Preşedintele Lai Ching-te: Pacea în Strâmtoarea Taiwan aduce beneficii întregii lumi

Noul preşedinte taiwanez, Lai Ching-te 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

Pacea în Strâmtoarea Taiwan aduce beneficii întregii lumi, iar comunitatea internaţională consideră că, fără aceasta, nu poate exista nici prosperitate, nici securitate, a declarat vineri preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, potrivit Reuters.

Afirmaţia vine în contextul în care China comunistă, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, şi-a intensificat presiunile împotriva lui Lai, pe care îl consideră un "separatist", şi a organizat două zile de exerciţii militare în jurul insulei după ce acesta a preluat funcţia luna trecută.

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în strâmtoarea îngustă, o cale navigabilă internaţională majoră pentru comerţ, în care zboară în mod regulat avioane de război şi operează nave de război.

Luând cuvântul în faţa noilor recruţi de la o bază militară din oraşul Taichung din centrul Taiwanului, Lai a declarat că fiecare picătură din sudoarea lor trebuie să protejeze securitatea Taiwanului.

"Comunitatea internaţională crede în aceste zile că pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan este o componentă necesară pentru securitatea şi prosperitatea globală", a spus el.

"Indiferent dacă este vorba de Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud sau Uniunea Europeană, şi şefii de stat sau prim-miniştrii multor naţiuni, toţi sunt de acord asupra acestui punct, opunându-se oricărei ţări care foloseşte forţa pentru a schimba status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan", a adăugat Lai.

"Eforturile noastre sunt toate pentru pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, pentru securitatea Taiwanului, pentru sistemul nostru democratic, liber şi pentru dezvoltarea economică continuă. Pacea în Strâmtoarea Taiwan aduce beneficii păcii globale", a spus el.

Taiwanul organizează luna viitoare exerciţiile militare anuale Han Kuang, care în acest an vor fi cât mai apropiate posibil de o luptă reală, având în vedere ceea ce oficialii consideră a fi ameninţarea crescândă din partea Chinei.

În cursul săptămânii trecute, Taiwanul a raportat detectarea unui număr total de 203 aeronave militare chineze care operează în apropiere, apropiindu-se până la 57 km de insulă, conform detaliilor furnizate de Ministerul Apărării din Taiwan.

Săptămâna trecută, China a ameninţat că îi va urmări în justiţie pe cei consideraţi susţinători "înverşunaţi" ai independenţei Taiwanului şi că va executa persoane în cazurile cele mai grave, determinând Taiwanul să îşi avertizeze cetăţenii să evite ţara.

Lai a oferit în mod repetat discuţii cu China, dar a fost refuzat. El respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului şi afirmă că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor