Putin ameninţă că Rusia ar putea relua desfăşurarea globală a rachetelor cu rază intermediară de acţiune

(Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar trebui să reia producţia de rachete cu rază intermediară şi mai scurtă de acţiune cu capacitate nucleară şi apoi să analizeze unde să le desfăşoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia, relatează Reuters.

Mişcarea lui Putin ucide în cele din urmă tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai importante tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China.

Tratatul privind Forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF), semnat de Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan în 1987, a marcat prima dată când superputerile au convenit să îşi reducă arsenalele nucleare şi au eliminat o întreagă categorie de arme nucleare.

Statele Unite, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, s-au retras oficial din Tratatul INF în 2019, după ce au declarat că Moscova a încălcat acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o în mod repetat şi a respins-o ca fiind un pretext.

Rusia a impus apoi un moratoriu asupra propriei dezvoltări de rachete interzise anterior de Tratatul INF - rachete balistice şi de croazieră terestre cu rază de acţiune între 500 km şi 5.500 km.

Putin a declarat că Rusia s-a angajat să nu desfăşoare astfel de rachete, dar că Statele Unite au reluat producţia acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciţii şi le-au dus, de asemenea, în Filipine.

"Trebuie să răspundem la acest lucru şi să luăm decizii cu privire la ceea ce va trebui să facem în această direcţie în continuare. Aparent, trebuie să începem să producem aceste sisteme de atac şi apoi, pe baza situaţiei reale, să luăm decizii cu privire la locul unde - dacă este necesar pentru a ne asigura siguranţa - să le amplasăm", a fost arătat Putin la televiziunea de stat spunând Consiliului de Securitate al Rusiei.

Dezintegrare

Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, şi-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea încâlcelii de tratate de control al armelor care au încercat să încetinească cursa înarmărilor din Războiul Rece şi să reducă riscul de război nuclear.

În 2018, Trump a declarat că doreşte să pună capăt Tratatului INF din cauza a ceea ce el a spus că au fost ani de încălcări ruseşti şi a preocupărilor sale cu privire la arsenalul de rachete cu rază intermediară al Chinei.

Putin a declarat în trecut că retragerea Statelor Unite ar declanşa o nouă cursă a înarmărilor.

Statele Unite au acuzat public dezvoltarea de către Rusia a rachetei de croazieră cu lansare terestră 9M729, cunoscută în NATO ca SSC-8, ca fiind motivul pentru care au părăsit Tratatul INF.

În propunerea sa de moratoriu, Putin a sugerat că Rusia ar putea accepta să nu desfăşoare rachetele în exclava Kaliningrad de pe coasta baltică. De la ieşirea din pact, Statele Unite au testat rachete cu un profil similar.

Putin a declarat la începutul acestei luni că ar putea desfăşura rachete convenţionale la distanţă de tragere de Statele Unite şi de aliaţii săi europeni dacă aceştia permit Ucrainei să lovească mai adânc în Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune.

În comentariile sale de vineri, Putin nu a dat nicio indicaţie cu privire la locul în care rachetele ar putea fi amplasate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor