Ironia sorţii. Firma care produce maşina pe care Putin i-a dat-o lui Kim Jong-un foloseşte piese sud-coreene [Reuters]

Aurus Senat (Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

Râzând şi glumind, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au plimbat săptămâna trecută prin Phenian într-o limuzină Aurus de producţie rusească, pentru a-şi prezenta alianţa antioccidentală consolidată.

Când a fost prezentat în 2018, sedanul de lux a fost menit să întruchipeze priceperea internă a Rusiei şi dependenţa redusă de tehnologia şi bunurile importate.

Doar că, potrivit înregistrărilor vamale, firma care îl construieşte utilizează piese importate în valoare de milioane de dolari, multe dintre acestea ajungând în Rusia din ceea ce Kim a descris drept "principalul duşman" al ţării sale, Coreea de Sud.

Importurile indică dependenţa continuă a Rusiei de tehnologia occidentală, în timp ce încearcă să treacă peste încercările Occidentului de a o izola de lanţurile de aprovizionare globale, ca pedeapsă pentru invazia sa din Ucraina.

Cei doi lideri au condus pe rând limuzina blindată în timpul vizitei pline de fast a lui Putin, prima în aproape un sfert de secol în Coreea de Nord, într-o demonstraţie a legăturilor tot mai strânse dintre cele două puteri nucleare.

Rusia a importat echipamente şi componente în valoare de cel puţin 34 de milioane USD între 2018 şi 2023 pentru asamblarea automobilelor şi motocicletelor Aurus, arată înregistrările vamale consultate de Reuters care a precizat însă că nu are acces la date mai recente.

Importurile au inclus piese de caroserie auto, senzori, controlere programabile, comutatoare, echipamente de sudură şi alte componente în valoare de aproape 15,5 milioane USD importate din Coreea de Sud. De asemenea, au fost importate piese din China, India, Turcia, Italia şi alte ţări din UE.

Livrările străine pentru Aurus au continuat să vină după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cu bunuri în valoare de aproape 16 milioane USD, inclusiv 5 milioane USD produse în Coreea de Sud, importate începând cu februarie 2022, au arătat înregistrările.

Sursa citată afirmă că nu a putut determina exact ce piese străine importate au ajuns în maşina oferită lui Kim, iar importurile nu au încălcat sancţiunile - Aurus LLC a fost sancţionată de Statele Unite în februarie 2024.

Sedanul Aurus a fost dezvoltat de institutul de cercetare de stat rus NAMI în parteneriat cu producătorul auto rus Sollers (SVAV.MM), care şi-a vândut între timp participaţia. Aurus Motors şi directorul său Andrei Pankov nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta utilizarea de piese străine, inclusiv din Coreea de Sud, în vehiculele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor