"Risc grav pentru siguranţa publică" - Un avertizor sesizează "fabricarea sub standarde" a avioanelor Boeing 787

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

În primele cinci luni ale acestui an, Administraţia Federală a Aviaţiei a primit de peste unsprezece ori mai multe plângeri din partea avertizorilor Boeing decât în tot anul trecut, relatează Zero Hedge. Creşterea numărului de reclamanţi a survenit mai întâi după explozia buşonului uşii 737 Max la mijlocul zborului, în ianuarie. Cel mai recent denunţător Boeing a fost dezvăluit miercuri, avertizând cu privire la 787 Dreamliners.

Avocaţii lui Richard Cuevas, mecanic de avioane şi antreprenor pentru Spirit Aerosystems, partener de producţie al Boeing, au detaliat într-o declaraţie de miercuri că au depus plângeri la FAA şi la Administraţia pentru Sănătate şi Securitate Ocupaţională, susţinând că mecanicul "a fost martor la procese de fabricaţie şi întreţinere sub standard pe pereţii etanşi din faţă ai 787, inclusiv la probleme critice de găurire şi etanşare".

"Cuevas s-a plâns că aceste probleme de siguranţă, dacă nu sunt remediate, ar putea compromite puterea şi presiunea aerului din avioane, creând un risc grav pentru siguranţa publică", au scris în declaraţie avocaţii Debra Katz şi Lisa Banks de la firma de avocatură Katz Banks Kumin.

După ce a adus în discuţie aceste preocupări îngrijorătoare - iniţial cu conducerea Spirit şi ulterior cu programul de etică al Boeing - a fost concediat. Un manager de la Spirit i-a spus că concedierea sa a fost un "semn al vremurilor".

Avocaţii au continuat: "Clientul nostru a fost martor la probleme critice legate de asamblarea pereţilor etanşi de presiune din faţă pe mai multe avioane, care se abăteau de la specificaţiile Boeing".

"El a recunoscut munca de calitate inferioară şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele de siguranţă, dar Spirit şi Boeing nu au reuşit să oprească procesele de fabricaţie defectuoase. Dl Cuevas a fost concediat când managerul său a aflat că un angajat s-a plâns de aceste probleme şi a suspectat că acel angajat era dl Cuevas", au adăugat apărătorii lui Cuevas.

Iată un rezumat al acuzaţiilor tehnice ale lui Cuevas, obţinute prin amabilitatea avocaţilor săi:

Plângerile dlui Cuevas susţin că Spirit a efectuat o serie de modificări ale specificaţiilor de fabricaţie şi asamblare ale peretelui etanş de presiune din faţă al modelului 787 fără permisiunea Boeing.

Aceste acuzaţii sunt diferite de problemele raportate anterior cu peretele frontal de presiune în 2021.

Dl Cuevas susţine că Spirit s-a abătut de la specificaţiile de fabricaţie ale Boeing în timp ce făcea găuri în elementele de fixare ale peretelui etanş de presiune din faţă al avioanelor 787.

Abaterile de la aceste specificaţii compromit etanşarea necesară pentru menţinerea presiunii aerului în timpul zborului.

Boeing cere ca găurile de fixare din această secţiune a avionului să fie găurite la 0,2475 inci, ceea ce asigură o "potrivire prin interferenţă" aproape perfectă, care păstrează cel mai bine presiunea aerului în timpul zborului.

În loc să găurească la această dimensiune, lucrătorii Spirit au fost îndrumaţi să găurească folosind un burghiu de 0,2495, pentru a îndepărta excesul de vopsea din găuri şi a accelera un proces lent.

Dl Cuevas susţine că acest lucru a cauzat compromiterea potrivirii prin interferenţă în rândul 3 al acestor elemente de fixare, care adăposteşte componente electrice critice, riscând întreruperea alimentării şi depresurizarea în timpul zborului.

Dl Cuevas a observat că Boeing a efectuat o inspecţie neanunţată şi a identificat 117 din cele 200 de găuri forate necorespunzător pe peretele etanş, dar că încă nu a corectat problema.

Dl Cuevas a fost martor la aceste probleme în cazul a trei avioane la care a lucrat şi crede că aceste probleme pot afecta cel puţin 10-12 avioane aflate în producţie sau deja livrate către Boeing.

De asemenea, dl Cuevas susţine că, din cauza investigaţiei privind etica, Spirit a rămas în urmă cu programul de reparaţii şi, prin urmare, a instruit lucrătorii să aplice în mod incorect materiale de etanşare la elementele de fixare ale pereţilor etanşi ai avionului.

De obicei, primul strat de etanşant de pe această secţiune a avionului are nevoie de aproximativ 168 de ore pentru a se întări.

Ocazional, dl Cuevas a observat un interval de numai două ore între aplicarea primului şi a celui de-al doilea strat de material de etanşare, ceea ce a dus la formarea de bule între cele două straturi, perturbând cuplul necesar pentru a menţine elementele de fixare în poziţie.

Boeing a observat această problemă în timpul inspecţiilor sale pe o aeronavă şi a cerut companiei Spirit să aplice din nou materialele de etanşare.

Cu toate acestea, dl Cuevas se teme că aceasta şi alte probleme, cum ar fi lipsa unei potriviri prin interferenţă din cauza găuririi necorespunzătoare, vor rămâne nedetectate pe alte avioane.

Răspunzând plângerii, Boeing a declarat pentru ziarul local Seattle Times că îngrijorările lui Cuevas au fost investigate şi că o analiză tehnică "a stabilit că problemele ridicate nu prezentau o problemă de siguranţă şi au fost rezolvate".

"Analizăm documentele publicate astăzi şi vom investiga cu atenţie orice nouă reclamaţie", a declarat Boeing.

Lista de probleme ale Boeing pare să crească săptămânal (de la investigaţii federale la audieri la Capitol Hill, de la denunţători la accidente în zbor). Unul dintre ultimii denunţători (încă în viaţă), Sam Salehpour, un fost inginer Boeing, a avertizat parlamentarii din Capitol Hill la mijlocul lunii aprilie cu privire la problemele de siguranţă ale aeronavelor 787 şi 777.

Salehpour a avertizat că fuselajul 787 Dreamliner a fost asamblat necorespunzător şi că societatea "s-a grăbit să rezolve blocajele din producţie". Rezultatul, a avertizat el, este "defectarea prematură prin oboseală" a acestor avioane. El a precizat: "Produc avioane defecte".

Între timp, Dave Calhoun, directorul general demisionar al Boeing, şi-a cerut scuze pentru seria recentă de eşecuri în materie de siguranţă ale constructorului de avioane, în cadrul unei mărturii prezentate săptămâna trecută în faţa unei comisii senatoriale.

Pe pieţe, acţiunile Boeing au fost reduse la mai mult de jumătate de la maximul atins la începutul anului 2019, de 446 USD pe acţiune, care a fost în jurul datei prăbuşirii celor două Max 737, care au ucis 346 de persoane.

Boeing îşi va rezolva în cele din urmă problemele. Achiziţia în curs a Spirit de către producătorul de avioane este o mişcare strategică menită să aducă lanţurile de aprovizionare la nivel intern, îmbunătăţind în cele din urmă calitatea producţiei. Cu toate acestea, Boeing va avea dificultăţi în a restabili încrederea pasagerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor