Luptele interne zguduie opoziţia exilată din Rusia, aliaţii lui Navalnîi acuzându-şi colegii de jocuri murdare

Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Diviziunile din opoziţia rusă în exil s-au adâncit brusc, trecând de la activismul politic la lupte interne, după ce aliaţii regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi au acuzat o altă personalitate a opoziţiei că a ordonat atacuri asupra activiştilor lor, potrivit Reuters.

Scandalul subminează eforturile deja dificile de a crea un front unit împotriva Kremlinului, riscă să afecteze credibilitatea opoziţiei în ochii susţinătorilor şi ai Occidentului şi pune faţă în faţă cele mai importante două grupări de opoziţie, creând un potenţial conflict prelungit.

Cele două mişcări de opoziţie - una condusă de aliaţi ai regretatului Navalnîi şi cealaltă condusă de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski - au mai fost implicate în dispute publice, însă ultimul lor dezacord este cel mai puternic de până acum, tabăra lui Navalnîi acuzându-l public pe Leonid Nevzlin, un magnat stabilit în Israel şi aliat al lui Hodorkovski, că a ordonat agresiuni asupra asistenţilor de rang înalt ai lui Navalnîi, Leonid Volkov şi Ivan Jdanov, şi asupra soţiei unui activist stabilit în Argentina.

În cel mai grav incident, Volkov a fost atacat în faţa casei sale din Vilnius, Lituania, în luna martie a acestui an, la o lună după ce Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica, de un agresor care mânuia un ciocan şi despre care a spus că l-a lăsat cu un braţ rupt şi un picior grav afectat.

Într-o investigaţie video de aproape o oră publicată joi pe canalul YouTube al lui Navalnîi, echipa acestuia a susţinut că această agresiune şi alte două au fost ordonate nu de statul rus, ci de Nevzlin.

Atât Nevzlin, cât şi Hodorkovski, care a petrecut el însuşi un deceniu în închisorile ruseşti pentru ceea ce Occidentul a declarat a fi acuzaţii motivate politic, au respins afirmaţiile ca fiind nefondate.

Odată cu moartea lui Navalnîi, opoziţia a rămas fără un lider clar. Văduva sa, Iulia Navalnaia, a promis să continue munca sa şi a făcut presiuni pentru ca preşedintele Vladimir Putin să părăsească Kremlinul, în timp ce asistenţii lui Navalnîi continuă să investigheze circumstanţele morţii soţului său.

„Aceasta este o lovitură foarte serioasă împotriva mişcării de protest (anti-Kremlin)”, a declarat Ivan Jdanov, unul dintre activiştii lui Navalnîi atacaţi, într-o discuţie online pe această temă joi seara.

„Este greu să ne gândim cum ar fi putut el (Nevzlin) să facă ceva mai grav. De fiecare dată în viitor, când va avea loc un atac, oamenii se vor întreba dacă Putin, serviciile secrete ruse sau vreo figură a opoziţiei se află în spatele acestuia.”

Mişcarea lui Navalnîi, Fundaţia Anticorupţie (ACF), a declarat că a împărtăşit ancheta sa cu forţele de ordine din ţările în care a călătorit Nevzlin. Biroul procurorului general lituanian a refuzat să spună dacă a primit vreun material de la ACF, dar a declarat că o anchetă privind atacul lui Volkov este în curs.

Răspunzând pe X, Nevzlin a spus că acuzaţiile păreau să fi fost inventate la Moscova şi erau similare cu cele făcute de mass-media de stat din Rusia.

„Lăsaţi o anchetă independentă să evalueze mai întâi aceste aşa-numite „materiale” şi, dacă ancheta consideră necesar, apoi un tribunal dintr-o ţară democratică”, a scris el.

Hodorkovski a condamnat atacurile asupra activiştilor, dar l-a apărat pe Nevzlin, spunând că acuzaţiile par să provină de la serviciile de informaţii ale Rusiei.

„Dacă ACF vrea să mă acuze de ceva, pot merge în instanţă. Nu să-şi bată joc de reputaţia mea”, a declarat Hodorkovski.

Multe persoane din cercurile disidente ruseşti au postat pe reţelele de socializare reacţii de şoc, adesea pline de înjurături, la această veste. Dar unii au avertizat că dezvăluirile nu au schimbat mare lucru şi au fost o distragere a atenţiei de la sarcina centrală de a-l învinge pe Putin.

„Indiferent cât de multe daune provoacă disputele, aceste daune nu determină nimic”, a declarat Konstantin Sonin, economist la Universitatea din Chicago, care se află pe lista celor căutaţi de Rusia pentru că a criticat războiul din Ucraina.

„Opoziţia nu a reprezentat în niciun caz soluţia la problemele cheie”, a scris el pe X. Sarcina sa reală, a sugerat Sonin, a fost „să se întoarcă la întrebările de bază - cum să oprim războiul? Cum să scăpăm de Putin şi să demantelăm regimul?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor