“Colaborator” ucrainean care superviza securitatea la centrala nucleară Zaporojie, asasinat de Kiev. Kremlinul fumegă

Un soldat rus stă de pază în faţa centralei nucleare Zaporojie (Getty Images)
Redacţia
05.10.2024

Un oficial de rang înalt care supraveghea operaţiunile de securitate la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, a fost ucis vineri dimineaţă într-un atentat cu maşină capcană executat de serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GRU).

Kievul şi Moscova au confirmat uciderea lui Andriy Korotky, un ucrainean descris ca "şef al securităţii fizice" la centrala nucleară, potrivit Zero Hedge.

Totuşi, Kievul l-a calificat drept "colaborator" şi "trădător" pentru că lucra pentru Rusia. Au existat o serie de astfel de asasinate ale ucrainenilor pro-ruşi de-a lungul războiului.

O declaraţie a GRU a mai precizat că Andriy Korotky a fost vizat ca un "criminal de război" care "a cooperat în mod voluntar cu invadatorii ruşi" şi care "a participat la represiunea" împotriva personalului tehnic al centralei, în mare parte ucrainean.

"Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei reaminteşte oamenilor că fiecare criminal de război va fi pedepsit în mod echitabil", a susţinut GRU pe platforma Telegram.

Rusia a preluat de la începutul lunii februarie 2022 controlul asupra centralei nucleare şi, de atunci, au avut loc o serie de incidente de securitate, inclusiv drone care au zburat la complex, punând întreaga Europă pe jar având în vedere potenţialul unui dezastru nuclear.

Comitetul de anchetă al Rusiei a afirmat că un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat sub maşina lui Korotky în timp ce aceasta era parcată acasă. Dispozitivul a fost detonat la scurt timp după ce bărbatul a pornit maşina şi a început să conducă.

Rusia a criticat "atacul terorist comis de regimul de la Kiev" şi a declarat că această crimă "trebuie pedepsită".

O declaraţie ulterioară din partea autorităţilor ruse a confirmat că "victima a murit la spital din cauza rănilor".

GRU a difuzat o înregistrare video de slabă calitate a atentatului cu maşină capcană. În mod frecvent, GRU face publice astfel de asasinate atunci când au loc, ca un avertisment pentru alţi "colaboratori".

Totuşi, unele titluri din presa occidentală l-au descris pe Andriy Korotky drept "rus", deşi acesta era în mod clar un ucrainean care a lucrat pentru ruşi în contextul războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor