Doctoriţă din Ucraina şi fiul ei au făcut milioane de euro ajutând bărbaţii ucraineni să evite înrolarea militară

Războiul din Ucraina, soldaţi ucraineni (Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei)
Redacţia
05.10.2024

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri că au confiscat echivalentul a aproape 5 milioane de euro în numerar de la o doctoriţă. Aceasta este suspectată că i-a ajutat pe bărbaţii ucraineni să evite mobilizarea militară demarată ca răspuns la invazia rusă.

Biroul Naţional de Investigaţii (DBR) a anunţat că a descoperit "aproape şase milioane de dolari" în diverse valute, precum şi bijuterii şi alte obiecte de valoare, în apartamentul şefei comisiei medicale din regiunea Khmelnytsky, care este responsabilă cu evaluarea aptitudinii bărbaţilor pentru mobilizare, potrivit blick.ch.

Şefa, identificată de presă drept Tetiana Kroupa, şi fiul acesteia, şef al filialei regionale a fondului de pensii de stat, au fost arestaţi preventiv joi, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al DBR, Oleg Slobodian. Anchetatorii au descoperit documente de invaliditate falsificate şi liste de pacienţi cu diagnostice medicale "fictive" la biroul şefului fondului, a precizat DBR într-un comunicat.

De asemenea, familia deţine peste două milioane de euro în conturi bancare din străinătate, precum şi proprietăţi în Ucraina, Austria, Spania şi Turcia, potrivit aceleiaşi surse.

"Poliţia a găsit bani practic în fiecare colţ al apartamentului, în dulapuri, sertare şi nişe", a transmis Biroul de Investigaţii de Stat. În timpul percheziţiilor, medicul a încercat să scape de o parte din bani aruncând pe fereastră doi saci care conţineau echivalentul a peste 450.000 de euro, a adăugat DBR.

Aceste informaţii au provocat un val de indignare pe reţelele de socializare, într-un moment în care structurile însărcinate cu recrutarea militară sunt în general considerate corupte, iar armata ucraineană duce o lipsă cruntă de recruţi după mai bine de doi ani şi jumătate de invazie rusă.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a declarat vineri că a dezmembrat un "grup infracţional format din 13 persoane" la Harkiv, al doilea oraş ca mărime din nord-estul Ucrainei, care a ajutat peste 400 de bărbaţi să evite mobilizarea folosind documente de handicap false.

Şeful unei comisii medicale municipale şi câţiva dintre subordonaţii săi făceau parte din acest grup, care îşi oferea serviciile pentru "2.000 până la 5.000 de dolari" de persoană, a transmis SBU într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor