provizii a inclus, de asemenea, echipamente de vedere pe timp de noapte, drone, radiouri şi generatoare.

Acţiunile RT arată că „nu este doar un centru de dezinformare, ci un membru cu drepturi depline al aparatului de informaţii şi al operaţiunilor guvernului rus”, a declarat Jamie Rubin, care conduce Centrul de angajament global al Departamentului de Stat.

Sancţiunile anunţate vineri vizează organizaţia mamă a RT, TV-Novosti, precum şi un grup media de stat conex numit Rossiya Segodnya şi directorul său general Dmitri Kiseliov. O a treia organizaţie şi liderul acesteia, Nelli Parutenko, au fost, de asemenea, sancţionaţi pentru că ar fi pus în aplicare o schemă de cumpărare de voturi în Moldova, menită să ajute candidaţii preferaţi ai Moscovei la viitoarele alegeri.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a sugerat că sancţiunile împotriva RT sunt inutile, deoarece aceasta a fost deja sancţionată.

„Cred că o nouă profesie ar trebui să apară în Statele Unite - un specialist în sancţiuni deja impuse Rusiei”, a scris ea pe canalul său Telegram.

Activitatea de propagandă globală a Rusiei este supusă unui control suplimentar în lunile premergătoare alegerilor din SUA. Săptămâna trecută, administraţia Biden a confiscat site-uri web conduse de Kremlin şi a acuzat doi angajaţi ai RT că au plătit în secret unei companii din Tennessee aproape 10 milioane USD pentru conţinutul său.

Compania a plătit apoi mai mulţi influenceri populari de extremă dreapta, al căror conţinut reflectă adesea punctele de discuţie ruseşti. Doi dintre influenceri au declarat că nu au avut nicio idee că activitatea lor era susţinută de Rusia.

În această vară, oficiali ai serviciilor de informaţii au avertizat că Rusia se foloseşte de americani fără voia lor pentru a-şi răspândi propaganda, deghizând-o în engleză pe site-uri populare printre americani. Oficialii spun că Rusia încearcă să-i dezbine pe americani înainte de alegeri, ca o modalitate de a reduce sprijinul pentru Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor