Zelenski anunţă că Ucraina doreşte să îşi dubleze capacităţile de apărare antiaeriană în această vară

Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)
Redacţia
07.07.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că doreşte să dubleze capacitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei pe parcursul verii, după ce a primit cel de-al treilea sistem Patriot furnizat de Germania, ca răspuns la cererile Kievului de echipamente pentru a se apăra de atacurile aeriene ale forţelor ruse, transmite Reuters.

Moscova şi-a reluat atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei în primăvară, provocând pene de curent extinse. Zelenski a declarat că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja.

"Am stabilit o sarcină pentru echipa noastră de a ne dubla capacităţile de apărare în această vară, în primul rând Patriot şi altele. Şi acum începem să vedem rezultatele", le-a spus Zelenski liderilor regionali, referindu-se şi la sistemele Hawk din SUA şi Iris din Germania.

În aceste comentarii, postate pe canalul său de Telegram, Zelenski a menţionat că Ucraina a primit vineri şi "sprijin suplimentar", din partea Statelor Unite, dar nu a oferit detalii.

Anterior, în discursul său video adresat naţiunii, preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Germania pentru furnizarea celui de-al treilea sistem Patriot.

Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jaeger, a adăugat pe reţeaua de socializare X că noul sistem furnizat va proteja în continuare civilii şi infrastructura critică a ţării.

"Echipa ucraineană a finalizat cu succes instruirea corespunzătoare în Germania", a spus el.

Kievul a indicat că speră să se înregistreze progrese în ceea ce priveşte livrările de apărare antiaeriană la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare. Potrivit unui oficial de rang înalt din Departamentul de Stat, Kievul se aşteaptă să primească "veşti bune" la summit.

Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022 şi utilizează în mod regulat arsenalul său de rachete şi drone pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor