Rusia a decis „la cel mai înalt nivel” să elimine talibanii de pe lista organizaţiilor teroriste

Talibani urcaţi pe vehiculele auto blindate ale armatei americane, capturate după preluarea controlului asupra armatei afgane, Kabul, 31 august 2021 (Hoshang Hashimi/AFP via Getty Images)
Redacţia
05.10.2024

Ministerul rus de Externe a declarat vineri că decizia de a elimina talibanii de pe lista organizaţiilor teroriste a fost 'luată la cel mai înalt nivel", a relatat agenţia de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Decizia trebuie să fie urmată de diverse proceduri legale pentru a o transforma în realitate, a declarat reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

Putin a declarat în iulie că Rusia consideră mişcarea talibană din Afganistan un aliat în lupta împotriva terorismului.

Rusia a stabilit treptat legături cu talibanii de când aceştia au preluat puterea în Afganistan în august 2021, odată cu retragerea forţelor conduse de SUA după 20 de ani de război, însă mişcarea este încă oficial în afara legii în Rusia.

Nicio ţară nu a recunoscut oficial talibanii drept conducerea legitimă a ţării, deşi China şi Emiratele Arabe Unite i-au acceptat ambasadorii.

Rusia a adăugat talibanii pe lista sa de organizaţii teroriste în 2003. Eliminarea lor ar fi un pas important al Moscovei în direcţia normalizării relaţiilor cu Afganistanul.

Ministrul de externe interimar al talibanilor, Amir Khan Muttaqi, a declarat într-un discurs la Moscova că deciziile recente ale Kazahstanului şi Kârgâzstanului de a elimina foştii insurgenţi de pe o listă de grupuri interzise a fost un pas binevenit.

"Apreciem, de asemenea, remarcile pozitive ale oficialilor de rang înalt ai Federaţiei Ruse în această privinţă şi sperăm să vedem în curând paşi mai eficienţi", a spus el.

În comentarii separate, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este convinsă de necesitatea de a menţine un "dialog pragmatic" cu actualul guvern afgan.

"Este evident că este imposibil să se rezolve problemele sau chiar să se discute despre un acord afgan fără Kabul", a spus el.

"Moscova îşi va continua cursul privind dezvoltarea legăturilor politice, comerciale şi economice cu Kabulul", a adăugat Lavrov, adresându-se în cadrul unei întâlniri la Moscova cu Muttaqi şi reprezentanţi ai ţărilor vecine.

Deşi nu a menţionat talibanii pe nume, el a lăudat actuala conducere afgană pentru eforturile sale de a reduce producţia de droguri şi de a lupta împotriva Statului Islamic, care este în afara legii în Rusia.

Muttaqi a declarat că ţările din regiune ar trebui să coopereze împotriva Statului Islamic, despre care a spus că a stabilit centre de antrenament în afara Afganistanului.

În plus, Lavrov a precizat că Statele Unite ar trebui să returneze Afganistanului bunurile confiscate, iar Occidentul ar trebui să recunoască responsabilitatea pentru reconstrucţia post-conflict a ţării.

Lavrov a solicitat, de asemenea, o creştere a ajutorului umanitar pentru Afganistan şi a declarat că Rusia va continua să trimită alimente şi bunuri esenţiale.

Rusia are o istorie controversată în Afganistan, unde armata sovietică a invadat în 1979 pentru a sprijini un guvern pro-moscovit, dar s-a retras 10 ani mai târziu după ce a suferit pierderi grele din cauza luptătorilor mujahedini.

Rusia şi vecinii săi post-sovietici au suferit atacuri recurente din partea grupărilor militante islamiste legate de Afganistan - cel mai recent în martie, când 145 de persoane au fost ucise într-un atac revendicat de Statul Islamic la o sală de concerte de lângă Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor