SUA îndepărtează digul plutitor din Gaza din cauza vremii şi este posibil să nu îl mai pună la loc

Construcţia digului plutitor s-a încheiat la mijlocul lunii mai. (Getty Images)
Redacţia
29.06.2024

Digul construit de armata americană pentru a aduce ajutoare în Gaza a fost îndepărtat din cauza vremii pentru a-l proteja, iar SUA se gândeşte să nu îl reinstaleze decât dacă ajutoarele încep să curgă din nou către populaţie, au declarat vineri oficiali americani citaţi de AP News.

În timp ce armata a ajutat la livrarea alimentelor extrem de necesare prin intermediul digului, marea majoritate a acestora se află încă în curtea de depozitare adiacentă, iar zona respectivă este aproape plină. Agenţiile umanitare au avut dificultăţi în a transporta alimentele în zonele mai îndepărtate din Gaza, unde este cea mai mare nevoie de ele, deoarece convoaiele umanitare au fost atacate.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care are cea mai largă acoperire în furnizarea de ajutoare palestinienilor înfometaţi, nu a mai distribuit alimente şi alte provizii de urgenţă sosite pe dig de la 9 iunie. Pauza a venit după ce armata israeliană a folosit o zonă din apropierea digului pentru a transporta ostatici după salvarea lor într-un raid care a ucis peste 270 de palestinieni, ceea ce a determinat o revizuire a securităţii ONU din cauza temerilor că siguranţa şi neutralitatea lucrătorilor umanitari ar putea fi compromise.

Steve Taravella, purtătorul de cuvânt al Programului alimentar mondial al ONU, a declarat vineri că participarea ONU la proiectul de dig este în continuare suspendată până la soluţionarea problemelor de securitate.

Deşi a fost întotdeauna menit să fie temporar şi nu a fost niciodată prezentat ca o soluţie completă la problemele legate de intrarea ajutorului umanitar în Gaza, proiectul preşedintelui Joe Biden, în valoare de 230 de milioane USD, s-a confruntat cu o serie de eşecuri de la debarcarea primului ajutor la 17 mai şi a fost criticat de grupurile umanitare şi de republicanii din Congres ca fiind o distracţie costisitoare.

Digul a fost folosit pentru a aduce mai mult de 23 de milioane de euro, sau 8,6 milioane de kilograme, de alimente în Gaza, dar a fost împiedicat nu numai de întreruperile ajutoarelor, ci şi de vremea imprevizibilă. Marea agitată a deteriorat digul la doar câteva zile de la începerea operaţiunilor, forţând armata să îl scoată temporar pentru reparaţii şi apoi să îl reinstaleze. Vineri, mareea puternică a forţat armata să îl scoată din nou şi să îl ducă în portul israelian Ashdod.

Mai mulţi oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre mişcările militare, au declarat că armata ar putea reinstala cheiul odată ce vremea rea va trece în zilele următoare, dar decizia finală privind reinstalarea acestuia nu a fost luată.

Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a recunoscut că nu ştie când va fi reinstalat digul.

"Când comandantul va decide că este momentul potrivit pentru reinstalarea acelui dig, vă vom ţine la curent cu acest lucru", a spus ea.

Ea a mai spus vineri că este nevoie de mai mult ajutor pentru a ajunge în Cipru şi a fi transportat la dig. Ea a menţionat că zona securizată de pe ţărm este "destul de aproape de a fi plină", dar că intenţia este în continuare de a aduce ajutoare în Gaza prin toate mijloacele necesare. Ea a declarat că SUA poartă discuţii cu agenţiile de ajutor cu privire la distribuirea alimentelor.

Dar, a adăugat ea, "bineînţeles, dacă nu există suficient loc în curtea de triaj, atunci nu are sens să ne trimitem oamenii acolo când nu au ce face".

Palestinienii se confruntă cu foametea generalizată, deoarece luptele din războiul de aproape nouă luni dintre Israel şi Hamas, restricţiile israeliene privind punctele de trecere a frontierei, care sunt mult mai productive decât ruta maritimă, şi atacurile asupra convoaielor de ajutor au limitat grav fluxul de alimente, medicamente şi alte provizii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor