Zelenski ajunge la Bruxelles pentru a semna acordul de securitate UE-Ucraina

Zelenski soseşte la Bruxelles pentru a semna acordul de securitate UE-Ucraina (Getty Images)
Redacţia
27.06.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns, joi, la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni şi a semna un acord de securitate cu Uniunea Europeană, relatează The Kyiv Independent.

Se aşteaptă ca UE să se alăture celor 17 ţări, printre care SUA, Japonia, Regatul Unit, Germania şi Franţa, care au semnat tratate bilaterale similare pentru a ajuta Kievul să respingă agresiunea Rusiei.

"Acesta (acordul) va stabili pentru prima dată angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a oferi Ucrainei un sprijin larg, în ciuda oricăror schimbări instituţionale interne", a declarat Zelenski prin intermediul canalului său Telegram.

Un diplomat de rang înalt al UE a declarat, sub anonimat, că viitorul acord de securitate dintre Ucraina şi UE constă în două părţi.

Prima este legată de securitate şi apărare, incluzând "nouă angajamente specifice": furnizarea de echipamente moderne pentru Ucraina, formarea personalului ucrainean, deminarea şi sprijinul privind securitatea nucleară şi cibernetică, printre altele. A doua parte se referă la aspectele civile, în primul rând la perspectiva aderării Ucrainei la UE.

Documentul ar include, de asemenea, un angajament de a proteja refugiaţii ucraineni, de a-i urmări în justiţie pe cei responsabili pentru crime de război, de a continua să impună sancţiuni Rusiei şi de a utiliza activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Ucraina, în special reconstrucţia şi economia acesteia.

În timpul vizitei sale la Bruxelles, Zelenski va avea, de asemenea, discuţii bilaterale cu liderii UE şi ai statelor membre. În afară de acordul cu UE, preşedintele ucrainean va semna alte două acorduri cu ţările UE, se arată în postarea lui Zelenski, fără a preciza detaliile.

Vizita are loc la două zile după mult aşteptata începere a negocierilor de aderare dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.

"Astăzi, mă aflu la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului European şi pentru a le mulţumi tuturor liderilor Europei pentru unitatea lor şi pentru confirmarea ireversibilităţii cursului nostru european", a adăugat Zelenski.

Ucraina a primit statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022. Comisia Europeană a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova în noiembrie 2023, iar Consiliul European a fost de acord cu acest lucru o lună mai târziu.

Comisia a prezentat apoi cadrul de negociere şi a declarat că cele două ţări erau pregătite să înceapă discuţiile până la sfârşitul lunii iunie.

În ciuda acordului, intrarea Ucrainei în UE rămâne, cel mai probabil, la câţiva ani distanţă.

Katarina Mathernova, ambasadoarea UE în Ucraina, a declarat luna trecută că ţara ar putea adera la bloc în 2030.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor