SUA se declară "profund îngrijorată" de ancheta Ungariei cu privire la organele de supraveghere anti-graţiere

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

Statele Unite a criticat noua lege privind suveranitatea Ungariei, considerând-o antidemocratică, după ce un organism maghiar care monitorizează interferenţele politice străine suspectate a lansat o investigaţie asupra a două organisme de supraveghere anticorupţie.

Legea, care a fost adoptată în decembrie 2023, interzice finanţarea străină pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri şi prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Legea a înfiinţat, de asemenea, o autoritate denumită Oficiul pentru Protecţia Suveranităţii pentru a explora şi monitoriza riscurile de interferenţă politică.

Biroul a lansat marţi o investigaţie asupra filialei maghiare a organizaţiei de supraveghere anticorupţie Transparency Internaţional (TI) şi a unei publicaţii de investigaţii online, Átlátszó.hu, care se concentrează asupra corupţiei.

Departamentul de Stat al SUA s-a declarat profund îngrijorat de anchete şi le-a numit acţiuni draconice.

"Încercarea guvernului maghiar de a hărţui, intimida şi pedepsi organizaţiile independente contravine principiilor guvernării democratice înrădăcinate în statul de drept. Această lege nu pune nicio limită capacităţii acestei entităţi de a viza drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale propriilor cetăţeni şi pune în pericol orice ţară, entitate de afaceri sau individ care alege să se angajeze cu ei", se arată într-o declaraţie a Departamentului de Stat.

Legea a fost, de asemenea, criticată de Uniunea Europeană şi de un grup de experţi în drept constituţional din cadrul Consiliului Europei, un organism de supraveghere a drepturilor omului, care a declarat că ar putea avea "un efect de răcire" asupra dezbaterii libere şi democratice din Ungaria.

Un oficial al guvernului ungar a respins criticile Departamentului de Stat.

"Înţelegem că unii ar dori să intervină în secret în procesele politice ale ţărilor străine, dar noi insistăm asupra transparenţei! Scopul Legii privind protecţia suveranităţii este de a combate interferenţa străină în politica maghiară prin transparenţă. În opinia noastră, acest lucru va consolida, de asemenea, încrederea maghiarilor în democraţie", a scris vineri pe platforma de socializare X Balázs Orban, directorul politic al premierului Viktor Orban.

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO - aprobată în cele din urmă de Budapesta în februarie - şi, de asemenea, din cauza relaţiilor calde ale lui Orban cu Moscova şi a încercărilor sale de a bloca ajutorul militar pentru Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor